Hlavní obsah

Altán bude slušet každé zahradě

Právo, Gisela Růžičková

Potřebujete na zahradě vytvořit místo k relaxaci, které bude chráněné před slunečními paprsky, ale zároveň vzdušné s výhledem do zeleně? Postavte si altán!

Foto: KONRÁD (2x)

Novinkou je altán Alfa osmihran o průměru 5 m (33 990 Kč) je vhodný nejen do zahrad, ale v případě doplnění o lavici a židle lze využít jako venkovní učebnu pro školy nebo školky.

Článek

Každý touží alespoň o víkendu načerpat energii a najít chvilku klidu a soukromí třeba právě v zahradním altánku po uspěchaném pracovním týdnu. Tady se můžeme nerušeně věnovat odpočinku nebo se tu potkávat s rodinou a přáteli bez ohledu na rozmary počasí.

Taková relaxace uprostřed zahrady byla, je a bude vždy oblíbená, protože si tu můžeme vychutnat pravou letní pohodu.

Foto: TIMBER FRAME

Osmiboký altán, 4,5 m v průměru, vyrobený ze smrkového řeziva, smrkových palubek a asfaltového šindele jako střešní krytiny. Cena bez DPH 90 000 Kč.

Místo pro altán vybereme pečlivě. Někdo preferuje výhled na zajímavou část zahrady či do okolní přírody, jiný dá přednost koutu na konci pozemku obklopenému zelení.

K modernímu domu se hodí jednoduchá stavba, zatímco ve větší, romantické zahradě si můžeme dovolit stylovější altán.

Okrasný prvek zahrady

Pro zahradní altán se rozhodnou ti, kdož chtějí do své zahrady vnést také nový, stabilní architektonický prvek.

Altán jako takový může sloužit více aktivitám. Buďto se v něm dá pohodlně odpočívat, ale také se tu dají pořádat bujaré oslavy, kde nechybí ani gril a dobrá muzika.

Foto: TIMBER FRAME

Osmiboký altán (90 000 Kč bez DPH) vyrobený na zakázku z kvalitního smrkového řeziva.

Vše záleží na naší volbě, na použitém stavebním materiálu a také na umístění stavby. Kdo neholduje dřevěným materiálům nebo zděné stavbě, dá přednost moderním systémům z oceli, hliníku nebo plastu.

Místo pro altán

Pro optimální odpočinek je vhodné umístit altán na závětrné místo, aby nám případný vánek neobracel při četbě listy časopisů a knih. Kvůli soukromí nestavíme altán poblíž plotu, ale spíš do míst, která nabízejí příjemný pohled do zeleně.

Foto: OBI

Pavilon (14 990 Kč), rozměry: 280 x 280 cm, bytelná dřevěná konstrukce, střešní krytina - asfaltové šindele.

Altány určené pro grilování a posezení s přáteli je vhodnější situovat blíže k domu. Tím si usnadníme a urychlíme časté odbíhání pro potřebné maličkosti.

Pro větší pohodlí je dobré vybudovat v altánku malou kuchyňku, která bude sice menší a skromněji vybavená, o to snadněji tu připravíme občerstvení. Neměly by v ní chybět potřeby nutné ke stolování, utěrky a také místo pro umývání použitého nádobí, zkrátka věci, pro které bychom jinak museli neustále běhat domů.

Foto: DELTA SVRATKA

Zahradní pavilon o rozměru 2,9 x 2,9 m (27 975 Kč, záruka 5 let) ze smrkového kvalitně opracovaného dřeva je tvořen třemi stojkami v každém rohu. Jsou stabilní a není bezpodmínečně nutné je kotvit k zemi.

Při budování takovéhoto zázemí je dobré myslet na přívod elektřiny, případně vody. Prostor by měl zbýt i pro pracovní a odkládací plochu a nutné poličky.

K altánu se dají vysadit popínavé rostliny, které se ještě více postarají o splynutí této malé zahradní stavby s okolím.

Kvalitní podlaha je nutná

Kvalitní podlaha nejen usnadní pohyb v daném prostoru, ale oceníme ji i za chladnějších večerů, kdy nás bude příjemně hřát.

Nejvhodnějším materiálem jsou buď přírodní, či kompozitní terasová prkna. Jsou odolná, jejich montáž nevyžaduje náročný kutilský výkon a navíc působí esteticky. S výběrem správného materiálu pro podlahu se poradíme s odborníky.

Foto: KONRÁD

Oblíbený zahradní altán osmihran malý (19 990 Kč), průměr 2,71 m. Je příjemným doplňkem zahrady, vyroben je ze sušeného, čtyřstranně hoblovaného smrkového řeziva v různých tloušťkách stěnových panelů.

Střecha v pohybu

Kromě zděných a dřevěných staveb lze za altán považovat i konstrukci složenou z několika tyček a plachty. Takové altány či pavilony jsou nejjednodušší variantou. Jejich výhodou je skladnost a snadné sestavení.

Foto: OBI

Altán Braga (4999 Kč) v béžové barvě, materiál: ocel, polyester 140 g/m2, rozměry: (v x š x d) 275 x 350 x 350 cm.

Při nákupu takového altánu dáme přednost kvalitním ocelovým rámům a upínacím prvkům. Ty hrají důležitou roli při poryvech větru. Údržba takových přístřešků je naprosto snadná - všechny části se dají snadno umýt mýdlovou vodou.

Víte, že…

Stavba zahradního altánu, pavilonu či besídky do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu, určená pro rekreaci a umístěná v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, nepodléhá povolovacímu procesu stavebního úřadu?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám