Hlavní obsah

Herzigova vila je jednou z prvních secesních staveb v Liberci

Novinky, Text: Jan Mohr, editace: tnk

Bílý dům jako z pohádky, tak na první pohled vypadá romantická vila Karla Herziga v Liberci. Není náhodou, že vila jako jedna z prvních ryze secesních staveb v Liberci vznikla právě v ateliéru architekta Ernsta Schäfera. Ten měl totiž mnohem větší přehled o světovém dění v architektuře než většina místních stavitelů.

Foto: autorský tým publikace Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Husova třída 20, Klostermanova 18, čp. 725, Liberec

Článek

Nejen široký profesní rozhled, ale i společenské vlastnosti a schopnost se prosadit umožnila Ernstu Schäferovi získat řadu zakázek nejen v Liberci, ale i v jiných městech.

V devadesátých letech 19. století se architekt hodně angažoval v činnosti Veřejně prospěšné stavební společnosti (Allgemeinnützige Baugesellschaft), která začala s výstavbou první vilové čtvrti západně od dnešní Masarykovy třídy. Do této oblasti vyprojektoval několik historizujících vil.

Foto: autorský tým publikace Slavné vily Libereckého kraje

Nejzdobnější je fasáda hlavní strany vily.

První secesní vilou v jeho liberecké tvorbě, pravděpodobně i první vilou tohoto druhu v samotném Liberci, se pak stala vila pro obchodního ředitele firmy S. S. Neumann Karla Herziga. Architekt Schäfer ji projektoval na samém začátku 20. století.

Foto: autorský tým publikace Slavné vily Libereckého kraje

Romantický vzhled vily podtrhuje malebný balkon.

Poloha vily na dnešní Husově třídě dokládá začátek zástavby na pozemcích za městskou nemocnicí, kde během následujících tří desetiletí mělo dojít k celkové zástavbě. Hlavní strana vily byla umístěna k ulici. Zahradu rámoval kovaný secesní plot.

Vnitřní uspořádání třípodlažní budovy vycházelo z rozložení místností okolo centrální haly, procházející přes dvě podlaží s obvodovým schodištěm. Oproti původním plánům byl hlavní vchod umístěn do závětří, při opravě v devadesátých letech 20. století došlo k úpravě podle původního projektu.

Dům pak měnil majitele a po roce 1945 byl upraven na několik bytových jednotek.

Foto: autorský tým publikace Slavné vily Libereckého kraje

Fasádu stavby zkrášlila plastika orla.

Po roce 1990 byla vila převedena do majetku nemocnice a později prodána do soukromého vlastnictví. V rámci posledního prodeje došlo k rozsáhlé opravě, snažící se vrátit původní vzhled stavby. Vila tak zůstává památkou zapsanou v rejstříku Ústředního seznamu kulturních památek ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám