Hlavní obsah

Moderní venkovní svítidla oživí dům, zahradu i rostliny v ní

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovní osvětlení plní dvojí funkci – slouží k orientaci v prostoru kolem domu, zároveň svou barvou a nasměrováním může v noci zdůraznit místa v zahradě, na která jsme pyšní.

Foto: PHILIPS (2x)

Ploché nástěnné svítidlo z nerezové oceli a syntetických materiálů se hodí do krytých prostor nebo na terasu. Svítidlo je odolné proti vodě podle standardu IP44. Cena 2707 Kč

Článek

Chceme-li svítit intenzivněji, abychom si u zahradního stolu mohli v pozdním večeru třeba číst nebo hrát stolní hry, bez elektroinstalací se neobejdeme. Solární svítidla zajistí asi takové množství světla jako louče, svíčky, lampiony a lucerny.

Solární svítidla

Svítivost solárních světel se pohybuje kolem šesti až osmi hodin po celodenním nabíjení baterie slunečním zářením.

Foto: A LA MAISON

Intimní atmosféru letního večerního posezení dotvoří svíce a lucerny.

Svítidla napájená sluneční energií můžeme snadno přenést, na rozdíl od zdrojů s elektrickým rozvodem. Slouží zejména k orientaci po pozemku nebo k vytvoření svítících bodů v korunách stromů, keřů, na trávníku či u jezírka.

Foto: TECHMAR

Designové venkovní lampy na terasu a zahradu LED 12V/TULI získaly ocenění Reddot Design Award. Součástí balení je transformátor, některé modely mají i vypínač. Krytí IP44, cena od 6558 Kč.

Solární svítidla bývají často kreativně provedená. Pro jejich slabší světelnou intenzitu je umístíme spíše pro ozdobu nebo dotvoření atmosféry. Světelné koule bodcem zafixujeme do trávy, jiný typ umí plavat v jezírku. Na parapety umístíme solární květináče, noční terasa překvapí zářícími stolky, židlemi či sedacími kostkami.

Foto: TRUMP

Solární stojací lampa – svítí-li slunce, solární modul v horní části svítidla nabíjí vestavěný akumulátor. Při setmění se solární svítidlo automaticky zapne. Nepotřebujeme kabely. Cena 2490 Kč

Elektroinstalace a LED

Venkovní zásuvky s vedením z plastových kabelů a pevnou přípojkou elektřiny instalujeme na několika místech zahrady, zejména je-li velká. V každém ročním období můžeme v nočních hodinách nechat vyniknout různé části zahrady.

Elektroinstalace jsou vystaveny venkovním podmínkám, vlivům počasí. Protože musejí odpovídat přísným bezpečnostním předpisům, svěříme jejich instalaci raději odborníkovi. Mezi venkovním osvětlením již převažují LED svítidla, jejichž životnost se blíží ke 100 000 hodinám.

Foto: SVÍTIDLA COM

Kulatá LED svítidla lze posadit do trávy, nebo instalovat jako stojací lampy. Manámaná (italský výrobce designových svítidel) – Oh – LED svítidla za 2647 Kč.

Ledky odolávají nárazům, vibracím. Nevytvářejí téměř žádné teplo, takže se o ně nepopálíme. Při výběru svítidla dbáme na to, aby intenzita a směr rozptylu světla nenarušovaly světelný komfort okolí domu. Krásu a barvu rostlin v noci zdůrazní bílé světlo, nejlépe z bodovek.

Foto: PHILIPS

Svítidla Ecomoods jsou energeticky úsporná, nabízejí robustní řešení venkovního osvětlení pro každé roční období. Cena 1860 Kč.

Žluté světlo odrazuje dotěrný hmyz, hodí se proto k zahradnímu posezení a na terasu. Chceme-li mít v nočních hodinách přehled o pohybu v neosvětlených částech pozemku, investujeme do svítidel se zabudovaným čidlem pohybu.

Typy svítidel

Nástěnná svítidla slouží k osvětlení vchodové části domu, čísla popisného, případně zajímavého detailu na fasádě. Vyrábějí se v nenápadných variantách plochých i bodových svítidel (s některými lze hýbat jako s reflektory) nebo jako zdobné lampy a lucerny svěšené dolů na krátkém nebo dlouhém držadle.

Foto: EGLO

LED solární svítidlo ve tvaru vyřezávané dýně. Svítidlo se s přicházejícím večerem samo rozsvítí (doba svícení 6 až 8 hodin). Je dodáváno s baterií a LED světelným zdrojem. Cena 280 Kč.

Současný trend spěje k retru ve stylu secesních lampiček a luceren.

Sloupková světla často slouží k orientačnímu osvětlení podél příjezdové cesty a cestiček v zahradě.

Vestavná bodová svítidla zvýší bezpečnost na venkovním schodišti nebo okrajích bazénů a jezírek.

Foto: LUKA GARDEN

Retro nástěnná venkovní lampa je z lakované oceli. Její elegantní tvar připomíná labutí šíji. Výška 32 cm, šířka 39 cm, průměr 42 cm, IP44. Cena 1350 Kč.

Tato světla jsou krytá seshora, takže svítí dolů a do stran.

Co je IP krytí

IP krytí (International Protection) popisuje první číslicí stupeň ochrany před nebezpečným dotykem a stupeň ochrany zařízení před vniknutím cizích předmětů.

Druhá číslice popisuje stupeň ochrany před vniknutím vody. Nejčastější pro venkovní svítidla je IP44 zajišťující mimo jiné ochranu proti stříkající vodě.

Venkovní reflektory – kužel jejich světla můžeme namířit na květy, na zahradní sochu, jezírko či fontánku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám