Hlavní obsah

Originální stavba ukrývá dva domy v jednom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské bydlení Tijla a Indry je ve všech směrech originální. Poté co si otřete boty na rohožce u dveří obyčejné městské řadovky, od které příliš neočekáváte, a vejdete dovnitř, stojíte tváří v tvář dalšímu domu. Ten je sestavený z hrubých prken a nic v něm není očekávatelné.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj je zařízený ve stylu vintage s moderními prvky. Díky prosklené stěně a vchodu na zahradu je plný světla.

Článek

Architekti Maarten Vanbelle a Dries Vens z ateliéru Vens Vanbelle zvolili velmi kreativní způsob, jak se vypořádat s prostorem i světlem v něm. Dřevěný dům v domě nebyl prvním návrhem, který předložili majitelům.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň zabírá první úroveň vnitřního domu z hrubě opracovaných prken. Je z ní vidět do obývacího pokoje, takže ten, kdo vaří, má o všem výborný přehled.

V původním plánu byla stavba dvou domů za sebou na jednom pozemku, ale s tím architekti neuspěli na stavebním úřadě. Maarten a Dries tedy začali hledat nové řešení a jiný tvar střechy. Pozemek sám má zvláštní půdorys s tupým záhybem, který byl v návrhu využit.

Foto: www.modernibyt.cz

Dům je plný zajímavých průhledů a pohledů nejen z kuchyně.

Velká prosklená stěna s posuvnými dveřmi vytváří ostrý úhel se stěnou obývacího pokoje a pravý úhel s cihlovou stěnou zahrady. Obývací pokoj je tak úzce spojený se zahradou, přesně podle přání majitelů.

Kuchyň má vlastní dům

Na rozdíl od otevřeného obývacího pokoje je kuchyň příjemně ze stran uzavřena ve vlastním domě. Zvýšená úroveň podlahy dává tomu, kdo vaří, pocit převahy.

Stolující se zase díky jídelnímu stolu umístěnému před prkennou stěnou kuchyně cítí jako na terase venkovské chalupy.

Foto: www.modernibyt.cz

Z prken postavená stěna vnitřního domu v sobě skrývá úložný prostor třeba na pračku.

„Vařit v téhle kuchyni je opravdu radost. Kromě toho, že má vše, co má správná kuchyň mít, poskytuje ještě úžasnou možnost při vaření komunikovat s hosty, a přesto mít svůj vlastní autentický prostor,“ říká Tijl.

Foto: www.modernibyt.cz

Minimalisticky hladkou bělostnou kuchyň by za prkennou hrubou stěnou málokdo čekal.

Prostor v jiné perspektivě

Tijl a Indra mohou však využívat více krásných výhledů z různých úrovní vnitřního dřevěného domu. Je v něm totiž umístěna i koupelna, ložnice a dětský pokoj. Z vnější strany pak slouží domek i jako úložný prostor na kola nebo pračku.

Foto: www.modernibyt.cz

Dřevěný vintage stůl je doplněn ikonickými židlemi Butterfly z produkce značky Fritz Hansen.

Bílé kovové schodiště prochází celou výškou domu a spojuje jednotlivé úrovně způsobem, který jako by architekti odkoukali z obrazů Mauritse Cornelise Eschera známého využíváním často nemožných konstrukcí a perspektiv a spojováním ploch rozličných geometrických vzorů. Interiér domu je zvláštně členitý a mnohoúhelný, nabízející pohledy na jednotlivé části z neobvyklé perspektivy.

Tijl se s Maartenem zná už dlouhou řadu let a jejich spolupráce byla od počátku skvělá. Tijl se pak sám ujal rekonstrukce a kromě lité betonové podlahy a zasazení velké prosklené stěny dělal vše sám. Trvalo mu to 4,5 roku a s výsledkem je spokojený on sám, jeho rodina, ale i architekt.

Foto: www.modernibyt.cz

Moderní koupelna se nachází pod střechou domu a vévodí jí černá s bílou.

„Je to velké uspokojení a radost, když vidíte, jak váš návrh získává konkrétní podobu a obrysy. Je hezké sledovat, jak zábavný pak připadá výsledek obyvatelům domu a jak si otevřenost a rozčlenění domu užívají,“ říká Maarten Vanbelle.

Bydlení Tijla a Indry je bezesporu originálně řešené jak z hlediska pojetí prostoru, tak i použitých materiálů, které evokují představy, které pak realita nesplní, ale nabídne nečekaně příjemnou alternativu.

Vintage nezklame

Tijl je vášnivým obdivovatelem krásného nábytku. Hledání zajímavých kusů se pro něj stává téměř posedlostí. „Není to vůbec levné, a než se nadějete, může být váš byt přeplněný,“ říká.

Tijlovi a Indře se však podařilo udržet vášně na uzdě a dům není vůbec zahlcený nábytkem. Naopak je zařízený nádhernými kusy, které Tijl s Indrou pečlivě vybírali a se zaujetím více či méně výhodně kupovali.

Foto: www.modernibyt.cz

Do zahrady vcházejí majitelé domu rovnou z obývacího pokoje. V teplých dnech mohou odpočívat na kovovém křesílku s látkovým potahem ve stylu slavného křesla BKF z roku 1938.

Krásu vintage nábytku zdůrazňují ikonické designové židle a křesílka. V domě nejsou téměř žádné skříně. Úložné prostory zajišťují na míru vyrobené otevřené police plné knih nebo desek v obývacím pokoji a věšáků v kuchyni.

Veškerý nábytek je vybírán citlivě a se vkusem, aby vytvořil dokonale sladěný celek. Je doplněn obrazy a dalšími dekorativními předměty, které jsou posledními kreativními dotyky majitelů originálního domu v domě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám