Hlavní obsah

Architektura norského přímořského muzea se stala dominantou města

Novinky, tnk

Nevšední křivolakou stavbu norského přímořského muzea v Porsgrunnu navrhla dánská architektonická studia Cobe a Transform. Budova získala ještě před svým otevřením obecní stavební cenu Porsgrunn Municipality’s building practice prize 2013.

Foto: Adam Mørk

Nevšední stavba se nachází ve městě Porsgrunn.

Článek

Porota ocenila mimo jiné expresivní formu domu, hliníkové fasády a zřejmou čitelnou logiku stavby. Budova je podle ní tak zdařilá, že dostane město Porsgrunn na mapu kvalitní architektury.

Stavba se nachází 100 km jihozápadně od Osla. Nové muzeum má přibližovat příběh města a jeho námořní historii, která připomíná zaměstnání tisíce lidí z celého regionu. Muzeum je umístěno v lukrativní lokalitě přímo na břehu řeky.

Foto: Adam Mørk

Stavba nepůsobí nijak rušivě.

Vznik stavby má symbolicky otevírat možnosti budoucí modernizace města. "Porsgrunn je průmyslové město, budova okolní prostředí dobře reflektuje. Ve městě jsou malé a středně velké průmyslové stavby. Bylo důležité vytvořit muzeum s velkou citlivostí vůči tomuto prostředí, ale současně bylo pro nové námořní muzeum výzvou vyniknout jako velkolepá současná budova a stát se dominantou Porsgrunnu," uvedl Lars Bendrup, majitel ateliéru Transform.

Podle Dana Stubbergaarda, zakladatele a kreativního ředitele studia Cobe, se architekti snažili připomenout místní stavby množstvím zkosených a sešikmených střech blízko u sebe, kterými je oblast proslulá.

Foto: Adam Mørk

Fasáda stavby připomíná šupiny.

Nové muzeum se skládá z jedenácti menších částí s nakloněnými šikmými střechami spojenými do jednoho velkého celku. Dohromady budova poskytuje 2000 m² prostoru. Všechny veřejné funkce budovy jsou umístěny v přízemí.

Foto: Rasmus Hjortshøj

Okolní stavby mají klasické sedlové střechy. Nová budova mezi nimi tvarově hodně vyniká.

Výstavní prostor je řešen hodně flexibilně. Místnosti mají také různou výšku a lze je různě oddělovat a spojovat. Stavba vznikala od roku 2011 do konce loňského roku.

Foto: Adam Mørk

Interiéry mají díky častému zkosení dramatický výraz.

Architektonická studia Transform a Cobe už spolupracovala na řadě rozsáhlých projektů v Dánsku i jinde v zahraničí. Mají už zkušenosti s navrhováním prostorů pro vzdělávání.

Obě firmy stojí za oceňovaným kulturním domem s knihovnou se zlatou fasádou v severozápadní oblasti Kodaně, který byl postaven před třemi lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám