Hlavní obsah

Vodovodní kohoutek, který se umývá sám

Novinky, nes

Umýt si hodně zašpiněné ruce bývá s tradičními kohoutky trochu otrava. Člověku pobyt u umyvadla trvá déle, než by musel. Běžný kohoutek má totiž stále ještě mouchy, které je možné odstraňovat. Na to se zaměřil mladý indický designér Sarang Sheth z Puné a navrhl baterii, jejíž ovládací prvek se umývá sám při každém spuštění vody.

Foto: Sarang Sheth (3x)

Designově jednoduché řešení samoomyvatelného kohoutku

Článek

Jen si to představte. Člověk se špinavýma rukama otočí kohoutkem, namydlí se, opláchne a - nevypne vodu, jak se nabízí. Začne omývat kohoutek, který si před chvílí zašpinil rukou. Mezitím si od kohoutku opět ušpiní ruku, a tak si ji znovu pečlivě umyje. Pak teprve vypne vodu a může se utřít.

Jistě, leccos mohou vyřešit bezdotykové kohoutky, ale ty se pořád přece jenom lépe hodí na veřejná místa, než do bytu. Tam očekáváme hezké a chytré designové řešení tradičních baterií.

Foto: Sarang Sheth

Klička připomíná malou fontánku, která je otočená vzhůru nohama.

Právě tak uvažoval Sarang a jako svůj studentský projekt si vybral nový návrh řešení koupelnové baterie. Ačkoli šlo pouze o studentskou práci, jeho nápad poutá pozornost médií zaměřených na design. A Sarang tedy hledá společnost, která by kohoutky dle jeho návrhu začala vyrábět.

Foto: Sarang Sheth

Pointou jeho návrhu je vložení ovládacího prvku ve tvaru kličky, či chcete-li vzhůru nohama otočené fontánky, přímo do ústí ramínka baterie. Tam jej při každém spuštění vytékající voda rovnou omývá. Odpadá tak jeho dodatečné omývání, ať již kvůli tomu, že je ušpiněn, nebo jen pokryt mydlinkami. Aby se na jeho povrchu neusazoval vodní kámen a jeho vzhled tím netrpěl, je ovládací prvek navržen z keramiky.

Systém je pojmenován příznačně - Little twist, což lze do češtiny přeložit jako „malé otočení“.

Foto: Jahnvi Shah

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám