Hlavní obsah

Moderní obklady a dlažba dokonale imitují přírodu

Právo, Gisela Růžičková

Aktuálními trendy, které v nadcházející sezóně ovládnou naše koupelny, jsou jemné, neutrální a teplé tóny s převahou bílé barvy, ale i struktury dřeva, kamene či betonu. Nic ale nezkazíme ani romantickým, minimalistickým či neutrálním stylem.

Foto: ASSO

Keramická dlažba Pietre (2500 Kč/m2, formát 45x90 cm) kombinuje krásu přírodního kamene s jeho fyzikálními přednostmi. Povrch připomínající vápenec má nadčasový design.

Článek

Barvy a povrchy inspirované přírodou nejsou v koupelnách žádnou novinkou. V různých obměnách se v interiérech objevují již několik let. Zvláštní pozornost zaslouží obklady a dlažby v imitaci dřevěných prken, které se z podlah přesunuly i na stěny, aby tak vytvořily dokonalou harmonii v prostoru.

Foto: RAKO

Hřejivý povrch série Textile (od 299 Kč/m2) rozptýlí mýtus, že jsou obklady studené. Z plochy obkládaček vystupuje jemná struktura, jež připomíná povrch tkané látky, příjemné na dotyk.

Pokračuje také zvětšování formátů dlažby i obkladů. Velké formáty s minimální spárou působí jako přírodní originál naprosto přesvědčivě. Technologie výroby velkých formátů se posunula tak, že dlaždice lze vylisovat s dokonalou imitací přírodních materiálů.

Foto: RAKO

Obkládačky Lazio 25x33 od 299 Kč/m2 zaujmou elegancí bez zbytečné zdobnosti. Neutrální matná, světle a tmavě béžová barva umocňuje věrnost imitace blížící se k povrchu travertinu.

Ve standardní nabídce všech významných výrobců nechybí dlažba 120x120 cm, tzv. prkna až do délky 180 cm, ale i formáty 300x100 cm, 300x150 cm, a to jak tenké (3-6 mm), tak standardní tloušťky (11-14 mm).

Naprostá iluze dřeva

Dlažby a obklady s dokonalou imitací dřeva či jiných přírodních materiálů už nejsou jen záležitostí obývacích prostor. Stále častěji se přesouvají i do koupelen, jež používáme jako oázy klidu a relaxace. Právě přírodní motivy tomuto pojetí koupelny napomáhají a objevují se čím dál častěji.

Foto: SIKO KOUPELNY

K aktuálnímu trendu patří dlažba od výrobce Venus Ceramica A Walk in the Woods Palisandro (999 Kč/m2) představující imitaci palisandrového dřeva.

Dřevěné obklady v keramickém provedení jsou praktické - ve vlhkém prostředí se dobře udržují, a hodí se navíc pro podlahové vytápění. Koupelna je díky dřevěné keramice příjemná.

Foto: SIKO KOUPELNY

Kategorii cenově dostupnější, ale neméně nápaditou, představuje novinková série Dolomita (399 Kč/m2) od výrobce Stylnul, který uvádí hned čtyři varianty v odstínech hnědé a šedé.

Obklady i dlažba v imitaci dřeva jsou k dostání v mnoha barevných dezénech a velikostech. Jeden vzor se často objevuje v několika formátech, které se vzájemně doplňují.

Foto: SIKO KOUPELNY

Pro vyznavače luxusních dlažeb je určena série No 4 představující spojení dřeva s lehkým metalickým nádechem. Nabízí celkem čtyři barevná provedení, každé ve dvou různých rozměrech (20x90 cm nebo 15x90 cm) za jednotnou cenu 1699 Kč/m2.

Do interiérů vstupuje beton

Nové designy povrchů keramické dlažby a obkladů s imitací různě jemného nebo hrubého, leštěného či hlazeného betonu, určené do interiérů, představují novou možnost ve výběru.

Foto: ASSO

Série Cementi (2106 Kč/m2, formát 60x60 cm) patří k moderním, elegantním a jednoduchým kolekcím. Navozuje dojem skalnatého povrchu, a promění tak náš interiér v neobyčejný, luxusní prostor.

Přestože je betonová dlažba vždy buď v tónech šedé až jemně béžové podle zvoleného druhu písku, dá se vybírat ze způsobu úpravy povrchu. Do interiéru volíme spíše jemnou a lesklejší, nebo alespoň hlazenou variantu s jemnou pískovou strukturou.

Na podlahy pak pokládáme velkoformátové dlaždice, které vyniknou spíš na větší ploše. I tady je samozřejmostí možnost instalace podlahového vytápění.

Foto: RAKO

Velkoformátové kalibrované glazované slinuté dlaždice perfektní kvality, jemný matný reliéf připomínající udusanou hlínu, teplá a studená barevná řada, minimalistické dekorace - stručná charakteristika série Clay (599 Kč/m2).

Na stěny jsou určeny obdélníkové keramické obklady se vzorem otisku dřevěného bednění. Ať již kladeny vodorovně, nebo svisle, s podlahou z betonu budou vždy dobře korespondovat.

Otisk dřeva vytváří v betonu jemné kresby podle letorostů. Přes jistou strohost betonu je takový obklad vysoce elegantní. Jednoduchá až zdánlivě fádní šeď dává volnou ruku k vytvoření kreativního prostředí s možností použití kterékoli barvy.

Foto: RAKO

Série Glamour (od 699/m2) nabízí luxusní design mramoru ve shodě s náročnými požadavky na údržbu. Bohatá nabídka jednotlivých prvků oslovuje především náročné zákazníky, kteří si potrpí na harmonii a soulad v každém detailu.

Stále aktuální imitace kamene

Do módy se vracejí klasické, ale nově zužitkované materiály. Vkusný interiér vytvoříme třeba keramikou v designu kamene. Její vzhled nikdy nezevšední.

Foto: ASSO

Přírodní odstíny kamene nabízí keramická dlažba ze série Travertini (formát 60x60 cm, od 1770Kč/m2). Věrně připomíná přírodní vzhled kamene, působí harmonicky a přirozeně, dodá prostorům nadčasovost a eleganci.

Šedavé, bělostné nebo béžové tóny mohou být protkány stopami barevných minerálů, šupinkami slídy nebo jemně mramorovaným žilkováním. To vše dokresluje efektní povrch, který vypadá dobře i ve velikých plochách.

Foto: RAKO

Glazované slinuté dlaždice Unistone (799 Kč/m2) s probarveným střepem a homogenní kresbou imitující kamenný povrch jsou nabízeny v přírodních matných barvách.

Do interiéru se hodí dlaždice vyleštěné do zrcadlového lesku, na schody pak ty s hrubší strukturou. Velké formáty lze kombinovat i s mozaikou.

Oblíbené keramické mozaiky

V koupelnových nebo kuchyňských sériích se většinou setkáme s tradičními formáty 2,3x2,3 cm nebo 4,9x4,9 cm až po 10x10 cm. Zajímavé jsou mozaiky založené na obdélníčcích případně v kombinaci s klasickým čtvercovým formátem (tzv. pletenec).

Objevují se jako dekorace i u podlahových sérií, buď jako štípané, nebo řezané vodním paprskem.

Foto: SIKO KOUPELNY

Obklad Bianco Nero (od 999 Kč) od výrobce Impronta představuje harmonii protikladů dvou barev, které se vzájemně přitahují. Použití těchto barev bylo vždy ideální kombinaci pro eleganci a kouzlo nadčasového stylu.

Pro usnadnění obkládání jsou mozaiky k dispozici na arších podlepené na rubové straně papírovou sítí.

Foto: SIKO KOUPELNY

Novinková mozaiková dlažba Zeus Fineza (690 Kč/ks 49,5x49,5 cm) se strukturovaným povrchem se nabízí ve dvou provedeních. Záleží jen na nás, zda převládne bílá nebo černá.

Kde se dají mozaiky používat? Všude tam, kde chceme obkládat nestandardně zakřivené plochy nebo oživit jednoduchý design základního obkladu či dlažby.

Foto: ASSO

Keramický obklad s efektem mozaiky v tyrkysovém tónu (formát 40x80 cm, cena od 2 040Kč/m2) se vkusně doplňuje s keramickou dlažbou imitující dřevo (formát 22,5x90 cm, cena od 2250 Kč/m2).

Ornamenty á la živé sklo

V koupelně mohou zazářit luxusní obkladové ornamenty zvané živé sklo, navazující na tradici klasické mozaikové skladby. Vedle atypicky pojatých klasických obdélníkových a čtvercových vzorů se nově představují bublinové a květinové dezény. Vytvářejí tzv. trend mozaika jako šperk.

Podle zvolené barevnosti pak ladíme svoji koupelnu do pěn mořského příboje nebo si pohrajeme s bublinovými vzory, složenými na geometrickém modelu.

Foto: ASSO

Romantického vzhledu v koupelně docílíme keramickým obkladem s tapetovým designem (formát 40 x80 cm, 2340Kč/m2).

Margheritové vzory vycházejí z inspirace okvětními lístky i stonkovými listy a zahrnují oblé tvary všech druhů oválů a kruhů. Jejich vzájemnou kombinací vytváříme unikátní plochu, kterou můžeme dokreslit zasazením desek do různé hloubky.

Módní barvy

Stálicí je černobílá kombinace, bílá káva, slonová kost, starorůžová, lila, nachová, fialková, baklažánová, šedá a hnědá ve škále odstínů od světlých po tmavé.

Desky mohou být vystouplé, což je zvláště efektní u květinových a bublinových vzorů, polo či zcela zapuštěné v podkladové ploše. Tím vznikne reliéfní plastická plocha s 3D efektem. Tato technika vytváření plošných dekorací je metaforou pro čistotu, krásu a luxus.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak obnovit zašlé spáry v koupelně i kuchyni

Co dělat, když na vyčištění spár mezi obklady a dlažbou už běžné čisticí prostředky nestačí? Možná zvažujete nové přespárování, nebo ještě hledáte další...

Výběr článků

Načítám