Hlavní obsah

Jak vybavit letní kuchyň na zahradě

Právo, Sylva Svobodová

Domácí chléb, vypečené housky, uzené a grilované maso a pizza pro děti – to jsou oblíbené kulinářské zážitky, které vykouzlíme v letní kuchyni postavené na zahradě. Je radost připravovat jídlo venku, na čerstvém vzduchu, v pohodě a klidu.

Foto: Hrdina & České Pískovce

Pohled do vnitřní části kamenné letní kuchyně. Uspořádání přesně odpovídá požadavkům majitele – nechybí krb a udírna. Kuchyň je pohodlná pro 10 a více osob.

Článek

Letní kuchyň skvěle propojí domácí zázemí se zahradou, můžeme v ní pobývat celé léto. Je možné ji vybavit i spotřebiči, třeba lednicí, která nachladí nápoje, dřezem. Předpokladem je přivést do letní kuchyně elektřinu a vodu s odpadem.

Možnosti určí styl

Pro letní kuchyni je nejlepší místo v blízkosti domu, abychom nemuseli pro suroviny běhat daleko. Také se vyplatí vybrat místo v závětří, klidné a chráněné před zvědavými pohledy sousedů.

Foto: HRDINA-PÍSKOVCE

Letní kuchyně má stát v závětří, na chráněném místě, nejlépe v blízkosti domu. Nesmí chybět zastřešení, které nás chrání před sluncem i deštěm.

Samotná kuchyň může být postavená ze zdiva – červených cihel, dřeva v kombinaci s kovem. Za stylový se považuje krásný kámen, který připomíná středověké kuchyně (nejčastěji se používá pískovec, protože má skvělé tepelně akumulační vlastnosti).

Foto: CATLER

Elektrický kontaktní gril tvoří dvě grilovací desky: spodní hladká a horní s žebrováním. Hladká je vhodná na steaková masa, na žebrované se opékají ryby, zelenina. Cena 6490 Kč.

Podlaha v letní kuchyni musí být pevná, rovná, protiskluzná, volba materiálu závisí na vkusu: nabízí se cihla, kámen, dřevo, keramika, beton. Střešní krytina, která nás chrání před deštěm, větrem i sluncem, bývá obvykle z klasických pálených tašek, ze dřeva, ale můžou to být i laminát, eternit nebo rákos.

Foto: CATLER

Lis na citrusové plody připraví šťávu během chvilky. Má atypický tvar lisovacího trnu v kombinaci s lisovacím ramenem, které dokonale přidržuje slupku citrusu. Citrusovač má tichý motor, cena 5990 Kč.

Foto: HRDINA-PÍSKOVCE

Kuchyně v plenéru má obvykle klasické zastřešení z pálených tašek, kámen doplňují dřevěné prvky.

Foto: WWW.BELLAROSE.CZ

K venkovní kuchyni patří stylové nádobí, které doladí celou atmosféru. Hezké nádobí je čistě bílé v kombinaci s blankytně modrou.

Originální kuchyň z pískovce

Odpovídá návrhář Karel Hrdina, www.hrdina-piskovce.cz

Foto: www.hrdina-piskovce.cz

Co by nemělo chybět v letní kuchyni, jaký je ideální rozměr?

Když rodina ráda peče domácí chléb, je samozřejmostí pec na chleba a pizzu. Na placky je zase vhodný sporák s litinovou deskou, na uzené maso udírna. Konkrétně konstrukce našich udíren je vymyšlená tak, aby kouř a teplo z topeniště sporáku šly rovnou do udírny. Když chce zákazník jen udit a nepoužívat přitom sporák, používá se jen topeniště pro udírnu. Vše přitom funguje na jeden komín. Samotná velikost kuchyně se navrhuje nejčastěji pro 10 až 14 osob, měla by být velkorysá a pohodlná.

Jak se kuchyň z pískovce udržuje?

Kámen se jednoduše očistí vodou. Když má někdo zájem, může vodorovné plochy ošetřit i chemicky. Někteří zákazníci ale drží styl jako ve středověku a nemyjí ji (stane se z ní černá kuchyň). Jiní, puntičkáři, ji naopak čistí po každém grilování.

Co si zákazníci mají předem promyslet, než se s nimi pustíte do návrhu?

Musím vědět, kolik osob bude kuchyň trvale užívat a jak se bude využívat: od toho se odvíjí výběr spotřebičů, zda bude součástí gril na celé prase, nebo jenom pec na kýtu, možná je již zmiňovaná pec na pizzu, sporák, udírna, lednice, dřez, kamenné umyvadlo, rovněž vinotéka nebo dokonce pípa na pivo zabudovaná v kamenné zdi. Mnozí si ujasní, co vlastně chtějí až v showroomu v Úžicích v Resortu Zelené údolí, kde pravidelně pořádáme grilování s ochutnávkou nejen masa, ale i pečeného chleba a housek.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuchyně promyšlená do posledního detailu

V kuchyni se pohybujeme každý den. Uskladňujeme potraviny, zpracováváme je, vaříme a umýváme nádobí. V dobře sestavené kuchyni máme vše při ruce, podle...

Strunová óda na perfektní trávník

Trápí vás vysoká tráva kolem stromů, okrasných keřů nebo podél cest či plotu? Nevíte si rady se zarostlými místy, kam se s rotační sekačkou dostáváte jen...

Výběr článků

Načítám