Hlavní obsah

Mladý pár vyzrál na bydlení s rodiči, nový dům nabízí soukromí oběma generacím

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvouposchoďový dům v japonské Jokohamě slouží jako domov rodičů, domácnost jejich dětí a kancelář, v níž mladý pár pracuje. Zajímavý je mj. i tím, že jeho jednotlivé části jsou odlišeny už zvenčí, a to různou úpravou betonových fasád.

Foto: Seiichi Ohsawa

Domácnost mladého páru je ve vyšším patře, odkud je výhled na Tokijskou zátoku.

Článek

Japonské studio Tai and Associates dostalo jako zadání navrhnout dům na parcele, která leží na rohu dvou ulic, přičemž samotný pozemek se poněkud svažuje. V požadavku dále stálo, že v domě budou bydlet dvě generace, které by chtěly žít spolu, ale přitom by každá měla mít svůj vlastní jasně oddělený prostor. Mladší pár potřeboval navíc i malou kancelář.

Foto: Seiichi Ohsawa

Dům stojí na rohu dvou ulic a na mírně se svažujícím pozemku.

Architekti se proto rozhodli umístit každou domácnost do jednoho z pater domu. „Při tvorbě návrhu jsme respektovali rodinné svazky, historii a vzpomínky spjaté s daným místem. Tři rozdílné funkce domu jsou několika cestami propojeny skrz exteriér objektu, takže si všichni uvědomují přítomnost druhých, ale přitom mají své soukromí,“ vysvětlují designéři.

Foto: Seiichi Ohsawa

Domácnost rodičů je na úrovni zahrádky se starou borovičkou, k níž se váží rodinné tradice a vzpomínky.

Jednotlivé části domu jsou snadno rozpoznatelné už zvenčí, liší se totiž různou finální úpravou fasád. Zatímco hlavní segment budovy je z betonu, jehož povrch byl vytvarován pomocí panelů z prken, část, kde je kancelář, je omítnuta bíle a zbývající prvky zůstaly v čistém betonovém provedení bez dalších úprav.

Foto: Seiichi Ohsawa

Mnoho stěn domu je zcela prosklených, díky čemuž je interiér domu velmi provázán s exteriérem.

Domácnost rodičů, přesněji kuchyň, jídelna a obývák, obklopuje malou zahrádku se stromkem, který má pro rodinu velký význam. Propojení interiéru s exteriérem podtrhuje boční zeď, která začíná na zahrádce a pokračuje až do obýváku.

Foto: Seiichi Ohsawa

Kuchyňský prostor v domácnosti mladého páru.

Mladý pár vstupuje do domu hlavním vchodem do haly a odtud pak stoupá po schodech do svých prostor. Právě schody jsou hlavní dominantou interiéru domu. Jejich konstrukce umožňuje, aby skrz ně kaskádovitě propadala spousta přirozeného světla. Právě tím se architekti snažili odlišit dům od jiných a vtisknout mu něco unikátního.

Foto: Seiichi Ohsawa

Domácnost mladého páru je pojednána jako jeden otevřený prostor s kcuhyňskou částí, jídelnou a obývákem dohromady. Od terasy jej dělí pouze prosklená stěna s posuvnými dveřmi.

Foto: Seiichi Ohsawa

Obývací zóna s jídelní a kuchyňskou v domácnosti mladého páru.

Druhé patro je komponováno jako jeden velký otevřený prostor, který volně přechází na terasu, odkud je pěkný výhled na Tokijskou zátoku. Samotná kancelář v nejvyšším poschodí je pojata v čisté kombinaci bílé a černé barvy.

Foto: Seiichi Ohsawa

Schodiště je dominantním prvkem interiéru domu.

Foto: Seiichi Ohsawa

Mladý pár vchází do domu hlavním vchodem, ocitne se ve vstupní hale a odtud pak stoupá po schodišti vzhůru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám