Hlavní obsah

Mladá žena si sama postavila dům, aby ušetřila za nájemné

Novinky, nes

Pozornost milovníků minidomků po celém světě upoutala na konci loňského roku série článků o třicetileté americké designérce z Idaha Macy Millerové, která si na pozemku své rodiny postavila elegantně zařízené ministavení. My jsme Macy oslovili a požádali ji, aby se s námi podělila o své zkušenosti.

Foto: Mark Walters

Macy postavila svůj domek nejprve na parcele své rodiny a pak jej nechala převézt na městský pozemek, který si pronajala.

Článek

K rozhodnutí postavit si svůj vlastní miniaturní domek vedlo Macy hned několik důvodů. Předně to byl zájem o design jako takový, který projevovala už od mládí. Od mládí rovněž toužila navrhnout si svůj vlastní dům. Čistě pro radost.

Foto: Mark Walters

Domeček má i své vlastní malé závětří.

„Mám slabost pro udržitelnost a za jeden z jejích nejvýraznějších aspektů považuji omezení potřeby prostoru každého člověka. Je to jeden ze způsobů, jak se vrátit ke kořenům a postavit se společenským normám vyžadujícím nadměrný prostor,” řekla Novinkám Macy Millerová.

Foto: Mark Walters

Na vnější obložení Macy použila přepravní palety.

Především však Macy hledala způsob, jak ušetřit na nájmu a získat praktické zkušenosti ze stavby, což by jí rozšířilo obzory i pracovně. Bylo tedy jen logické spojit všechny tyto tužby do jedné a zkusit si postavit vlastní dům.

Foto: Mark Walters

Úsporný a moderní design, to byla jediná cesta, jak se se všemi věcmi vejít do malého prostoru.

„Udělala jsem si rozpočet ve výši 12 tisíc dolarů (asi 244 tisíc korun), což se rovnalo mému ročnímu nájemnému. A zároveň jsem si předsevzala, že ve svém domku budu bydlet alespoň dva roky, aby se mi investice vrátila.” S takto napnutým rozpočtem měla Macy skutečně co dělat, aby našla veškerý materiál v odpovídající kvalitě.

Foto: Mark Walters

Macy Miller ve svém mini-království

Byly položky, na nichž žádnou slevu usmlouvat nemohla, ale na druhé straně byly i věci, na nichž se jí podařilo pěkně ušetřit. Výhodně sehnala například přepravní palety na vnější obklady stěn, spojovací materiál jako přebytek z jedné větší stavby nebo recyklované dřevo původně z podlah, které využila na pult, vstupní schodiště a svůj "loft".

Foto: Mark Walters

Kuchyňský kout je osvětlen sadou designových lamp.

Macy se stavbou svého domku začala ve 27 letech a z valné většiny jej postavila sama. Občas se jí samozřejmě podařilo zapojit do práce někoho z přátel nebo z rodiny. Sama si také udělala všechny elektrikářské a instalatérské práce, takže pak stačilo jen pozvat si profesionální odborníky na revizi.

Foto: Mark Walters

Ke spaní slouží loft.

Co se zařízení interiéru týká, Macy říká: „Skloubit to tak, aby se mi do domu vešlo opravdu všechno, co jsem si přála a co se mi líbí, dalo trochu přemýšlení. Naštěstí mám ale odjakživa ráda minimalistický a zároveň moderní design, takže jediné, co jsem si potřebovala nakonec ohlídat, bylo dodržení stanoveného rozpočtu.”

Foto: Mark Walters

Ani v koupelně se neplýtvalo místem. Místo nástěného zrcadla musí stačit malé zrcátko na vytahovacím rameni.

Dům s celkovou obytnou plochou 21,5 čtverečního metru Macy stavěla na pozemku své rodiny. Po dokončení jej převezla na městský pozemek, který si pronajala. V současné době v něm bydlí už osmý měsíc, přičemž stavba jí zabrala rok a půl. Nyní je Macy 30 let a v minidomku žije nejen se svým přítelem, ale také s dánskou dogou Dennym. V březnu se jim má narodit holčička.

Foto: Mark Walters

Útlá toaleta sousedí se sprchovým koutem.

„V domečku budeme bydlet minimálně ještě pár dalších let, dokud si nenavrhneme a nepostavíme druhý, ovšem o něco větší dům," plánuje Macy. Ten by měl mít plochu necelých 56 čtverečních metrů a měla by se do něj vejít i kancelář. Na stavbu druhého domu si chtějí našetřit právě díky tomu, co uspoří bydlením v současném domku, jehož další úpravy už Macy nechystá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám