Hlavní obsah

Stolní mixér je všestranný domácí pomocník

Novinky, nes

Velmi zjednodušeně lze říci, že čím dražší mixér se rozhodnete koupit, tím všestrannějšího pomocníka získáte. Stolní mixér pořídíte za pár set korun, ale také za částky okolo 16 tisíc korun. Téměř všechny přístroje využijete s úspěchem k mixování ovoce a zeleniny na koktejly a krémy, ty nejdražší prakticky nesundáte z linky.

Foto: Electrolux

Také při výběru mixéru se zajímáme o to, jak snadná je nejen jeho obsluha, ale i rozebírání a čištění.

Článek

Při výběru mixéru je dobré se soustředit na porovnání několika technických atributů. Předně je to maximální doba, po kterou může být který přístroj v chodu. Pokud potřebujete sem tam něco rychle rozmixovat, postačí většina modelů na trhu, ale pro člověka zamýšlejícího s mixérem pracovat souvisleji, nebo ve větších objemech, je tento ukazatel zásadní.

Pokud je mixér vybaven pojistkou proti přehřátí motoru, je to jen dobře. Podle praktických uživatelů se u obzvláště nekvalitních modelů může stát, že se přehřejí a jejich plastové součásti se doslova roztečou.

Foto: Eta

Stolní mixér Eta Ergo (1499 Kč) má příkon 500 W, pět rychlostí mixování a skleněnou nádobu o objemu 1,5 litru.

Důležitý je rovněž počet otáček (udává se v množství za minutu). Opět i zde platí, čím vyšší hodnota, tím lépe. S vyššími otáčkami umixujete stejný objem nejen rychleji, ale především jemněji. To je velmi podstatné, zejména pokud se nechcete omezit jen na nejběžnější druhy ovocných koktejlů a smoothie, ale hodláte experimentovat třeba i s použitím bylinek či listové zeleniny.

Právě vysokootáčkové mixéry tyto suroviny skutečně rozsekají na jemno. Desítky tisíc otáček za minutu využije také každý, kdo by si doma ráda vyráběl například oříšková másla, používal mixér k mletí kávových zrnek či zrní anebo vyráběl třeba domácí mandlové mléko.

Foto: Sencor

Přístroj Sencor SBL 4371 má skleněnou mixovací nádobu o objemu 1,5 l, nerezový povrch a funkci Pulse pro mžikové mixování a drcení kostek ledu. Jeho cena činí 899 Kč.

K čemu lze mixér využít
Se základním mixérem byste měli zvládnout umixovat ovocný koktejl, rozmixovat led a připravit některé druhy těst. S opravdu kvalitními mixéry vyrobíte například ořechová másla, nejrůznější druhy pyré, šlehané krémy, zmrzliny a s některými dokonce i horké polévky.
Foto: Concept

Mixér Concept Tomato SM 3340 má 1,5litrovou skleněnou nádobu s víkem, 2 rychlosti a Pulse. Doplněn je vyměnitelným 350 ml velkým plastovým mlýnkem na kávu, koření, ořechy či mák. Cena je 1299 korun.

Velmi důležitou roli hraje při výběru mixéru provedení jeho mixovací nádoby. Vyrábějí se ze skla, nebo z tvrzeného plastu. Skleněné jsou těžší, ovšem tak snadno se nepoškrábou.

Plastové nádoby by rozhodně měly mít certifikaci BPA free. Mixér musí mít nádobu dostatečně velkou (ideálně okolo 2 litrů).

Foto: Catler

Model Catler BL 8011 má 5 rychlostí mixování plus tlačítko Pulse a předprogramované funkce pro drcení ledu a a výrobu krému (smoothie). Stojí 6990 korun.

K některým mixérům je možné dokoupit druhou mixovací nádobu určenou pro mixování suchých potravin. Jsou vyrobeny ze speciálních tvrzených plastů, které sice po čase přestanou být průhledné, ale vykazují vyšší mechanickou odolnost vůči vířícím tvrdým plodům než sklo. Právě v nich se mixují například másla z ořechů. Od „vlhké nádoby“ se liší tvarem a broušením nožíků.

Foto: Garden21

Multifunkční mixér G21 Perfect smoothie white GA-GS1500, za překvapivou cenu 4999 Kč nabízí výkon 1500 W, rychlost otáček 1000 - 35 000 za minutu. Kromě klasických prací zvládne připravit i horkou polévku.

Pozornost věnujme rovněž víčku. Zatímco některé mixéry mají možnost zajistit víko před mixováním, aby se neuvolnilo, jinde mají víka po obvodu alespoň silikon či gumu, které rovněž zabrání jejich samovolnému odklopení.

Foto: Vitamix

Mixér Vitamix TNC 5200 za 17 610 má dvoulitrovou nádobu (druhou lze dokoupit), připravit dokáže spoustu studených pokrmů, i horké polévky, oříšková másla nebo mandlové mléko. Při výkonu 1000 W dosahuje 1000 - 37 000 otáček za minutu.

Někdy bývá ve víku malý plnicí otvor, jímž lze přidávat potraviny do nádoby během mixování, nebo jím prostrčit pěchovadlo a suroviny při mixování natlačovat blíže nožům. (Pěchovadlo má na sobě zarážku zabraňující tomu, aby se nepřipletlo mezi nože.)

Zdravé pití nejen na léto

Čím dál větší popularitě se těší zmenšené verze stolních mixérů určené pro milovníky rychlé přípravy zdravých jídel. Určeny jsou primárně k výrobě ovocných a zeleninových koktejlů, které po umixování ponecháme v mixovací nádobě. Ta je totiž navržena jako láhev, kterou si vezmeme například na cestu za sportem s sebou a budeme z ní popíjet. Je opatřena těsnícím víčkem a výrobci nabízejí možnost jejich dokoupení pro případ, že by se v rodině našlo více zájemců o takto připravované nápoje.

Foto: Concept

Mixér pro fitness styl života Concept SM 3350 Shake and Go má nádobku s obsahem 500 ml, kterou lze nosit u sebe.

Reklama

Související články

Sušičky ovoce a zeleniny využijeme po celý rok

Sušení je jedním z nejzdravějších způsobů, jak uchovávat potraviny. K sušenému ovoci a zelenině se nepřidávají žádné konzervační látky, cukr, sůl nebo barviva....

Výběr článků

Načítám