Novostavba stojí na okraji malebné východočeské vesnice s hezkou návsí a dobovou architekturou. Ani nás nepřekvapilo, že si toto místo pro život vybral náš hostitel – povoláním historik. Má své genius loci, atmosféru, která ho oslovila, navíc hledal pozemek ve staré zástavbě a zde ho objevil.

Originální je v domě otevřená prosvětlená galerie, která má podestu z bezpečnostního kaleného skla.

Originální je v domě otevřená prosvětlená galerie, která má podestu z bezpečnostního kaleného skla.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Nikdy si nepřál žít v satelitu, zavrhl i stavbu typizovaného domu, který nabízejí developerské firmy. Rozhodl se pro individuální výstavbu, protože jedině ve spolupráci s architektem vznikne ideální dům, který respektuje naše požadavky, styl života a bydlení.

Cesta z paneláku

Majitel žil původně v panelovém domě, který měl všechny nešvary této výstavby: tmavé chodby, málo světla, hodně dveří a celkově vyvolával stísněný pocit. Proto si přál, aby jeho dům byl světlý, prostorný, otevřený a přívětivý.

Na doporučení zvolil mladého architekta, který je kreativní, vítá neotřelé nápady a netradiční zadání. Jedním z nápadů byla třeba badatelna. Je to místnost se šikminou, z níž je možné při práci sledovat oblohu. V plánu je sem umístit i několikaúrovňovou, na míru vyrobenou sedačku, knihovnu a velký stůl, přičemž na stěnách budou historické mapy.

Kuchyně do L je vyrobená na míru od truhláře, stejně jako jídelní stůl pro šest osob. Barevná kombinace celého prostoru podporuje jednoduchost, čistotu stylu: bílá, odstín šedé, skleněný obklad v kuchyni (lacobel) v zeleném nádechu.

Kuchyně do L je vyrobená na míru od truhláře, stejně jako jídelní stůl pro šest osob. Barevná kombinace celého prostoru podporuje jednoduchost, čistotu stylu: bílá, odstín šedé, skleněný obklad v kuchyni (lacobel) v zeleném nádechu.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Dalším typickým prvkem domu je otevřená galerie, která má podestu z tvrzeného kaleného skla. Sluníčko se do ní opírá celý den, točí se a mění intenzitu světla, tím i atmosféru a zabarvení celého hlavního prostoru.

V jednoduchosti je krása

Dům i jeho interiér je architektonicky čistý, jednoduchý. Má užitnou plochu 110 m2, dispozici 4+kk, a přestože není nijak velký, působí uvnitř velkoryse.

Teplo z kamen díky komínu sálá i v horním patře.

Teplo z kamen díky komínu sálá i v horním patře.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

V přízemí je hlavní obytný prostor s kuchyní a jídelnou. Kuchyň vyrobil truhlář na míru. V sestavě je zakomponovaná vinotéka, pod pracovní deskou se nachází prostor na časopisy, které jsou hned při ruce, ale přitom pěkně uklizené. Báječný je i propracovaný dřevěný stůl pro šest osob, který si majitel dostatečně užívá, neboť v panelovém bytě používal v případě početnější návštěvy stůl rozkládací. V obývací části nechybí kamna, v nichž praská dřevo a hezky se relaxuje. Jsou nejen estetickým prvkem, ale mají i svůj praktický význam. Kamna s komínem sahají až do horního patra a jejich plášť sálá a vytopí na jaře i na podzim celý dům.

Chodba je od obývacího prostoru oddělena posuvným sklem.

Chodba je od obývacího prostoru oddělena posuvným sklem.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

V přízemí je i hostinský pokoj a samostatná koupelna, takže návštěva i majitel mají své soukromí. Prostor je od hlavního oddělen skleněnými posuvnými dveřmi. Do klidové části domu se vstupuje po schodech. V patře najdeme badatelnu, ložnici, koupelnu a otevřenou galerii.

Vedle kuchyňské linky vyrobené na míru je samostatná spíž.

Vedle kuchyňské linky vyrobené na míru je samostatná spíž.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Dům má v přízemí jedinečný výhled na zahradu, a to hned ze tří prosklených stran (směrem na východ, jih a západ). Dominantní v exteriéru jsou dva vzrostlé ořešáky, které dávají prostoru hloubku a v létě příjemně stíní. Kolem pozemku jsou z části vysázené i habry, které rychle rostou, vytvářejí příjemný živý plot a mají medově zlatavé listy i přes zimu. Jinak je zahrada spíše přírodního rázu, což k venkovu jednoznačně patří.

Ložnice v klidové části domu je orientovaná jihovýchodně. Za hezkého počasí lze pozorovat vrcholky Orlických hor.

Ložnice v klidové části domu je orientovaná jihovýchodně. Za hezkého počasí lze pozorovat vrcholky Orlických hor.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Tři otázky pro architekta Miroslava Gebase - www.gebasatelier.cz

Jaké bylo zadání od klienta, měl specifické požadavky?

Klient měl relativně jasnou představu o obsahu domu, počtu místností. Preferoval obytný prostor jako srdce domu, kde se všichni potkávají. Také byla důležitá pracovna – badatelna, která se stala nakonec i výraznějším prvkem v objemu celého domu. Důležitá byla vazba obytného prostoru na terasu a zahradu. Správným umístěním domu jsme získali ideální orientaci ke světovým stranám s krásným výhledem do krajiny.

Jaké materiály jste použili na stavbu domu?

Objekt je postaven tradiční technologií z keramických tvárnic šířky 240 mm a doplněn tepelnou izolací o šířce 160 mm. Stropy a střecha jsou keramické. Střecha je plochá s vnitřním svodem a jako krytina je použita fólie. Okna jsou plastová s izolačním dvojsklem. Dům je řešen v nízkoenergetickém standardu.

Čím je dům atypický, který detail se povedl?

Dům vychází z principu jednoduchého otevřeného moderního domu s otevřeným obytným prostorem do galerie, který interiér pocitově zvětšuje (galerie umožňuje, aby slunce prostoupilo celým domem). V exteriéru jsme nechali vyniknout objem badatelny, která je výrazným prvkem jižní fasády. Příjemný je i dřevěný obklad u badatelny a schodiště u vstupu.