Hlavní obsah

Kuchyň by měla být útulná, a hlavně praktická

Právo, Gisela Růžičková

Doma trávíme většinu volného času s rodinou v kuchyni, v lepším případě v propojeném společenském prostoru. Proto má být tato místnost nejen útulná, ale hlavně praktická. Jak to chodí, když si dopřejeme kuchyň na míru?

Foto: GORENJE (3x)

Efektním, ale i efektivním trendem jsou prostorné, vzdušné ostrůvkové kuchyně. Ostrůvek slouží jako varné či mycí centrum, pracovní nebo odkládací a úložná plocha, barový pult či místo ke stolování.

Článek

Nemáme-li po ruce odborníka, který nám s dispozicí kuchyně na míru poradí, obrátíme se na kuchyňské studio. Tam nám vizualizaci nové kuchyně připraví.

Ale i v tomto případě bychom měli znát alespoň určité zásady ergonomie, které nám v mnohém usnadní pobyt v kuchyni. Na co musíme během zařizování kuchyně myslet?

S tahákem do kuchyňského studia

Nezbytný je podrobný plánek místnosti, kam zakreslíme kromě oken a dveří i stávající rozvody a odpad vody, plynu a elektřiny, zásuvky či odtah pro digestoř. Z dispozice místnosti tak zjistíme možnou velikost i tvar kuchyně.

Foto: LE BON

Neobyčejné kuchyně nabízejí širokou škálu materiálů a možností vnitřního vybavení kuchyně, jsou tvarově velmi jednoduché, avšak s nepřehlédnutelnými detaily, jako jsou hrany na pokos nebo minimalistické zafrézované úchytky.

Důležité je znát strop našich finančních prostředků. Od rozpočtu se bude odvíjet výběr materiálů i elektrospotřebičů (volně stojících či vestavných).

Prostornější kuchyně nemají téměř žádná omezení, náročnější je to s kuchyňskými kouty v menších bytech. Tam je nutné promyslet každý detail.

Foto: DATART

V dnešní době je moderní propojení obývací zóny, kde lze sladit vybavení a ještě si vybrat z více než 300 druhů dvířek, 1500 kombinací materiálů dvířek, korpusů a pracovních desek.

Než zvolíte spotřebiče

Zařizování kuchyně je náročné zejména v malých bytech, kde počítáme s každým centimetrem. Je dobré pořídit si třeba nějaké spotřebiče 2v1, v nichž lze vařit klasicky i v páře.

Jiné priority máme v rodině, kde se hodně vaří, a naopak. Každý spotřebič je závislý mj. na spolehlivých rozvodech a odpadech.

Foto: DATART

Kuchyň i do malého prostoru včetně vybavení je na výběr v různých cenových relacích.

Na přívodu vody je závislé nejen mycí centrum (dřez, myčka nádobí, ale i chladnička s výrobníkem ledu a filtrem vody a parní trouba). Tyto náležitosti musíme vyřešit předem. Vzhled nové kuchyně ovlivní i to, zda se přizpůsobíme stávajícím rozvodům, nebo vybudujeme nové. Než se vydáme do kuchyňského studia, musíme znát technické možnosti kuchyně včetně příkonu elektřiny (kvůli spotřebičům).

Vyplatí se sledovat energetické štítky na spotřebičích. Označují totiž jejich energetickou náročnost (spotřeba elektřiny, vody, hlučnost aj.). Díky těmto údajům můžeme měsíčně ušetřit pár set korun.

Foto: DATART

Poměrně dobře se vybavuje kuchyň do písmene L spotřebiči jak vestavěnými, tak i volně stojícími, stejně tak doplňky - úložnými systémy, produkty na třídění odpadu, elektrodoplňky a světly.

Důležitá při výběru spotřebičů je intenzita hluku. Pro kuchyňské spotřebiče to platí dvojnásob. Snížení hlučnosti o pouhé tři decibely ve skutečnosti znamená snížení intenzity hluku na polovinu. Třeba špičkové myčky už při práci nepřekračují 40 dB.

Co, jak, kam, proč

Při práci, zejména na pracovní ploše zužitkujeme denní světlo. Nevýhodné je umístění sporáku pod oknem, stejně jako v rohu kvůli mastnotě. Pod okno neinstalujeme ani dřez z důvodu častého cákání vody.

Kuchyňské rohy se dají skvěle využít! Pevné se hodí na uložení věcí, které používáme jednou za čas, a ušetříme tak místo v zásuvkách. V případě, že do rohu naplánujeme karusel, můžeme tu mít např. nádobí, které používáme každý den.

Foto: GORENJE

Kuchyně Lira je příjemným protipólem úzkých a stísněných panelákových kuchyní, kde je ostrůvek nepřehlédnutelným prvkem. Při plánování kuchyně se vyplatí vše náležitě promyslet a pečlivě vybírat.

Umístění trouby a varné desky záleží na zvycích hospodyně. Máme možnost zvolit si sporák nebo vestavěnou troubu nad úrovní podlahy v kombinaci s mikrovlnkou. S čištěním trouby si nemusíme dělat starosti – některé jsou vybaveny pyrolýzou, která dokáže vyčistit troubu za nás.

Většina moderních spotřebičů má pojistku, která ochrání děti i domácí mazlíčky.

Foto: GORENJE

Oblé linie nábytku kuchyně Kira s mnoha užitečnými doplňky, včetně designových řad spotřebičů navržených ikonami světového designu.

Myslíme také na úložné prostory. Můžeme si určit nejen šířku, ale i výšku zásuvek. Praktické jsou plnovýsuvy, které usnadní přístup k věcem a umožní jejich přehledné uspořádání.

Digestoř umístíme dostatečně vysoko, abychom se o ni nezranili.

Foto: MIELE

Designová řada generace 6000 PureLine se hodí do otevřené moderní kuchyně, je pro ni charakteristický vysoký podíl skla na čelních stranách přístrojů, které lze harmonicky sjednotit s kterýmkoli prostředím kuchyně díky barevným variantám nerezové oceli.

Nepřeberné množství materiálů nabízejí výrobci kuchyňských desek – od dřeva přes nerez až po kámen. Záleží na našich finančních možnostech i preferencích. Třeba kámen je drahý, ale odolný. Dřevo je zase náročné na údržbu, ale příjemné na dotyk. Dřevovláknitá deska je levná a nerez praktický.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám