Hlavní obsah

Okna jako architektonický prvek, který doladí vzhled interiéru i celého domu

Právo, Gisela Růžičková

Okna jsou důležitým architektonickým prvkem. Vypovídají o charakteru stavby a době, kdy byla použita. Neméně významný je materiál, z něhož jsou vyrobena, a jejich povrchová úprava z obou stran.

Foto: VEKRA OKNA (2x)

Dřevěná okna vyniknou nejen na rodinném, ale i bytovém domě.

Článek

Dnes se okna vyrábějí obvykle z okenních profilů. Nejčastěji užívaným materiálem je plast (kovová konstrukce potažená tvrzeným PVC), i když v pozadí nezůstává hliník ani dřevo. To se používá do nových i starších stavení či historických domů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dřevěná okna disponují dlouhou životností, odolností proti plísním, hmyzu a povětrnostním podmínkám. Kromě toho jsou rozměrově a tvarově stálá.

Podstatný přitom není jen tvar okna a materiál, ale i jeho členění, počet křídel, směr i způsob otevírání. Vhodně zvolená okna mohou uspořit až 40 % celkových běžných tepelných ztrát.

Umístění a velikost

Z hlediska nižších tepelných ztrát je výhodnější umístit na fasádu jedno větší okno než několik menších o stejné celkové ploše.

Přitom bereme v úvahu tepelné ztráty v kontextu s nezbytným větráním, mikroventilací, která je součástí moderních okenních profilů. Jinak by docházelo ke kondenzaci vlhkosti a následné tvorbě plísní.

Foto: VELUX

Jedním z rozhodujících parametrů při výběru střešních oken je materiál, v tomto případě dřevo, a způsob ovládání.

Okna a prostup tepla

Při nákupu oken sledujeme zásadní veličinu, která nás zajímá, a tou je součinitel prostupu tepla U, který určuje kvalitu výplně okna z hlediska tepelných ztrát.

U nových oken je průměrná hodnota U Z 1,4 až 1,1 W/(m2 K). Mělo by platit pravidlo, že čím je U nižší, tím jsou okna kvalitnější a někdy i dražší - záleží na období, kdy si okna pořizujeme, a na aktuálních slevách.

Důraz na výplně

Okna si můžeme vybrat z široké palety dezénů, barev i tónování skel. Moderní profily jsou vybaveny izolačním dvojsklem či trojsklem. Sklo lze i pokovit, a tak na něm vytvořit jednostranné průhledné reflexní vrstvy.

Stejně tak je možné na skla aplikovat bezpečnostní fólie, které brání jejich rozbití. Fólie je levnější než sklo netříštivé. Kromě toho izolační vlastnosti zlepšíme i vyplněním dvojskla tzv. inertními plyny nebo teplými rámečky.

Dřevěná okna a eurookna

Dřevo je tradiční, na pohled příjemný materiál. Dnes dřevěná okna označujeme jako eurookna. Jsou proti starým dřevěným oknům konstrukčně dokonalejší, trvanlivá a vzhledově pěkná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Základní materiál eurookna tvoří třívrstvá lamela ze smrkového či dubového dřeva.

Rám dřevěných eurooken se vyrábí z lepených smrkových, borovicových či modřínových profilů. Ty se na sebe napojují a impregnují biokonzervanty.

V nejdražším provedení se na eurookna z venkovní strany montují hliníkové profily, které dřevěný rám chrání před nepřízní počasí.

Dřevo vydrží léta

Okna ze dřeva se vyznačují stálostí a pevností bez nutnosti vnitřních výztuží. Platí to i u rozměrnějších okenních ploch. Proti jiným materiálům má dřevo mnohonásobně menší tepelnou roztažnost, díky čemuž lze použít odpovídající kování, rámy i křídla přesně dimenzovat a jemně seřídit jejich funkci.

Foto: Míša Říhová, Právo

Hodně světla a ochranu proti klimatickým změnám poskytují v zimní zahradě dřevěná okna a francouzské dveře.

Okna se dají lehce ovládat a není třeba ponechávat velkou vůli a tím zvyšovat riziko netěsnosti. Při běžné údržbě je životnost těchto oken až sto let.

Ochrana dřeva

Povrchově se eurookna upravují ochrannými transparentními lazurami, které dají vyniknout kresbě dřeva. Rámy dřevěných oken se také vyrábějí i z tropických dřevin s velkým obsahem pryskyřice a větší odolností vůči vnějším vlivům.

Foto: VEKRA OKNA

Dřevěná okna s profilem 94 zajišťují skvělou tepelnou i zvukovou izolaci. VEKRA OKNA

Okna jsou plně recyklovatelná, ale i náročnější na údržbu. Jednou za 5 až 7 let musíme obnovit nátěr povrchů oken.

Špaletová do starších domů

Špaletová neboli kastlová okna patří ke starším domům. Jejich osazení je nutné zejména při rekonstrukci v historických částech měst. Mnohé z nich jsou nejen elegantní, ale i rukodělně na výši.

Konstrukce špaletových oken je doplněna druhým dřevěným oknem s těsněním, disponují vysokou tepelnou a zvukovou ochranou, kterou lze zvýšit kombinací izolačního a jednoduchého skla ve vnitřním a venkovním rámu.

Foto: JÁNOŠÍK

Softline 92 je zdokonalený model eurookna. Při výrobě se používá nejkvalitnější dřevo (1 trojsklo, 2 eloxová okapnice, 3 rámová okapnice, 4 lištování skla, 5 celoobvodové těsnění, 6 drážka pro uchycení vnějšího parapetu a 7 dřevěný rám okna).

Základem zvukové a tepelné ochrany je vzduchová mezera mezi vnitřními a venkovními křídly, která je pro špaletová okna typickým znakem. Venkovní a vnitřní křídla se buď otevírají dovnitř, nebo se jen vnitřní křídla otevírají dovnitř, ale venkovní křídla ven. Je možné je také doplnit nadsvětlíkem nebo okenicemi.

Domácí i exotické dřevo

Na výrobu špaletových oken se nejčastěji používají tuzemské dřeviny, jako jsou smrk či modřín, z exotických pak meranti. Na výběr je široká škála lazur nebo krycích barev.

Dřevěná okna jsou natřena omyvatelnými a vodou ředitelnými vícevrstvými akrylátovými barvami. Během používání okna průběžně ošetřujeme speciálními přípravky na dřevo, které zajišťují jejich vyšší životnost.

Nevýhodou špaletových oken je vyšší cena a nižší ochrana proti hluku. Okna lze vybavit speciálními akustickými skly, která umějí hluk proti klasické skleněné výplni ztlumit až o 100 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám