Hlavní obsah

Moderní podlahové krytiny nezklamou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte o nové podlahové krytině? Jde o zásadní rozhodnutí. Velká plocha totiž výrazně ovlivní vzhled i vybavení celé místnosti. Jedna věc je vizuální dojem, druhá praktické vlastnosti krytiny. Moderní podlahové krytiny – marmoleum a měkčený vinyl (PVC) – vás rozhodně nezklamou. Proč?

Foto: Gerflor (2x)

Měkčený vinyl — PVC se dnes vyrábí v tak dokonalé imitaci dřeva, že to ani okem nerozeznáme. Oblíbené jsou široké lamely s lehce vyšisovaným dekorem.

Článek

Kdo má doma děti, určitě chce podlahu odolnou, s nenáročnou údržbou, ale zároveň se zajímavým dekorem, probarvením. Marmoleum je podlahová krytina z ryze přírodních materiálů, je to přírodní linoleum. Nabízí stovky odstínů a dekorů, je teplá na omak a vhodná pro alergiky. Další materiál, měkčený vinyl neboli PVC, zase láká svojí odolností vůči oděru i vodě a nenáročností na údržbu.

Foto: Forbo

Marmoleum je ryze přírodní materiál, který je antibakteriální, antistatický a tedy vhodný jako podlahová krytina do dětského pokoje.

PVC je dobrý společník

PVC se prodává v rolích, ve čtvercích různých formátů (některé vhodné i pro podlahové vytápění) nebo v podobě lamel. Od kdysi známého PVC v šedé barvě se opravdu hodně liší, protože nabízí desítky odstínů, mnoho dekorů třeba dřeva, kamene, korku.

Často je pouhým okem nerozeznatelné od přírodní dřevěné krytiny, protože umí dokonale imitovat i staré dřevo, patinu, prasklinky, suky i zářezy po pile. Přitom má, na rozdíl od dřeva, výhodnější užitné vlastnosti: nevadí mu voda, extrémní provoz.

Foto: Forbo

PVC nesmí vymrznout, protože to naruší jeho strukturu. Ideální je ho před pokládkou uložit alespoň den předem do místnosti, kde je kolem 18–25 °C.

Je to pružná, ale tvrdá krytina, teplá na omak a poměrně tichá (na rozdíl třeba od laminátové podlahy). A hlavně ji stačí setřít vlhkým mopem a je uklizeno.

Co a jak při nákupu vinylu

Odborníci doporučují sledovat tzv. rozpínání, které je nežádoucí, proto volíme typ s co nejnižší roztažností (vyčteme v technických listech).

Foto: Gerflor

PVC je praktický materiál. Je odolný vůči oděru, dobře snáší vodu, na omak je teplý a skvěle se udržuje v čistotě.

Důležitá je rovněž teplota při samotné pokládce, která se musí pohybovat kolem 18 až 25 °C. Vinyl nesmí vymrznout, narušuje to pak jeho skladbu.

V místnosti, ve které se bude pokládat, uskladníme vinyl v horizontální poloze alespoň den předem.

Cena vinylu se odvíjí podle kvality a typu provedení, začíná zhruba na 400 Kč/m2.

Foto: Quick-Step

Měkčený vinyl — PVC je vhodné i do koupelen, protože mu nevadí odstřikující voda. Příjemný je i pro bosou nohu, protože je teplý a měkký.

Marmoleum – výzva pro kreativce

Kdo dává přednost přírodnímu materiálu, ale nechce přímo dřevo, může zvolit marmoleum. Tato moderní krytina má skvělé užitné vlastnosti, zároveň se s ní dá kreativně pracovat.

Foto: Kratochvíl Parket Profi

Výrobci marmolea nabízejí dílce, pásy i role určené k celoplošnému lepení i kolekce se zámkovým spojem, třeba čtverce o velikosti 30 x 30 cm.

Prodává se v desítkách barev a dekorů (s mramorovým efektem), lze ji pokládat v pásech, ve čtvercích, ale také vyřezávat laserem a spojovat do rozmanitých tvarů, čímž vznikne dokonalý originál. Kreativní jedinci si mohou dopřát i geometrické tvary v různých barvách.

Foto: Kratochvíl Parket Profi

Přírodní krytina je vhodná i do kuchyně, protože se snadno čistí. Nepřitahuje prach ani špínu, je vhodná pro alergiky.

Ve specializovaném obchodě si můžeme prohlédnout veškerou nabídku, a tak s výběrem nespěchejme. Dobře si promyslíme odstín, kombinaci s ostatním nábytkem, stěnami.

Vzorky si při prohlížení vždy položíme na zem, protože z reálné výšky se nám dekor jeví jinak, než když ho držíme v ruce pár centimetrů před očima.

Foto: Kratochvíl Parket Profi

Marmoleum je na omak teplé a poměrně tiché ve srovnání třeba s laminátovou podlahou. Neponičí ho malé děti ani drápky domácích mazlíčků.

Co a jak při pokládce

Pokládku marmolea ponecháme odborníkovi, protože vyžaduje větší zručnost než pokládka PVC.

Údržba je ale podobná: marmoleum lze čistit mokrou i suchou cestou, ideální jsou mýdlové roztoky (nikdy jar, který odmašťuje a je opravdu pouze na nádobí!).

Cena marmolea se pohybuje zhruba od 600 Kč/m2, k ceně nezapomeneme připočítat ani pokládku, která se liší podle náročnosti (rozhoduje mj. členitost místnosti, náročnost přípravy pokládky).

Foto: Quick-Step

Vinylové pásy PVC se běžně lepí k podkladu, který musí být čistý, hladký a rovný.

VÍCE O MARMOLEU odpovídá Milan Mrkáček, www.kpp.cz
Jak marmoleum udržovat, na co je choulostivé? Marmoleum je odolný materiál, který nevyžaduje složitou péči. Protože je antistatický, nepřitahuje prach. Snadno se udržuje suchou (pomocí prachového mopu) i mokrou cestou. Stačí voda s pH neutrálním přípravkem, ideálně přímo určeným pro údržbu linoleových krytin.
Lze ho použít i do koupelny, existují nějaké třídy zátěže? Marmoleum se zámkovým spojem není vhodné pro prostory se zvýšenou vlhkostí, jako jsou koupelny a sauny. Je to z důvodu konstrukce podlahy – nosičem je dřevovláknitá HDF deska. Přestože má HDF deska zvýšenou odolnost proti vlhkosti AquaProtect, do koupelen ji nelze doporučit. Pakliže si někdo přece jen přeje marmoleum v koupelně, lze ho použít v pásech, které se lepí k podkladu a ve spojích se svařuje.
Jaké je vlastně složení tohoto materiálu? Nejdůležitější složku tvoří lněný olej. Společným smícháním s pryskyřicí, dřevitou moučkou, vápencem a přírodními pigmenty vzniká linoleum. Pod vrchní linoleovou vrstvou je voděodolná, extrémně hustá dřevovláknitá deska, která je podložena doplňující vrstvou korku.
Jaký typ pokládky je u marmolea možný? Výrobci nabízejí dílce, pásy a role určené k celoplošnému lepení i kolekce s dílci vybavenými zámkovým spojem pro pokládku plovoucím způsobem. Jeho výhodou je možnost skládání různobarevných libovolných vzorů podle vlastní fantazie. V nabídce jsou čtvercové (30 x 30 cm) a obdélníkové (90 x 30 cm) formáty, které se dají vzájemně kombinovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám