Hlavní obsah

Most připomínající strelícii propojí dvě městské čtvrtě Limy

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekti madridského studia OOIIO, které čtenáři Novinek znají coby autory návrhu hotelu ve tvaru fotorámečku v Limě, stojí i za dalším projektem v peruánské metropoli. Ten si rovněž zaslouží pozornost. Je to most pro pěší spojující dvě části Limy, Miraflores a Barranco, oddělené údolím Bajada de Armendáriz ústícím až u samého pobřeží Tichého oceánu.

Foto: OOIIO

Architekti se při návrhu mostu inspirovali šperky starých Inků a minerály těženými v Peru. Z některých úhlů ovšem navrhovaná stavba připomíná květinu strelícii.

Článek

Zmíněné dva městské obvody se od sebe výrazně liší, každý je něčím charakteristický. Miraflores je typickou rezidenční čtvrtí s několika obchodními centry a spoustou hotelů.

Naproti ležící Barranco je už od koloniální éry vyloženě bohémskou částí města. Jeho ulice žijí od rána do večera čilým uměleckým ruchem. Za večerů není příhodnějšího místa, kam zajít s přáteli na večeři. I proto se město rozhodlo tyto dvě části propojit.

Foto: OOIIO

Návrh mostu předpokládá jeho využití ke spoustě dalších účelů než jen k pouhému přechodu údolí s dálnicí.

Madridské studio nabídlo limské radnici projekt, který běžný most povýší na unikátní architektonický prvek. Čtenářům Novinek může v mnohém připadat podobný „Tulipánu“, mostu, který pro Amsterodam navrhli francouzští architekti Michael Labory a Bertrand Schippan. [celá zpráva]

Limský most ostatně svým vzhledem také připomíná květinu - strelícii.

Foto: OOIIO

Některé části budou osázené květinami, jiné mají sloužit jako hlediště pro eventuální představení pod širým nebem konaná v centrální části mostu.

Předpokládá se, že lidé proudící z jedné strany údolí na druhou začnou přemostění využívat ke spoustě dalších aktivit - budou se zde konat veřejná vystoupení, místo se stane orientačním bodem pro schůzky a nabídne dost volného místa k odpočinku.

Foto: OOIIO

Pro stavbu mostu by mělo být podle předpokladů použito recyklované dřevo.

Protože údolím přímo pod mostem prochází celkem frekventovaná silnice, architekti chtějí tento nedostatek kompenzovat osázením některých ramen mostu květinami.

Foto: OOIIO

Most bude propojovat rezidenční čtvrť města se zábavní.

Vzhledem k poloze je jisté, že na most bude odevšad dobře vidět a také naopak, z mostu bude dobře vidět do celého okolí. Radnice peruánského hlavního města si slibuje, že město získá další ozvláštňující prvek v podobě neobyčejné obří skulptury, která se stane nedílnou součástí místní infrastruktury.

Foto: OOIIO

Most bude obě strany údolí propojovat hned několika rameny.

Reklama

Související témata:

Související články

Unikátní mrakodrap vypadá, jakoby dýchal

Strawscraper (volně přeloženo jako stéblodrap) patří k nejpozoruhodnějším projektům představeným v letošním roce. Jeho autory jsou architekti švédského studia...

Fascinující most ve tvaru tulipánu

Když před dvěma lety vyhlásilo město Amsterdam veřejnou soutěž na návrh pěšího přemostění jednoho z kanálů, přihlásili se také francouzští architekti Michael...

Výběr článků

Načítám