Hlavní obsah

Dvoupatrová vila se spoustou zeleně nabízí pocit soukromí

Novinky, nes

Rodinou vilu se spoustou bující vegetace, jež je od sousedního pozemku oddělena nenápadnou sněhobílou zdí, postavili v singapurské rezidenční čtvrti Kembangan, na třídě Jalan Paras, architekti z tamního studia Aamer Architects.

Foto: Lim Kee Hua

Dům odděluje od sousední parcely vysoká bílá stěna.

Článek

Dům je umístěn na parcele ve tvaru lichoběžníku o ploše 388 m². Nejširší část pozemku hraničí s ulicí, naopak směrem do hloubky se zužuje. Právě v nejzazší a nejužší části stojí dvoupatrová vila, jíž od sousedního pozemku izoluje vysoká stěna, jež je zároveň jednou ze zdí stavby.

Foto: Lim Kee Hua

K domu se přichází po širokém dřevěném chodníku, který vede kolem bazénu k terase.

Foto: Lim Kee Hua

Terasa je zanořena do těla stavby, takže je ve stínu a navíc v relativním soukromí.

Cílem návrhu bylo vytvořit dům, který by vypadal jako osaměle stojící, přestože se nachází v relativně hustě zastavěné části města. Od okolí ho odděluje nejen zmiňovaná stěna, ale také všudypřítomné rostlinstvo, které architekt vnesl i na terasu a do interiéru. Četná zeleň v horkých dnech vytváří příjemný stín v místnostech, navozuje intimní atmosféru a zároveň ochlazuje vzduch, který proudí dovnitř.

Foto: Lim Kee Hua

Jídelna s kuchyní v pozadí.

Foto: Lim Kee Hua

Z jídelny se vychází do malé zadní zahrádky.

Od vstupní brány vede široký dřevěný chodník kolem bazénu až k terase, která je zanořena do stavby a ukryta ve stínu, takže poskytuje příjemné soukromí. Veškerá pozornost se totiž přirozeně stáčí k bazénu a přední části zahrady, eventuálně k výraznému dřevěnému zastínění koupelny v prvním patře.

Foto: Lim Kee Hua

V obývacím pokoji i v dalších místnostech vily jsou dřevěné podlahy.

Foto: Lim Kee Hua

Jeden z pokojů v prvním patře, kde má své soukromé prostory rodina.

V přízemí, kde je podlaha z dřevěných panelů, je prostor rozdělen na obývací a jídelní zónu, kuchyň a již zmiňovanou venkovní terasu u bazénu. Ta je od interiéru oddělena skleněnými posuvnými dveřmi. Na straně u velké stěny domu jsou umístěny hostinský pokoj a koupelna pro hosty. Zatímco z pokoje se vychází na zadní soukromou zahradu, z koupelny mají hosté výhled na přední zahradu.

Foto: Lim Kee Hua

K zařízení hlavní ložnice domu patří i historická truhla a křeslo s potahem ve vzoru britské vlajky.

Foto: Lim Kee Hua

I díky velkému zaoblenému oknu je z hlavní ložnice pěkný výhled na přední zahradu s bazénem.

Po schodišti návštěvník vystoupá do soukromých prostor domu. Zde také mají své pokoje členové rodiny. Jsou to tři místnosti s koupelnami obklopenými zahradním rostlinstvem a hlavní ložnice, z níž je nejhezčí výhled na zahradu a bazén.

Foto: Lim Kee Hua

Soukromí koupelny hlavní ložnice chrání nejen dřevěné zastínění, ale i rostliny pěstované po jejím obvodu.

Nejvyšší poschodí vily tvoří velký otevřený prostor určený k zábavě. I ten je ukryt za spoustou vegetace. Z místnosti se vychází na terasu nabízející zdaleka nejhezčí výhledy nejen na vlastní pozemek, ale i do okolí.

Foto: Lim Kee Hua

Druhé patro tvoří jeden společný prostor určený k zábavě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám