Hlavní obsah

Letní sídlo Karla Kalouse v Dobřichovicích je variací na anglický dům

Novinky, text: Eva Novotná, editace: tnk

Vila pro magistra farmacie Karla Kalouse v Dobřichovicích je elegantní stavbou z období první republiky. Ze všech stran vily jsou nápadné zděné krbové komíny, nepostradatelný znak každého anglického sídla.

Foto: Jiří Podrazil

Vila s adresou: Dobřichovice, Lesní čp. 553

Článek

Majitel a provozovatel pražské Adamovy lékárny na Václavském náměstí zadal projekt domu na začátku druhé světové války architektovi Jaroslavu Gabrielovi. Na návrhu pracoval i architekt Antonín Gabriel, který během stavby upravil vnitřní řešení vily.

Vztah a původ obou architektů se zatím nepodařilo plně objasnit. V každém případě tato dvojice vedla na konci třicátých let v Praze vlastní kancelář. Jaroslav Gabriel studoval na pražské Akademii výtvarných umění u Jana Kotěry, zatímco Antonína Gabriela máme písemně doloženého až později, u návrhu vily v Praze na Barrandově.

Foto: Jiří Podrazil

Obyvatelé mohou využívat zasklenou verandu.

Tradičním vzhledem připomíná letní dům v Dobřichovicích starší venkovská sídla Anglie, jak je navrhoval například architekt Richard Norman Shaw.

Na první pohled se Kalousova vila ke svým anglickým vzorům hlásí hrázděnou konstrukcí s přiznaným trámovím, štíty a kombinací kamenného zdiva s hrubou a hladkou omítkou.

Foto: Jiří Podrazil

Vilu krášlí kombinace kamenného zdiva s hrubou a hladkou omítkou v anglickém stylu.

Komfortní zařízení domu, kde nechybí masivní dřevěný nábytek a ručně kované detaily, vytváří spolu s dřevěným obložením stěn pokojů a oblíbenými krby domáckou atmosféru.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Krby dodávají prostoru na útulnosti.

Tento ojedinělý, ve výsledku spíš rustikalizovaný typ anglického domu vypovídá mnohé o situaci konce třicátých let. Návrat k tradičním hodnotám rodinného bydlení signalizuje v té době i architektura vilové čtvrti v Praze na Barrandově.

Romantický styl pražských vil, podobně jako variace na anglický dům v Dobřichovicích, poskytovaly v atmosféře blížící se války tolik potřebný pocit jistoty a bezpečí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám