Hlavní obsah

Nadčasové sklo domov prosvětlí i odlehčí

Novinky, nes

Sklo provází člověka v interiéru již desetiletí. Je krásné a nadčasové. Lze ho dobře kombinovat téměř s jakýmkoli materiálem. Hezky doplní například byty zařízené ve starožitném, moderním nebo Provence stylu. Anebo prostě domov jen prosvětlí a odlehčí. Ten, kdo se obává přílišné křehkosti skleněných ploch, měl by vědět, že moderní skleněné doplňky jsou bezpečné.

Co všechno vydrží kalené sklo...Video: archív firmy

 
Článek

Stalo se již pravidlem, že moderně řešené prosklené plochy jsou vyrobeny z tzv. kaleného neboli tvrzeného skla, které pak má tak dobré vlastnosti, že se řadí do kategorie bezpečnostních skel. Výjimkou pak nejsou skleněné tabule, na něž se mohou postavit dva dospělí lidé, aniž by je prolomili. Dlužno ale varovat, že zcela nerozbitné stále ještě nejsou.

Odborníci upozorňují, že kritickým místem pro zničení velkých skleněných desek jsou jejich rohy. Tam je největší napětí a cílený úder (například upuštění desky na roh) bude mít za následek roztříštění celého skla, ovšem na neostré úlomky. Na druhé straně největší nebezpečí pádu na roh hrozí při transportu skleněných tabulí a při jejich instalaci. V momentě, kdy je skleněný prvek na svém místě, úder z citlivé strany prakticky nehrozí.

Foto: J.A.P.

Prosklené stěny přivedou přirozené denní světlo do tmavších místností.

Obecně můžeme sklo využít všude tam, kde potřebujeme oddělit dva prostory, ale v obou zároveň chceme uchovat dostatek světla, případně potřebujeme mít přehled, co se v nově vytvořeném prostoru děje. Sklo v takové chvíli uplatníme nejen na příčky a zástěny, ale i na dveřní křídla. Velice hezkým dojmem působí také skleněné balustrády a zábradlí schodišť. Díky vysoké odolnosti můžeme sklo použít i na pochozí plochy.

Jednou z příjemných vlastností skla je snadná údržba. Jeho hladký povrch se dobře ošetřuje, a pokud není v čistě čiré podobě bez jakékoli další úpravy, snadno se na něm schová i nějaké to hmátnutí. Je jen málo materiálů, které lze umístit doma prakticky kamkoli bez obavy o jejich bezpečnost a poškození. Sklo mezi ně ale rozhodně patří. Je elektricky nevodivé, nevadí mu teploty až do 200 °C ani vlhko. A kromě toho je zcela antialergenní.

Výrobci v současnosti nabízejí ucelené stavební systémy, které umožňují prosklít a eventuálně i doplnit dveřmi a světlíky prakticky jakýkoli stavební otvor. Zákazník si proto může vybrat už z předem připravených řešení takové, které nejlépe odpovídá jeho situaci.

Foto: J.A.P.

Grafosklo použité na ploše stolku a na obkladu stěny vzájemně ladí díky společnému motivu knih.

Velmi často architekti využívají skla jako dekoračního prvku, například v podobě obkladových panelů. Ty čím dál častěji nahrazují tradiční keramiku. Ať je to již v kuchyni, nebo například v koupelně. Lze z nich ale vytvořit zajímavou dekoraci i v obytných místnostech.

Tam se nabízejí i panely vzniklé kombinací skla s dalšími materiály, jako například kovem a dřevem. Panely lze navíc oživit a rozzářit přidáním pásu LED diod, čímž vznikne neobvyklý a designově velice zajímavý zdroj světla v místnosti.

Foto: Dřevojas

Koupelnová skříňka model Vision s květinovým motivem

Skleněné plochy můžeme nalézt i na některých druzích nábytku. Nejčastěji na jeho čelních plochách. Sklo může být v takovém případě nosičem grafického motivu (odtud název těchto prvků – grafosklo), který pak může sjednotit nejen interiér dané místnosti, ale třeba i celého bytu. Sjednotit lze například panely za kuchyňskou linkou s jejími dvířky nebo i desku konferenčního stolku s panelem na zdi atd.

Reklama

Související témata:

Související články

Aby sklo zůstalo zářivé a čisté

Není sklo jako sklo - každý jeho typ vyžaduje různou péči i čisticí prostředek. A zrcadlo si už vůbec potrpí na individuální přístup!

Výběr článků

Načítám