Hlavní obsah

Elegantní stavba, která umožňuje bydlet na souši i na vodě

Novinky, nes

Unikátní hybridní objekt, který může být postaven na souši, ale zrovna tak dokáže plavat na vodě jako hausbót, představují v těchto dnech jeho autoři Jerry Koza a Adam Jirkal z architektonického Ateliéru Sad. Charakteristické jsou pro něj nejen elegantní zaoblené křivky a moderní design, ale i citlivý vztah k okolnímu prostředí.

Originální hausbót na VltavěVideo: Novinky

 
Článek

Projekt má název Port X a je tak univerzální, jak jen je to možné. Autoři jej navrhli tak, aby mohl být využit jako obytný dům, ale i jako kanceláře, případně předváděcí místnosti.

Foto: Michal Šeba

Pokud se vám okouká výhled z oken, můžete se prostě nechat odtáhnout na jiné místo. S pevninou vás pojí jen úzká lávka.

Rodina, jež se rozhodne v Portu X bydlet, se nemusí obávat, že jí její "Přístav" (tak zní totiž český překlad názvu) začne být jednoho dne malý. Hausbót se skládá ze dvou částí - pontonu a vlastních prostor k bydlení. Ty jsou tvořeny třemi až šesti moduly (jednotkami), které se k sobě pospojují a lze je dokupovat.

Objekt je kdykoli rozložitelný, a tak se jeho obyvatelé mohou stěhovat prakticky kdykoli. Domov rozpojí na segmenty a ty převezou na nové místo. Eventuálně jej nechají celý odtáhnout lodí. V případě, že se hausbót ukáže již nedostačujícím i v šestisegmentovém rozměru, je tu stále možnost dokoupit nový ponton a na něm začít stavět další moduly. Obě jednotky se pak propojí lávkou.

Foto: Michal Šeba

Dostatečné prosvětlení zajišťuje prosklená čelní fasáda, jíž pomáhají stropní světlíky a boční okna. Naopak zadní stěna bez oken navozuje pocit příjemné intimity.

Port X je jednopodlažní, má obdélníkový tvar a pultovou střechu. Jednotlivé moduly jsou vyrobeny z kompozitového sendviče, který tvoří několik vrstev laminátu a tepelné izolace. Segmenty mají tvar písmene C v průřezu, tj. podlaha, zadní stěna a strop jsou spojeny do jediného celku. Ve stropě jsou umístěny plastové střešní světlíky olemované LED pásky. Ty slouží tedy nejen jako zdroje světla (ať již denního, nebo umělého), ale zároveň jimi lze i větrat.

Foto: Michal Šeba

Interiér je obložen modřínovým dřevem, jednotlivé moduly mohou být odděleny SDK příčkami.

Vnitřní prostor stavby může být rozdělen SDK příčkami. Interiér má modřínové obklady. Modřín je použit na podlahu, strop i stěny. Při umístění na vodě mají obytné místnosti výhled orientovaný převážně na vodní plochu. Fasáda na této straně je prosklená s otevíratelnými francouzskými okny umožňujícími vstup na terasu. Ke břehu směřují pouze vstupní dveře. V bočních stěnách jsou pevně zasklené okenní otvory.

Foto: Michal Šeba

Stavba čistých hladkých linií se dobře vyjímá na vodě i na souši.

V objektu jsou rozvody vody, kanalizace, elektřiny (silnoproud a slaboproud), ventilátory, čidla, světla atd. Teplou vodu zajišťuje elektrický ohřívač vody o objemu 125 litrů. V podlaze jsou zapuštěny elektrické konvektory, které vytápějí místnosti.

Cena se pohybuje dle individuální dispozice a výbavy od 4,5 miliónu korun za třímodulové provedení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám