Hlavní obsah

Kvalitní pasivní dům výrazně snižuje náklady na energie

Právo, Sylva Svobodová

Od nízkoenergetického či pasivního domu očekáváme nižší provozní výdaje, zejména za vytápění. Díky použití kvalitních materiálů a vyspělé technologii tomu tak skutečně je. Náklady na energie jsou čtyřikrát až šestkrát nižší než u běžných novostaveb, majitelé chválí i komfort bydlení a zdravé vnitřní prostředí.

Foto: ELK

Pasivní dům má být co nejvíce kompaktní, členitost je na škodu. Dobrá stavba vyžaduje dobrý projekt a precizně provedenou stavbu.

Článek

O pasivních domech někdy kolují nepravdy. Lidé sice vědí, že provoz takového domu jim ušetří spotřebu energií, a tím pádem rodinné finance, ale zároveň mají strach, že je pasivní dům bude omezovat.

Foto: XELLA

Stavební materiál Ytong splňuje všechna kritéria pro stavbu pasivního domu, který má nízkou spotřebu energie na vytápění a je větrán vzduchotechnikou s rekuperací. Stavba probíhá rychle a velmi přesně.

Například se mylně domnívají, že nesmějí větrat, nebo mají obavy z toho, že kvůli řízenému větrání s rekuperací je bude trápit stálý průvan. Tak tomu samozřejmě není.

Rekuperace je nutná

Řízené větrání (rekuperace) je zařízení, které se stará o udržování stálé vnitřní teploty - v zimě pokoje ohřívá, v létě v nich udržuje příjemný chládek. S odváděným vzduchem z místností do výměníku odchází také teplo, které se ovšem neztrácí. Jednotka ho předává čerstvému vzduchu vháněnému opět do bytu. V létě je naopak možné použít noční předchlazení.

Rekuperační jednotce a venkovní žaluzii zkrátka můžeme být vděčni za to, že ani v parném létě teploty v interiéru nepřesáhnou 27 °C. Vůbec není nutné pořizovat klimatizaci. Díky řízenému větrání je v interiéru svěží vzduch a udržuje se optimální hladina vlhkosti (nehrozí tak plísně, bakterie).

Foto: WWW.CENTRUMPASIVNIHODOMU.CZ

Řízené větrání zajišťuje v bytech neustále čerstvý přísun vzduchu a udržuje optimální hladinu vlhkosti. Prašnost výrazně omezují prachové filtry.

Prašnost omezují prachové filtry, což ocení nejen alergici. Takových ideálních poměrů vlhkosti a teploty při běžném větrání nedocílíme. Takže větrat běžným způsobem samozřejmě můžeme, ale není k tomu důvod.

Tři typy energeticky nenáročných objektů
Tři základní skupiny energeticky nenáročných objektů se liší spotřebou vztaženou na m2 podlahové plochy vytápěných místností za rok (tzv. plošná měrná spotřeba tepla).
NÍZKOENERGETICKÉ DOMY V ČR musí mít roční měrnou spotřebu tepla menší než 50 kWh/m2 za rok.
PASIVNÍ DOMY mají roční měrnou spotřebu tepla na vytápění do 15 kWh/m2 za rok. Takto nízkou energetickou spotřebu lze pokrýt bez použití obvyklé otopné soustavy pouze se systémem řízeného větrání a malého zařízení pro dohřev vzduchu v zimním období.
NULOVÉ DOMY mají roční měrnou spotřebu tepla na vytápění méně než 5 kWh/m2 za rok. (Stavby podle běžných požadavků tepelně technické normy v ČR dnes dosahují spotřeby 180 kWh/m2 za rok.)

Dobrý projekt a firma

Pasivní dům správně funguje jen tehdy, když je promyšlený do posledního detailu a postavený skutečně precizně. Co z toho pro nás vyplývá?

Foto: KNAUF INSULATION

Pro nízkoenergetické a pasivní domy je nadmíru důležitá kvalitní izolace, která má tloušťku obvykle 30-40 cm.

Vybíráme si pouze zkušené projektanty a architekty, kteří se pasivními domy zabývají a jsou na sebe přímo navázáni a mohou doporučit i realizační firmy. Od začátku je totiž důležitá jejich vzájemná spolupráce.

Pasivní stavba by měla být kompaktní, co nejméně členitá, orientovaná prosklenou částí směrem na jih.

Foto: WWW.DOMESICONCEPTHOUSE.COM

Velké prosklení a orientace na jihozápad jsou pro fungování pasivního domu podstatné. V zimě slunce dům prohřívá, v létě se díky zastínění a rekuperační jednotce ochlazuje. Klimatizace není třeba.

Nikdy se neobejde bez kvalitní izolace (obvykle o síle 30-40 cm), dokonalého bezespárového utěsnění a již zmíněné rekuperační jednotky.

Ptáme se profesionálů

Odpovídá Marcel Kaštovský, jednatel společnosti Elk, www.elk.cz

Co musí splňovat dům, který je v tzv. pasivním režimu?

Dům má být navržen tak, aby měl minimální spotřebu nakupovaných energií (vytápění, příprava teplé vody, větrání, chlazení, úprava vlhkosti apod.). Aby mohl být certifikován jako pasivní, musí splňovat několik kritérií.

Roční spotřeba tepla na vytápění nesmí být vyšší než 15 kWh a spotřeba primární energie bez rozdílu účelu nesmí přesáhnout 120 kWh, oboje na m2 obytné plochy za rok.

Celá obálka domu by měla být maximálně utěsněna, aby nedocházelo, mimo řízené větrání, k nežádoucím únikům tepla. Dále je doporučeno využívání přírodních zdrojů, jako je sluneční energie.

Jaký pozemek je pro pasivní dům ideální?

Pozemek musí být vhodně orientovaný ke světovým stranám. Samotný pasivní dům se koncipuje tak, že jeho jižní strana je prosklená a osluněná.

Zároveň je třeba, aby zimní slunce dům prohřívalo, a letní bylo zastíněno tak, aby nedocházelo k přehřívání interiéru domu. Rozhodně není dobré dům v létě klimatizovat - to vede k další zbytečné spotřebě energie. Případná svažitost pozemku nemá na pasivitu domu vliv.

Jaké technické novinky můžeme v pasivním domu uplatnit?

Pasivní dům nelze postavit bez řízeného větrání se zpětným získáním tepla, které se nazývá rekuperace. Ta může být řešena centrálním nebo lokálním systémem. Toto zařízení musí pracovat s co největší účinností. Vytápět lze pak jakýmkoliv standardním zdrojem včetně tepelného čerpadla.

Motorem poháněné stínicí techniky, rolety, žaluzie, jsou běžné. Domy mohou být vybaveny i inteligentními systémy na osvětlení, audio, které se ovládají tabletem nebo mobilním telefonem. Mohou ale fungovat zcela automaticky a samostatně bez zásahu uživatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám