Hlavní obsah

Na skále vyrostl prosvětlený dům s důrazem na okolní stromy

Novinky, nes

Pozemek v japonské prefektuře Hjógo nebyl pro stavbu nového domu právě ideální. Nejenomže je velmi svažitý (výškový rozdíl mezi nejspodnějším a nejvrchnějším místem je 11 metrů), ale navíc ještě leží na skalnatém podloží. Architekti z ateliéru Shogo Aratani Architect & Associates se proto rozhodli při stavbě pokud možno kopírovat jeho povrch, aby se vyhnuli nákladnému zahloubení stavby do skály.

Foto: Yutaka Kinumaki

Dům stojí ve svažitém terénu. Pozemek má navíc skalní podloží.

Článek

Kladem, který autoři projektu vyzdvihují, je relativně velké množství původní vegetace, a to nejen na parcele samé, ale i v jejím bezprostředním okolí. Velký důraz, jak je tomu u japonských architektů zvykem, kladli na přítomnost stromů. V tomto případě jsou na pozemku hned dva pěkně vzrostlé - kafrovník a sakura.

Foto: Yutaka Kinumaki

Jedinou částí domu, kterou bylo potřeba zahloubit do svahu, byla nakonec jen garáž. Vytěžený materiál architekti využili na výzdobu a obklady přístupové cesty.

Foto: Yutaka Kinumaki

V interiéru architekti bohatě využili dřevo a dřevité materiály.

Stavba umístěná na pozemku o výměře 360 m² je rozčleněna do tří bloků. Tam, kde se stýkají, vznikla přirozená křižovatka, do níž architekti vložili schodiště kopírující svým úhlem sklon země. Volná místa v prostoru schodiště využili jako knihovnu. V severně orientované části, která je nejblíže ke svahu, se nachází koupelna s toaletou a technické zázemí.

Foto: Yutaka Kinumaki

Centrální schodiště je místem, kde se propojují všechny tři bloky domu.

Foto: Yutaka Kinumaki

Stěny schodiště fungují jako knihovny.

Společné prostory domu, určené pro každodenní život, architekti umístili do horního patra stavby, odkud je hezký výhled do okolního kraje. Aby bylo dobře vidět i na výše zmiňované stromy, neváhali autoři projektu prosklít nemalou plochu stropu v obývacím pokoji, k němuž přiléhá i kuchyňka. Přirozeným prodloužením obýváku do exteriéru stavby je terasa. Soukromé pokoje členů rodiny se nacházejí v přízemí.

Foto: Yutaka Kinumaki

Z obýváku se vstupuje na terasu, která je jeho přirozeným pokračováním.

Foto: Yutaka Kinumaki

Část domu s obývacím pokojem je dvěma vzrostlým stromům na pozemku nejblíže.

Jediným místem, které bylo potřeba vysekat do skalnatého podloží, se tak nakonec stala garáž. Vytěžený materiál ovšem nepřišel nazmar, architekti jej využili pro vydláždění a ozdobení přístupové cesty k ní.

Foto: Yutaka Kinumaki

Světlík ve stropě přivádí další světlo do prostoru kuchyně a obýváku a zároveň umožňuje výhled na stromy venku.

Foto: Yutaka Kinumaki

Z obýváku a kuchyně je pěkný výhled do okolí.

Foto: Yutaka Kinumaki

Knihovny nad schodištěm jsou přirozenou součástí obýváku, který ho obchází.

Dům, jejž autoři nazvali Krampon house (dům Krampon), stojí na ploše 104,5 m². Má dřevěnou kostru a sádrokartonové stěny. Dřevo bylo bohatě využito na fasádě, a rovněž tak v interiéru. Podlahy, jejichž celková plocha činí 136,5 m², jsou jasanové, zatímco na stropy byla použita březová překližka.

Foto: Shogo Aratani Architect & Associates (3x)

Půdorys prvního patra

Foto: Shogo Aratani Architect & Associates (3x)

Pohled z východní strany

Foto: Shogo Aratani Architect & Associates (3x)

Pohled ze západní strany

Reklama

Související témata:

Související články

Fasádu domu tvoří truhlíky plné zeleně

Dům, který stojí v Ho Či Minově Městě na jihu Vietnamu, poutá již delší čas pozornost milovníků architektury po celém světě. Důvodem je velké množství...

Výběr článků

Načítám