Hlavní obsah

Prvorepublikový byt v moderním hávu dýchá noblesou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po mnoha životních peripetiích se Stanislavu podařilo získat byt ve vile, kterou v roce 1931 postavil jeho dědeček. V tomto domě se také narodil, vyrůstal a dnes tu s manželkou Juditou obývají byt, který měl kdysi pronajatý pan továrník Schmal.

Foto: www.modernibyt.cz

Stolky vyrobené na míru podle návrhu architekta Franka doplňují dvě pohovky značky Meridiani. Textilií z této firmy byla čalouněna zachovalá křesla Jindřicha Halabaly z 50. let.

Článek

Ani se nedivím, že jste se rozhodl vrátit do rodného hnízda. Vila je zasazena do krásného prostředí u parku a do centra Brna to také není daleko. Ale není pro dvě osoby velká?

Nebydlíme tu sami. Obýváme byt v patře velký 130 m2. V přízemí žije můj otec, podkrovní byt obývá syn a další dvě bytové jednotky pronajímáme. Tento byt se uvolnil teprve nedávno a my jsme se rozhodli upravit ho podle našich představ. Okolí je opravdu příjemné, je tady klid a do města tramvají je to sedm minut. A kromě toho jde o rodinný majetek…

Foto: www.modernibyt.cz

Předsíň dekoruje zrcadlová stěna sestavená z malých zrcátek přivezená z Paříže. K zútulnění vstupního prostoru do bytu přispívá konzolový stolek s lampou a drobnými dekorativními předměty.

Co vás spojilo s architektem Martinem Frankem?

Na pana architekta jsem narazil v časopise, kde mě zaujala rekonstrukce domu, kterou dělal pro starší paní přibližně v našem věku. Realizace nás nadchla, a proto jsme ho oslovili. Líbily se nám barvy, s nimiž pracuje, a velmi jsme ocenili jeho schopnost kombinovat předměty více stylů.

Vlastní rekonstrukce našeho bytu začala v lednu minulého roku. Měli jsme zcela jasnou představu, jak prostor dispozičně uspořádat, ale jinak jsme architektovi ponechali volné ruce. Vše se naprosto změnilo.

Foto: www.modernibyt.cz

V obývacím pokoji dominuje lustr a nástěnná svítidla CTO Lighting.

Například v místě původní kuchyně je dnes pokoj pro hosty. Manželka si přála kuchyň orientovanou na jih či jihovýchod, kde bude hodně světla. Hala se proměnila v jídelnu, kam jsme chtěli umístit starožitný nábytek po prarodičích.

Z jídelny se teď dá přes francouzské okno vstoupit na balkón, který jsme nově budovali. Do haly také ústila americká kamna, která jsme otočili směrem do obývacího pokoje.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je vybavená nábytkem Varena a svítidly Tom Dixon. Pokrmy lze připravovat ve dvou vestavných troubách. Jedna je kombinovaná s mikrovlnami a druhá s párou.

Obývací pokoj původně také nebyl tak prostorný. Zbourali jsme příčku. V bytě jsme v podstatě odstranili všechny příčky a zachovali jen nosné zdi. Protože jsme zasahovali do komínových zdí, kde se budovaly vestavné skříně, bylo je třeba staticky zajistit překladem. Podlahy nebylo třeba zpevňovat. Vyrovnaly se zásypem a zaklopily.

Foto: www.modernibyt.cz

Podlahu v interiéru kryje masivní speciálně upravený dub v designu pařížského stromečku s okrajovou bordurou a vyšším soklem.

Jídelna je opravdu noblesní, byla by škoda nevyužít tak krásný starožitný nábytek.

Jde o valašskou secesi z počátku dvacátého století. Tento nábytek vyrobili v řezbářské dílně ve Valašském Meziříčí a do rodiny ho přinesla moje babička, která pocházela z Rožnova pod Radhoštěm.

Poté nábytek ještě využívali moji rodiče a nám se také líbil, a proto jsme požádali pana architekta, aby ho do interiéru začlenil. Kusů nábytku bylo mnohem víc, ale sem jsme umístili jen některé.

Foto: www.modernibyt.cz

V jídelně se mísí nábytek historický i moderní. V kontrastu s jídelním stolem na míru zhotoveným z corianu lépe vyniknou židle i lustr z kolekce secesního nábytku, který majitelé zdědili po prarodičích.

Původní tmavý velký stůl by zde působil těžce, proto byl nahrazen oválným bílým stolem, který výraz jídelny odlehčil. Za pomoci pana Matyse se nám podařilo skvěle repasovat lustr v jídelně. Byl v poměrně dobrém stavu, ale bylo třeba v něm udělat kompletně novou elektriku a doplnit chybějící skleněné třásně, které nechal vyrobit.

Poradil si také s mřížovím amerických kamen a dalšími světly z první republiky. Například svítidlům v předsíni zajistil nové pochromování a nechal nově vyrobit skleněné koule.

Foto: www.modernibyt.cz

Dostatek úložného prostoru poskytují vestavné skříně nenápadně začleněné do místnosti. Praktické využití zde našla židle ze soupravy starožitného nábytku určeného do jídelny ve stylu valašské secese.

Také jsme si přáli zachovat stará křesla od Jindřicha Halabaly. Ta byla zrestaurována tak, aby zapadla do celkového konceptu interiéru. Ve skutečnosti jsme měli víc různých předmětů, s jejichž začleněním do zadaptovaného interiéru jsme počítali. Našlo se místo i pro náš starý pracovní stůl, který se opravil, namořil a byl upraven šelakem.

Máme zde také oblíbené vázy, porcelán, knihy, gramofonové desky i obrazy. Pro dva obrázky po babičce byl speciálně vyčleněn prostor v policích zhotovených na míru. Gramofonové desky mají své místo v nové komodě.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice je vybavena čalouněným dvojlůžkem. Zdobné zlaté noční stolky jsou doplněny praktickými stolky s úložným prostorem.

Dveře a kliky jsou také repasované?

Dveře jsou nové, ale jsou zhotoveny přesně podle těch původních. V obývacím pokoji jsme plné dveře nahradili prosklenými. Zárubně zůstaly zachovány. Kliky jsme vybírali dlouho a sjednotili jsme je s kováním na oknech.

Co vše máte doma napojeno na elektronické ovládání?

Systém, který využíváme, umí mnoho. Nechtěli jsme však domácnost příliš automatizovat, a proto jsme se rozhodli pro ozvučení interiéru dvěma hudebními zónami se samostatným vypínáním a nastavením hlasitosti. A využíváme centrální vypínač osvětlení. Vše lze ovládat prostřednictvím chytrého telefonu či iPadu.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna je obložena umělým velkoformátovým mramorem 60 x 120 cm. Vedle volně stojící vany vybavené podlahovou baterií Antonio Lupi stojí odkládací stolek. Z technického důvodu je posazena na zvýšené platformě, což koupelně přidává na atraktivitě.

Jak dlouho trvala celá rekonstrukce?

S prací jsme začali 4. ledna a první nábytek jsme stěhovali koncem června. S výsledkem jsme spokojeni, velmi rádi zde večer odpočíváme se sklenkou dobrého vína při poslechu oblíbené muziky a užíváme si příjemnou atmosféru interiéru také díky dobře řešenému osvětlení.

Americká kamna
Byt původně neměl ústřední topení, jen dvoje americká kamna, jejichž kouřovody byly upraveny tak, aby dobře vytopily celý byt. Jedna byla nenávratně poškozena, ale druhá se podařilo za přispění odborníků perfektně repasovat. Báječně hoří a vytvářejí skvělou tepelnou atmosféru.

Slovo architekta

Realizace interiéru se podřídila starým stavebním prvkům domu a pokračovala předměty, k nimž majitelé měli osobní vztah a přáli si je zachovat. Bylo je třeba renovovat a pak vše dotvořit novým vybavením vyrobeným na míru a v designu, který se stávajícími předměty dobře komunikuje.

Nábytek je spíš konzervativně klasický, má detail a materiály jsou ušlechtilé. Paleta barev je založená na odstínech černé, šedé a bílé barvy a doplněná barvou zlatou a pochromovaného kovu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám