Hlavní obsah

Koncept městské farmy má podobu obří vážky, která se usadila uprostřed New Yorku

Novinky, nes

Projekty tzv. městských farem se v posledních letech těší čím dál větší pozornosti veřejnosti. Souvisí to mimo jiné s rostoucím zájmem městských lidí o kvalitu a původ potravin, které jedí, s touhou mít dohled nad jejich pěstováním atd. Jistou renesanci zažívá v posledních dnech několik let starý koncept známého belgického architekta a vizionáře Vincenta Callebauta navržený pro New York a nazvaný Vážka.

Foto: Vincent Callebaut Architectures (6x)

Městská farma uprostřed New Yorku připomíná svým tvarem vážku, podle níž je celý koncepční projekt také pojmenován.

Článek

Jako ostatní Belgičanovy projekty i tento upoutá hned na první pohled svým estetickým provedením, nápaditostí a především důkladností rozpracování všech částí a systémů. Podstatou Vážky je 132patrová stavba napodobující tvar stejnojmenného hmyzu, přičemž obří skleník rozdělený do několika pater je sevřen mezi křídly.

Tykadla, tvořená dvěma věžemi, slouží nejen jako hlavní spojnice všech cest, ale především jsou místem, kam jsou vloženy rezidenční a administrativní zóny a laboratoře (věnující se samozřejmě ekologickému inženýrství). Dle návrhu, který je ovšem opravdu pouze konceptem, by Vážka měla „sedět” na jižním okraji Rooseveltova ostrova.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Takto by vypadal pohled na Vážku z budovy Empire state building.

V projektu je přesně specifikováno, kde by měly růst různé druhy plodin a kde by měly být chovány rozličné skupiny zemědělských zvířat (včetně hmyzu). Rostliny by byly pěstované povětšinou hydroponicky. Vodu by Vážka získávala hlavně z řeky, sama by si ji přečistila, využila a poté znovu navrátila do přírodního toku. Také velká část vnějšího povrchu budovy by měla být osázena vertikálními zahradami, jejichž rostlinstvo by zachycovalo dešťovou vodu, a tu pak rovněž zapojilo do vnitřního hydrosystému stavby. Rostlinná a živočišná produkce farmy by byly samozřejmě propojeny stejně, jako je tomu u tradičních farem.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

V návrhu má každá plodina už předem dané své místo, kde se bude pěstovat.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Jedno z pater vertikálně orientované farmy.

Znalci Callebautova díla správně vytušili, že Vážka je navržena jako zcela soběstačná budova. Elektrickou energii by získávala z poloviny ze slunečního záření pomocí fotovoltaického pláště okolo věží a z poloviny pomocí vertikálně orientovaných větrných turbín umístěných v severní části stavby.

V zimních měsících by si uměla udržet dostatek teplého vzduchu už jen díky chytře navržené konstrukci a zrovna tak by se přirozenou cestou ochlazovala v horkých letních dnech. Váha celé budovy je chytře rozložena do plochy křídel, která jsou přesně po vzoru křídel živých vážek protkána jemnou sítí ocelových prvků.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Rezidenční část Vážky.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Přístavní část bude sloužit pro kontakt s okolním městem.

Pro kontakt s okolním světem je navržen přístav v podobě velkého dřevěného pontonu, k němuž by připlouvaly speciální lodě - biotaxíky. Zde by také kvetl trh s potravinami vyprodukovanými a nezkonzumovanými ve Vážce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám