Hlavní obsah

Betonový monolit zaujme svými rozhodnými geometrickými liniemi

Novinky, nes

Když se mladý španělský pár rozhodl postavit dům v městečku Sesma, v provincii Navarra, vyhlásil nejprve soukromou soutěž na architekta, který by mu navrhl nejlepší řešení pro vybranou parcelu. Vítězem se stalo studio alcolea+tárrago arquitectos z hlavního města provincie, Pamplony. Výsledkem je betonový monolit atypických, leč čistých geometrických tvarů.

Foto: Iñaki Bergera

Rodinný dům pro mladý pár s dvěma dcerkami

Článek

Zadání nebylo právě nejjednodušší, pozemek je ve značném svahu. Dům si manželé se dvěma dcerkami přáli co největší, s garáží pro dvě auta, ovšem na zahradě mělo zůstat dost místa pro zeleninové záhony a několik ovocných stromů.

Dalo trochu práce najít správné řešení i orientaci domu, ale nakonec se vše podařilo a dům stojí na nejvyšším místě pozemku. Díky tomu se rodině při pohledu z oken otevírá nádherný výhled do kraje, na lány obilného pole a kopcovitou krajinu za řekou Ebro.

Foto: Iñaki Bergera

Čelní fasáda domu směřující do ulice. Na pravé straně je tak ostrý úhel, že dům vypadá jako useknutý.

Fasádu betonové stavby nezdobí nic jiného než vzorek dřevěných prken z bednění. Skutečnému dřevu dali pak architekti prostor v ostění oken a dveří a na okenicích, které jsou z mořené borovice, tak jak je u lidových staveb v kraji zvykem.

Foto: Iñaki Bergera

Ostré úhly a geometricky rovné linie jsou charakteristickým rysem stavby

Dvoumístná garáž je od domu separovaná, mezi ní a vlastním domem je situován vchod se tři metry širokým dvorkem. Velkými posuvnými dveřmi se z ulice vchází na dvorek, a odtud do domu, do garáže a na zahradu.

Z druhé strany propojení interiéru obytného prostoru se zahradou obstarávají francouzská okna.

Foto: Iñaki Bergera

Garáž je od budovy domu separovaná.

Přízemí je organizováno jako otevřený prostor vyhrazený pro společný život rodiny, pro její zábavu, ale třeba i práci. Slouží jako obývák a je zde také kuchyně. V horním patře se nacházejí čtyři ložnice, dvě koupelny a prádelna.

Ve sklepě je kromě technického zařízení domu a skladovacích prostor i víceúčelová místnost.

Foto: Iñaki Bergera

Jednolitost betonové fasady je oživena ostěním a okenicemi z mořeného borovicového dřeva.

Foto: Rubén A. Alcolea Rodríguez

Na rozdíl od exteriéru, dostává se obnažený beton v interiéru ke slovu jen zřídka.

Tepelná setrvačnost betonu, stejně jako podlahové topení a chladicí systém využívající geotermální energii jsou zárukou vysokého tepelného komfortu stavby. Díky němu architekti nemuseli rezignovat na osazení domu velkými okny, jež by jinak vzhledem k místnímu klimatu nebylo možné použít. Jsou zde totiž velmi chladné zimy a velice horká léta.

Foto: Iñaki Bergera

V přízemní je umístěna kuchyň a společný obývací prostor.

Foto: Iñaki Bergera

Po schodech se stoupá do pater s ložnicemi a prádelnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám