Hlavní obsah

Z bytu ve vilovém domě v centru města udělali oázu klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko-slovenský pár žije v Česku, na Slovensko však David s Terezou jezdí často pracovně i za rodinou. Nedávno se proto rozhodli koupit a zrekonstruovat byt v Bratislavě. Vzhledem k tomu, že jsou oba pracovně velmi vytíženi, mají velkou rodinu a hned několik nemovitostí, nedovedli si představit rekonstrukci bez odborníků.

Foto: www.modernibyt.cz

Atypický prostor se zkoseným stropem dovolil velkorysou dispozici interiéru. Centrem dění je kuchyň s jídelnou. David při vaření relaxuje a společně s Terezou a dětmi nejraději tráví čas u jídelního stolu, který je akcentován výraznou sestavou svítidel.

Článek

Doporučení na Studio Gens dostali David s Terezou už před několika lety, když koupili byt v centru Prahy, který bylo nutné zrekonstruovat.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je od německého výrobce Bulthaupt, který se drží na horních příčkách stupnice vnímání německých luxusních značek, kde je na pátém místě hned po výrobci aut Porsche. Podlaha v bytě i veškerý nábytek na míru je z masivního dřeva.

„Zcela spoléháme na profesionalitu a umělecké cítění architektů a designérů, které si vybíráme. Zatím máme štěstí, i v případě dvojice Špačková–Frydecká jsme našli společnou řeč,“ vysvětluje Tereza, kterou přesvědčilo osobní doporučení, referenční foto a nakonec soukromá návštěva u Šárky Špačkové doma.

Foto: www.modernibyt.cz

Využít jako dekorace současné výtvarné umění napadlo autorky interiéru ze Studia Gens. Galerista Zdeněk Sklenář pomohl vybrat díla, která interiér skvěle dotvořila.

Foto: www.modernibyt.cz

Pro interiér je charakteristický dostatek přirozeného světla, který do prostoru propouští důvtipně vyřešená střešní okna doplněná pásovými okny s výhledem na Bratislavský hrad a okolí.

Po první dobré zkušenosti se ji a její kolegyni rozhodli oslovit i pro bratislavský projekt, při kterém se byt realizoval v rámci rekonstrukce dobového vilového domu v centru města.

Foto: www.modernibyt.cz

Kolem krbu měla být původně kamenná tapeta, architektky však majitele přesvědčily o tom, že vhodnější je betonová stěrka, která se lépe udržuje. Na podlahy byly použity velkoformátové dubové kazety s patinou odkazující k prvorepublikovému původu stavby.

Nově s úctou ke starému

Bratislavský byt je jen jednou z nemovitostí, které rodina vlastní. Proto přesně ví, co od něj očekává. Nejdůležitějším prostorem je kuchyň s jídelnou, jakési srdce každého jejich bytu či domu. David relaxuje při přípravě jídla, základem je tedy kvalitní kuchyňská linka, pro společný čas pak dostatečně velký jídelní stůl a pohodlné sezení.

Foto: www.modernibyt.cz

Dostatek místa umožnil autorkám konceptu vytvořit bohaté zázemí šaten a dalších úložných prostor, které mnohým interiérům často znemožňují velkorysejší řešení. Ani v ložnici proto nepřekážejí žádné skříně nebo komody.

„Důležitá je pro nás samozřejmě také celková atmosféra, kterou tvoří osvětlení a doplňky včetně uměleckých děl. Stejně zásadní je pak výběr vybavení rodičovské ložnice,“ dodává Tereza.

Autorky realizace vycházely z původního charakteru stavby, který však citlivě podřídily současným nárokům na bydlení, jak popisuje Šárka Špačková.

Foto: www.modernibyt.cz

Každé dítě si užívá luxusu vlastního zázemí. Všechny dětské pokoje přitom mají jednotný styl a jsou jedinými místnostmi v bytě, kde se architektky mohly realizovat v barevných akcentech.

„Bylo téměř samozřejmostí, že zde zvolíme velkoformátové patinované dubové kazety, které budou odkazovat k prvorepublikovému vzniku domu. Protože je však celý byt novou nástavbou, mohly zde vzniknout atypické a velkorysé dispozice mezonetového bytu v současném trendu.

Foto: www.modernibyt.cz

Na stěnách jednoho z dětských pokojů je kromě obrazů několik plastických letadélek z kolekce trojrozměrných tapet od českého designéra.

Vysoké stropy mezonetu byly dobrým odrazovým můstkem pro velké formáty kuchyně, jídelního stolu a bohaté zázemí obývacího prostoru, včetně zóny s krbem v povrchu betonové stěrky. Atypické prostory pomohly i nestandardnímu řešení sprchy v rodičovské koupelně s travertinovými obklady.“

Foto: www.modernibyt.cz

V pracovně je stejně jako v dětských pokojích místo klasické pohovky jeden modul ze sofa Mah Jong od francouzského výrobce Roche Bobois. Za skleněnou stěnou o podlaží níž je hlavní obytný prostor bytu.

Oáza klidu uprostřed velkoměsta

Už u první společné realizace pražského bytu znělo zadání jednoznačně: vytvořit oázu klidu, kam se lze schovat před zmatkem a hlukem velkoměsta. V Bratislavě to bylo stejné…

Foto: www.modernibyt.cz

V koupelně pro děti je čtvercová vana se stropní sprchou. Stejně jako v koupelně rodičů i tady jsou použity travertinové obklady.

Rodina totiž nejraději pobývá v rodinném domě na vesnici ve velmi klidném prostředí a jen kvůli práci jsou David s Terezou nuceni trávit tolik času ve městě. Proto v interiéru převládá dřevo a kombinace šedé, bílé a dalších neutrálních odstínů. Prostor tak působí klidně, přirozeně, světle a velmi uspořádaně.

Foto: www.modernibyt.cz

Rodičovská koupelna je v atypickém výklenku věžičky domu. Majitelé sem původně chtěli umístit vanu, nakonec od tohoto upustili a dopřáli si prostorný sprchový kout, dnes jsou velmi rádi, že se tak rozhodli.

„Celý interiér se nese v přírodních tónech, je to styl dvojice Špačková–Frydecká ze Studia Gens. Energii, barvy a jistý chaos přinášíme do prostoru my – živé bytosti,“ vysvětluje Tereza.

Některé barvy a neuspořádanost je zde proto možné vidět pouze na obrazech zdobících stěny všech místností v bytě. I ty jsou ale poslušně ohraničeny rámy, a tak prostor jen příjemně doplňují a rozhodně neruší.

Designérka Šárka Špačková a architektka Olga Frydecká

Zadání investora bylo jednoznačné: navázat na první společnou realizaci v centru Prahy a vytvořit velkorysý interiér pro rodinu se třemi dětmi, tentokrát v Bratislavě a s tím, že byt nebude k trvalému bydlení, nicméně nároky na jeho provoz se nebudou nijak lišit od standardních požadavků každodenního zázemí.

V každé z našich prací si ověříme, že střízlivý tvar, materiál a barva jsou dobrým východiskem pro kultivované prostředí. I v této realizaci byly naším hlavním tématem přírodní materiály a neutrální tóny. Pak je již na daném obyvateli, zda si dalšími prvky, barevnými akcenty, dotvoří vlastní prostředí sám.

V tomto případě jsme dostaly důvěru prostor dokončit až k výběru výtvarného umění. Celý interiér s krásnými výhledy na Bratislavský hrad je pro nás – především díky nekonformnímu přístupu investora – realizací, na kterou se nezapomíná.

Reklama

Výběr článků

Načítám