Hlavní obsah

S frézou kalamita nevadí

Právo, Karolina Černá

Těžký mokrý sníh, zledovatělé sněhové přesypy nebo udusaný sníh dokážou úklid přírodní nadílky zkomplikovat. S lopatou a hrablem posílíme fyzičku, někdy ale chybí síla a hlavně čas.

Foto: GARLAND

Na větší zasněžené pozemky si pořídíme třístupňovou sněhovou frézu.

Článek

Máme-li větší pozemek, delší příjezdovou cestu, je lepší si pořídit sněhovou frézu. Nemusí jít přitom nutně o těžký nezvladatelný stroj, naopak řadu typů bez problémů ovládnou ženy i starší lidé.

Na elektřinu a benzín

Elektrické frézy (el. lopaty) jsou většinou určeny k úklidu čerstvě zavátého menšího prostoru (schody, terasy). Tyto frézy mají záběr o šířce 20 až 30 cm. Při manipulaci s nimi jsme limitováni délkou přívodního kabelu. Fyzicky zdatní jedinci proto raději volí metodu ručního odklízení, pro slabší jedince s malým pozemkem jsou ale optimálním řešením.

Foto: MOUNTFIELD

Elektrická sněhová fréza Toro Power Curve 1800 je díky snadné obsluze a nízké hmotnosti vhodná i pro ženy a starší lidi. Cena od 7200 Kč.

Benzínové sněhové frézy jsou osazeny výkonnými spalovacími motory o výkonu 3 až 13 HP. Jednostupňové frézy mají menší záběr a vystačí jen na čerstvý sníh. Je-li povrch příliš nerovný (štěrk, hrboly v asfaltu prorostlém kořeny stromů), neuklidí sníh beze zbytku.

Dvoustupňová sněhová fréza odstraní i přemrzlý a ušlapaný sníh na větší zahradě. Síla frézy je dána mechanismem druhého přídavného šneku. Přihrnovací šnek, tedy druhý stupeň, zařídí, aby komín frézy vyhazoval sníh do odhazovacího prostoru. Dvoustupňová fréza přitom v porovnání s jednostupňovou vyhazuje větší množství sněhu na větší vzdálenost.

Foto: FISKARS

Lehká lopata na sníh šetří záda a usnadňuje práci. Hliníková násada má v místě uchopení povrch potažený plastem. Cena podle typu od 463 Kč.

Třístupňové frézy si poradí s hodně promrzlým sněhem i ledem a zvládnou velká prostranství.

Několikastupňovým frézám nevadí různorodý povrch (zámková dlažba, štěrk, kameny). Nemůžeme počítat se stoprocentním odklizením, ačkoli je možné pomocí tzv. plazů nastavit odklízení na potřebnou výšku. Směr a vzdálenost odhozu sněhu lze snadno a přesně regulovat z místa obsluhy tak, aby padal přímo vedle frézy nebo odlétal až do vzdálenosti 18 metrů. Máme-li obavy, že se fréza bude zahrabávat kolečky, pořídíme si frézu pásovou.

Ceny sněhových fréz začínají v ČR na 2900 Kč za elektrické frézy, na 10 900 za jednostupňové benzínové a zhruba od 14 700 Kč seženeme dvoustupňovou benzínovou sněhovou frézu. Třístupňová fréza stojí kolem 40 000 Kč.

Další pomocníci

Kromě lopaty za pár stovek odklidíme sníh i zahradním vysavačem, foukačem nebo motorovým zametacím kartáčem.

Foukač je sice původně určen na odstranění listí a nečistot z chodníku, nicméně poradí si i s čerstvě napadaným sněhem. Při zapnutí zpětného chodu ho nevysává, ale vyfukuje. Foukače stojí kolem 8000 Kč.

Foto: HUSQVARNA

Ručně nesený foukač v sobě kombinuje vysoký výkon při foukání s pohodlným ovládáním stroje. Je účinný na listí i sníh. Cena 8490 Kč.

Motorový kartáč se hodí na umetání sněhu na zpevněném povrchu, běžně slouží k odklizení nečistot. Sehnat se dá zhruba od 29 000 Kč.

Máme-li malotraktor, využijeme ho s upevněnou shrnovací radlicí. Odklízení sněhu pomocí radlice bývá méně efektivní než s frézou. Motor frézy má totiž tzv. zimní motor, který je konstruován do extrémních podmínek, v nichž je fréza používána (mráz, sníh).

Abychom nemuseli odklízet sníh a led z okapů, nainstalujeme do nich topné kabely. Systém ochrany okapových žlabů ovládáme ručně (u nízkých instalovaných výkonů do cca 500 až 700 W), nebo přes intervalové termostaty.

Foto: RAYCHEM

Topné kabely chrání okapy před poškozením kvůli sněhu a ledu. Kabel FroStop se umísťuje přímo a rovně na potrubí pod izolaci nebo rovně do okapového žlabu. Zabrání přehřátí, i když jsou kabely překřížené. Cena od 1192 Kč/m.

Jeden typ je určen pro upevnění přímo na fasádu, druhý pro umístění do rozvaděče. Oba omezují činnost systému na předem zvolený teplotní interval, ve kterém dochází k zamrzání okapů (např. interval +3 °C až -5 °C).

Regulace pak sepne elektřinu, když je vlhko a teploty se pohybují mezi mírným mrazem a těsně nad nulou, kdy odtává sníh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám