Hlavní obsah

Mahlerova vila je inspirovaná architekturou rytířského středověku

Novinky, Text: Eva Ugrinová, editace: tnk

Vila bratrů Mahlerových v Havlíčkově Brodě na první pohled zaujme svou pohádkovou podobou. Je totiž inspirována středověkou architekturou i anglickými sídly určenými hlavně pro šlechtu. Stavba je tak velmi reprezentativní a noblesní.

Foto: autorský tým publikace Slavné vily kraje Vysočina

Vila s adresou: Havlíčkův Brod, Beckovského čp. 2197

Článek

Elegantní vilu si dali postavit bratři Vilém a Viktor Mahlerovi, kterým patřila největší textilní továrna v Havlíčkově Brodě, specializovaná na výrobu punčochového zboží.

Projektantem vily byl pravděpodobně místní stavitel Karel Ješina, který se inspiroval anglickým hnutím Arts and Crafts, které oceňovalo řemeslnou kvalitu staveb.

Ješina naplnil představu stavebníků o reprezentativním domově, inspirovaném jak aristokratickou důstojností starých anglických sídel, tak i architekturou rytířského středověku.

Foto: autorský tým publikace Slavné vily kraje Vysošina

Chloubou fasády vily jsou bezesporu sluneční hodiny.

Jedním z „anglických“ prvků je okno s názvem bay-window (výklenkové velké okno sloužící pro panoramatický výhled) na věžovém výběžku hlavní fasády. Chloubou stavby jsou i nárožní věžičky, pod kterými se nachází plasticky ztvárněný oválný rámeček s letopočtem a počátečními písmeny jmen stavebníků.

Architektonická podoba vily je kombinací inspirací různými styly - neorománským, neogotickým a neorenesančním.

Foto: autorský tým publikace Slavné vily kraje Vysošina

Vilu krášlí typický plastický letopočet připomínající rok jejího vzniku.

Fasáda je dělena zdobným zdivem. Mysticky působí skleněná okenní mozaika ve středověce řešené věži se schodištěm. Hned vedle vstupu zdobí jižní fasádu sluneční hodiny.

Foto: autorský tým publikace Slavné vily kraje Vysošina

Vstup do domu dekoruje nápis na podlaze, který znamená přátelský pozdrav.

Vila byla navržena jako patrový podsklepený objekt s podkrovními místnostmi. V přízemí i patře byl samostatný byt, vždy s dětským pokojem, ložnicí, salonem, jídelnou, obývacím pokojem, pokojem pro hosta, toaletou, koupelnou a samozřejmě kuchyní s navazujícím pokojem pro služku a spíží.

V současné době vlastní vilu bytové družstvo. Dříve dva samostatné byty jsou rozděleny na několik bytových jednotek. Vila je zapsána v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám