Hlavní obsah

Terasa ze dřeva voní, z WPC dlouho vydrží

Právo, Karolina Černá

Terasa se v létě stává další obytnou místností, nejčastěji jídelnou nebo otevřeným obývacím pokojem. Vhodný materiál pro ni vybíráme podle nároků na její užívání a údržbu. Nezapomeneme vzhled terasy vždy sladit se stylem domu i zahrady.

Foto: Perwood

Materiál terasy, charakter stavby a zařízení jsou v dokonalé jednotě.

Článek

Pro výstavbu terasy jsou nejvhodnější jarní měsíce. Jak dlouho stavba potrvá, závisí na zvoleném materiálu, rozsahu přípravných zemních prací a případném betonování.

Příprava terasy

Nejnáročnější realizace (dřevěné tvarově atypické terasy a terasy umístěné přímo na domě) se mohou protáhnout až na tři měsíce. Samotná pokládka trvá několik dní, protože materiál bývá od výrobce zpracován a ošetřen tak, aby se zamezilo zbytečným průtahům.

Při plánování financí na stavbu terasy zvažujeme nejen cenu materiálu, ale také doplňky, jako jsou schodiště, zábradlí, pergola, nábytek atd. Uvažujeme-li o terase jako o letní kuchyni, zajistíme přívod elektřiny, vody a vyústění kanalizace.

Foto: Perwood

V současnosti není problém zvolit takový druh materiálu, aby terasa ladila se stavbou i okolím.

Ceny materiálů
Betonová dlažbaod 500 Kč/m²
Dřevocca od 700 až 2500 Kč/m²
Umělé materiályod 1000 do 3000 Kč/m²

Vhodným podkladem pro terasu z jakéhokoli materiálu je betonový základ s mírným spádem 3–5 mm, aby voda mohla dokonale stékat z povrchu.

Základ pod terasu připraví i šikovný kutil. V případě pochybností je dobré poradit se s montážní či stavební firmou, nebo se přímo dohodnout na tzv. dodávce na klíč.

Montážní firma by přitom měla vlastnit certifikát k materiálu, který má být na terasu položen.

Foto: Best

Plocha dlažeb by měla být dostačující pro pohodlnou chůzi. Nohy židlí jsou natolik široké, aby nezapadaly mezi spáry.

Kompozitní materiály

Takzvaný WPC materiál (angl. WoodPlastic Composit) se vyrábí z dřevěných pilin nebo dřevěného prášku a z kvalitního plastu, PVC. Složky se kombinují v různém poměru ve prospěch jedné či druhé, často je to půl na půl.

WPC materiál spojuje vlastnosti plastu a dřeva, vzhledem imituje dřevo. Počítáme s tím, že dřevěná složka materiálu není zcela imunní vůči vnějším vlivům. Dochází tak k nevýrazné změně odstínu dané barvy, která se ustálí po šesti měsících od instalace.

Materiál odolává UV záření, plísním, hnilobě i hmyzu. Neštípe se a neláme, nehrozí tedy nebezpečí zadření třísek. Pozor! Někteří výrobci nahrazují dřevo drtí z bambusu nebo rýžových plev a plasty recyklovanými materiály. Materiál pak nemá požadované vlastnosti.

Povrch WPC terasy stačí omývat tlakovou vodou, případně ho lehce okartáčujeme rýžovým kartáčem nebo hrubším smetákem. Záruka na WPC kompozitní materiály je 25 let, mohou se pochlubit životností až 50 let.

Foto: Woodplastic

Na terase trávíme čas zejména v teplých měsících.

Dlažba různých podob

Betonová, keramická nebo kamenná dlažba patří mezi studené materiály, které se

na slunci zahřejí, ale také nepříjemně rozpálí. Na druhou stranu odolávají mrazu, nesáknou vodu, a to ani v případě keramiky, která se dnes vyrábí v mrazuvzdorné glazované podobě s protiskluzovou schopností.

Foto: Best

Cihlová dlažba nemusí být pouze červená. Dlažba Quinta Aureum řazená jako parkety.

Cihly a zámková dlažba vytvářejí nenásilnou kompozici se zahradními cestičkami a příjezdovými cestami. Používáme je na terasách libovolného tvaru. Podobnou úlohu může sehrát dlažba z nepravidelných úlomků kamene nebo betonových desek.

Přírodní kámen (žula, pískovec, opuka, břidlice) se hodí ke stavbám rustikálního typu se zahradou, které je ponechána volnost. Pozor, tento materiál po dešti klouže!

Keramická dlažba se může pochlubit pestrou škálou barev a vzorů.

Dlažba z betonu je díky příměsím barevně velmi variabilní, imituje cihlu, může mít patinu.

U dlažby a betonu je životnost zhruba 30 až 40 let, jsou-li opravdu kvalitní. Důležité je i provedení pokládky.

Foto: Klinkler

Keramická dlažba je hřejivá, mrazuvzdorná, ale rozbít ji může pád těžkého ostrého předmětu.

Ošetřované dřevo

Dřevo jako ryze přírodní materiál působí v exteriéru přirozeně a relaxačně. Vyžaduje údržbu tím náročnější, čím je dřevo měkčí (borovice, smrk, odolnější jsou buk, dub). I v případě velmi tvrdého a voděodolného teaku získává povrch lety patinu. Ze dřeva se vyrábějí terasová prkna i dlažba, zajímavá je také pokládka ze seříznutých plošek špalků.

Při nákupu dřevěných prken na terasu se zajímáme o způsob ošetření z výroby a o přípravky, které budeme potřebovat k další péči a údržbě. Během výroby jsou konce prken i podkladních roštů ošetřeny a tzv. uzavřeny voskem či parafínem. Zamezuje se tak sáknutí vlhkosti nebo naopak rozpraskávání dřeva v koncích, tzv. čelech. Prkna, která jsou krácena a zaříznuta během instalace, proto ošetříme parafínem nebo voskem.

Dřevo podle typu a způsobu ošetření má na terasách životnost pět až 30 let.

Foto: Jafholz

Dřevěná terasa působí nejpřirozeněji, musíme se však o ni pravidelně starat.

Pamatujte na bezpečnost

Chceme-li se po terase pohybovat bosí, volíme prkna či dlažbu s protiskluzovým povrchem a bez třísek.

Na povrch terasy můžeme dát i speciální rohož či koberec imitující např. trávník. Koberce na terasy se vyrábějí z odolného polypropylenu s ochranou proti UV záření. Při standardní údržbě vydrží až 15 let. Čistí se kartáčem, nečistoty lze smýt vodou. Když tyto koberce necháme na terase i přes zimu, mráz ani sníh kvalitu jejich vláken nesníží.

Foto: Best

Betonová dlažba platenvegaro s vymývaným povrchem. Formát 40x60 cm za 134 Kč/ks bez DPH.

Rady a tipy
Rozměry terasy by měly respektovat velikost pozemku. Rozsáhlá terasa na malém prostoru působí nepřirozeně. Její plocha se také odvíjí podle počtu a velikosti nábytku a zařízení, které na terase chceme mít. Při kombinování nábytku a povrchu terasy myslíme na rovné plochy a mezery mezi prkny, mezi něž mohou např. zapadnout nohy židlí. V blízkosti bazénu a vodních ploch použijeme podlahu z plných prken. Nedostane se do nich voda, která by v nich v zimě zamrzala a roztrhala je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám