Hlavní obsah

Solární kolektory získávají energii ekologicky a efektivně

Právo, Gisela Růžičková

Solární ohřev vody je moderní metodou, jak získávat energii ze slunce ekologicky a efektivně. Umožňují to solární kolektory – zařízení, která proměňují sluneční záření na teplo.

Foto: REVOLT

Předností solárních kolektorů pro integraci do střešní krytiny je jednoduchá a rychlá montáž bez dodatečného oplechování.

Článek

Energie slunce je v porovnání s ostatními zdroji nevyčerpatelná a dodává energii bez velkých provozních nákladů. Největší význam mají systémy poskytující teplo na ohřev vody a přitápění v obytných domech.

Princip a funkce

Solární kolektor přeměňuje sluneční energii na teplo, které se teplonosnou látkou přivádí do solárního zásobníku (tepelného výměníku), kde se akumuluje. Tepelný výměník předává teplo užitkové vodě a ta se pak oběhovými čerpadly rozvádí po domě.

Foto: MOUNTFIELD

Solární panely speciálně vyvinuté pro ohřev vody v bazénu (od 1680 Kč) mají vysokou účinnost, jednoduchou konstrukci, nízkou hmotnost a dají se snadno zapojit.

Foto: VIESSMANN

Výkonný plochý kolektor Vitosol 200-F (20 550 Kč bez DPH/kus) s vysoce selektivním povrchem měděného absorbéru, s nímž lze ročně v průměru ušetřit až 60 % energie potřebné pro ohřev pitné vody.

Průměrná roční hodnota výkonu slunečního záření přepočtená na m2 se v našich podmínkách pohybuje (se započtenou 35% účinností kolektorů) kolem 350 kWh.

K pokrytí 2/3 celkové roční spotřeby energie na ohřev vody pro běžnou domácnost stačí solární kolektory o ploše 6 m2 (3 kolektory).

Využití solárních systémů

Solární systémy se používají hlavně na ohřev teplé vody. Toto řešení se vyplatí, protože teplou vodu na rozdíl od vytápění domu potřebujeme celý rok, tedy i v době, kdy je k dispozici nejvíce slunečního záření.

Foto: VIESSMANN

Plochý kolektor Vitosol 100-F (15 230 Kč bez DPH/ kus) pro ohřev teplé vody a letních bazénů se vyznačuje nízkými pořizovacími náklady, vysokou provozní spolehlivostí a dlouhou životností.

Solární systémy se hodí ke kombinaci ohřevu teplé vody a přitápění. V tomto případě se solární systém zapojuje obvykle do kombinované akumulační nádrže, která pak dále zajišťuje přípravu teplé vody a vytápění nízkoenergetických a pasivních domů.

Podmínkou pro účelné využití solárního systému pro přitápění je nízkoteplotní otopná soustava, jako je třeba podlahové vytápění, nebo otopná tělesa navržená pro provozní teploty do 55 °C.

Foto: PROTHERM

Solární vakuové trubicové kolektory Solar se skvěle vyjímají na střeše, vyznačují se i výjimečným výkonem a vysokou technickou kvalitou.

Solární systémy využíváme i pro ohřev vody ve venkovních a vnitřních bazénech. Také zde je nutné počítat s dohříváním vody v zimě klasickým zdrojem energie.

Typy solárních kolektorů

Rozdíl mezi nimi je v provedení, dosažené účinnosti i v ceně.

Foto: JUNKERS

Plochý kolektor FKC pro svislou instalaci přeměňuje sluneční energii mimořádně účinně na teplo využitelné pro přípravu teplé vody a podporu vytápění.

Ploché deskové kolektory disponují kovovým rámem, kde je plošně umístěna měděná trubička procházející celou plochou od vstupu k výstupu. Izolaci tu tvoří vzduch. Z vrchní strany je kolektor kryt sklem s nanesenou selektivní vrstvou vysoce absorpční látky, která maximálně pohlcuje sluneční energii a minimálně vyzařuje zpět do prostoru tak, aby se tepelná energie v kolektoru koncentrovala.

Ploché deskové – vakuové kolektory jsou v principu téměř shodné s klasickými deskovými, ale pro zlepšení tepelně izolačních vlastností je v celém objemu kolektoru vakuum. Díky tomu dochází k menším ztrátám tepelné energie do okolního prostředí.

Foto: REGULUS

Solární systém na rodinném domě na Jičínsku tvoří tři sluneční kolektory Regulus KPI. Cena kolektoru 13 600 Kč.

Foto: PROTHERM

Systém HelioSet 2.250C H (73 400 Kč) je beztlakový solární systém pro přípravu teplé vody s možným dodatečným ohřevem externím kotlem.

Trubicové vakuové kolektory – jejich konstrukce je založena na systému skleněných trubic uspořádaných vedle sebe s tím, že v každé trubce je vedena měděná trubička, kterou protéká teplonosná látka. Tyto trubičky jsou jako by uzavřeny v samostatných skleněných dvoustěnných vakuovaných trubicích. Výhodou těchto kolektorů je větší energetický zisk, nevýhodou pak vyšší hmotnost, vyšší cena i možnost mechanického poškození.

Trubicové vakuové – kondenzační kolektory jsou založeny na kondenzačním teple, vznikajícím při přechodu plynné látky do kapalného stavu. Výhodou těchto kolektorů je vysoká účinnost i při zatažené obloze a zároveň i to, že při náhodném poškození jedné trubice funguje zbytek trubic kolektoru bez problémů dále (díky paralelnímu řazení trubic).

Tyto kolektory se vyplatí hlavně u objektů s vyšší spotřebou teplé užitkové vody, v průmyslu a pro ohřev vody bazénu.

Foto: REGULUS

Solární systém na rodinném domě na Jičínsku tvoří tři sluneční kolektory Regulus KPI. Cena kolektoru 13 600 Kč.

Vhodné umístění

Stanoviště solárního kolektoru by mělo být orientováno na jih nebo mírně na západ, kdy lze využít energii zapadajícího slunce. Nejvíce energie přijímají kolektory umístěné kolmo ke směru záření (v létě je úhel nastavení 30 stupňů, v zimě 60 stupňů a při celoročním provozu cca 45 stupňů).

Důležité je ochránit zařízení před větrem, aby se zbytečně neochlazovalo, a také co nejkratší rozvody s kvalitní tepelnou izolací. Podmínkou je dobrý přístup pro pravidelnou kontrolu a údržbu.

Schéma solárního systému
Solární systém pro přípravu teplé vody tvoří sluneční kolektory, solární čerpadlová skupina s regulací, solární expanzní nádoba, zásobník teplé vody se dvěma výměníky — pro ohřev solárním systémem a dohřev kotlem, solární termostatický ventil.
Solární systém se všemi těmito prvky v akčním setu: Materiál .......................................................  75 990 Kč Montáž ......................................................... 11 500 Kč Celkem ......................................................... 87 499 Kč Dotace Nová zelená úsporám na solární systém TV* ............... –35 000 Kč Celkem po odečtení dotace ...................................... 52 499 Kč Cena včetně DPH 15 %

Podle čeho a jak vybírat

Energetická účinnost, která má odpovídat účelu pro používání kolektoru.

Cena, životnost (20–25 let), uživatelský komfort (minimální nároky na obsluhu a údržbu či možnost recyklace).

Foto: JUNKERS

Solární set Solar paket Basic (249 900 Kč bez DPH) určený pro rozšíření stávající otopné soustavy o zařízení k solární přípravě teplé vody.

Foto: REGULUS

Solární systém na bytovém domě v Českém Krumlově tvořený 26 plochými slunečními kolektory Regulus KPS11. Cena kolektoru v inovované verzi je 12 500 Kč.

Víte, že…

Průměrná domácnost spotřebuje ročně na ohřev užitkové vody asi 2600 kWh energie, takže solární kolektory mohou uspořit až 60 % této energie?

Průměrná roční hodnota skutečného energetického zisku standardního kolektoru je 300 kWh/m2 absorpční plochy?

Za slunečného dne dodává kolektor maximální výkon kolem 14.00 hodiny?

Pro celoroční přípravu dostatečného množství teplé vody je nutné instalovat ještě základní zdroj ohřevu užitkové vody (např. elektrický bojler)?

Solární kolektory se vyplatí v domácnostech s vyšší spotřebou teplé užitkové vody a při ohřevu vody v bazénu?

Nejčastěji se instalují na šikmou střechu se sklonem 45° s jižní až jihozápadní orientací?

Životnost slunečních kolektorů se pohybuje kolem 30 let?

Investiční náklady na pořízení 2 kusů slunečních kolektorů včetně příslušenství se pohybují okolo 100 000 Kč?

Instalace solárního systému si vyžádá malý zásah do objektu. Projekt bude schvalovat stavební úřad, takže návrh i montáž svěříme vždy odborné firmě?

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám