Hlavní obsah

Když moderní domov ovládne retrostyl

Když vstoupíte do bytu Petrových, možná vás napadne, že jste se vrátili o pár desítek let zpět. Ale už za vteřinu je vám jasné, že tohle bydlení má sice prvky 60. až 80. let, ale liší se v podstatném. V živosti a veselosti interiéru a v tom, jak vkusně a s citem pro detail je vyladěno na moderní vlnu.

Foto: Lukáš Pelech (7x)

Obývací pokoj propojený s kuchyní představuje vyváženou kombinaci retronábytku s moderní kuchyňskou sestavou z betonářské překližky. Výraznou dekorací je obraz z dílny rodinného přítele a spolupracovníka Andrého.

Článek

Na vašem bytě je patrný vkus, vtip a láska k retronábytku. Je to vaše práce, nebo jste požádal o pomoc architekta?

Vlastním povoláním jsem zahradní architekt a v práci se denně setkávám s bytovými architekty. Už před koupí bytu jsme proto oslovili naše kamarády Soňu Matouškovou a Radka Smejkala, aby nám poradili, zda byt vůbec půjde stavebně upravit. Byl sice dostatečně velký, ale nevyhovoval provozně našim potřebám.

V chodbě je nejvýraznějším prvkem komoda z roku 1958, tzv. Brusel. Úspěch tehdejšího Československa na výstavě EXPO 1958 byl zcela mimořádný. Majitelé si vyhráli i s doplňky a detaily. Například vypínače jsou z 60. let.

Až na základě jejich rady jsme se rozhodli byt koupit a upravit ho prakticky podle prvního návrhu, na kterém jsme se shodli během půlhodinové schůzky. Byt se nachází ve starém domě, proto jsme měli už od začátku představu, že by rekonstrukce měla reflektovat tenhle stav. Současně jsme byli limitováni finančními prostředky a použité věci tak pro nás byly logickou variantou.

Kuchyň s jídelní částí je výrazně oživena svítidlem ze 70. let. Tomuto světlu se říkalo Sputnik .

Začali jsme shánět staré vypínače, světla a nábytek jsme repasovali a umístili do interiéru s novými industriálními prvky – betonářskou překližkou a plastem na kuchyňské sestavě, litými podlahami, sklem v koupelně a kletovanými a hliněnými omítkami v ostatních místnostech. Výsledný stav příjemně překvapil nejen nás, ale i naše přátele architekty.

Měl jste vždycky ambice zabývat se interiérovým designem? A proč zrovna retrostyl?

Vlastně mě na myšlenku přivedly dotazy přátel na původ zařízení našeho bytu a také to, že jako zahradní architekt se často setkávám s lidmi, kteří tápou, jak si zahradu nebo byt zařídit. Většinou mají nějakou představu, ale nedokážou jí dát ucelenou formu.

Ložnice působí vesele. Kombinace nábytku z různých období 20. století tvoří povedenou kompozici.

Spolu s mou kolegyní jsme se rozhodli založit webové stránky a nabízet na nich nejen jednotlivé kusy nábytku, ale i návrhy celých interiérů. S tím jde ruku v ruce i otevření našeho showroomu v Brně, kde si můžou zájemci věci prohlédnout a vyzkoušet. A proč retrostyl? Máme prostě rádi nábytek s příběhem a otiskem doby a lidí, kteří ho už před námi používali.

Kde jednotlivé kusy hledáte?

Protože se v rámci pracovních povinností pohybujeme po celé republice, nakupujeme po bazarech, internetových aukcích a také se nám ozývají i jednotliví lidé s nabídkami odkupu věcí.

Jednoduchá koupelna je oživena červeným skleněným obkladem, zdi jsou natřeny voděodolným nátěrem.

Co je pro vás obecně důležité při zařizování bydlení? Je to design, nebo funkčnost a pohodlnost bydlení?

Myslím si, že starší nábytek je většinou z podstaty pohodlný. Přece jen by si nikdo padesát, sedmdesát nebo i sto let neschovával věci, které nejsou funkční. Když jsme sami interiér bytu navrhovali, snažili jsme se zachovat původní věci a prvky, zachytit ducha konkrétního místa a na základě toho zvolit styl bytu.

Samozřejmě jde také o člověka, který v něm má bydlet, neboť byt je nejosobnější místo každého z nás a měl by odrážet povahu, zájmy a preference. Obracejí se na nás i lidé, kteří mají věci s nějakou historií rádi, ale nejlepší výsledek vznikne vždy mixem s moderními prvky.

Je přece skvělé, že máme možnost kombinovat věci a vybírat si, co nejvíc vyhovuje našemu stylu. Tedy funkčnost, pohodlnost, design a osobitost odrážející styl každého jednotlivého člověka.

Toaleta jako jediná v bytě má monochromní barevnost - šedou litou podlahu, obklad z nerezu a bílé zařizovací předměty.

Jak byste sám sebe charakterizoval? Jak se vaše osobnost odráží ve stylu vašeho bydlení?

Jsem otevřený a tolerantní člověk a to se myslím odráží i ve stylu bydlení. Rád kombinuji staré věci v nových barvách s moderním industriálním designem. Rozhodně nejsem staromilec ani retromaniak. Jde mi o osobitost, ale i dostupnost a recyklaci.

Máte dvě malé slečny, vedete je k estetickému cítění? Zařizovali jste dětský pokoj spolu s nimi?

Ano, samozřejmě s nimi konzultujeme prakticky vše, co se má v jejich pokoji objevit, od barevnosti židlí přes výběr obrázků, povlečení, zkrátka vše. Ne snad, že bychom jim poskytli naprosto neomezený výběr, ale vlastním předvýběrem se je snažíme usměrňovat.

Dětský pokoj obývají dvě holčičky, které už teď design zajímá a na zařízení dětského pokoje se samy podílely. Podařilo se jim vytvořit útulný interiér, kde se pojí retroprvky s moderním designem. Sedátko pejsek je od firmy Magis.

Pokud se nám vyloženě nelíbí, co si vyberou, snažíme se jim vysvětlit proč. Myslím, že výchova k základnímu vkusu a přehledu o věcech je stejně důležitá jako naučit se plavat, poznat sýkorku nebo jezdit na kole. Záleží na tom, aby poznaly co nejvíc možností, a pak si z nich vybraly podle vlastního vkusu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám