Hlavní obsah

Jak se žije v praktické novostavbě v blízkosti pivovaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrekonstruovaná oblast kolem holešovického pivovaru je jedním z nejlukrativnějších míst v Praze. I to byl důvod, proč se Ondřej a Michala zaměřili na tuto lokalitu. Jejich nový byt je přehlídkou moderního, vkusného a praktického vybavení v jednotném stylu. S výjimkou sedacího nábytku je všechno navrženo a vyrobeno na míru a byt působí vzdušným dojmem. Zkuste se také inspirovat…

Foto: www.modernibyt.cz

Ústředním bodem obývacího pokoje je stropní podhled se zabudovaným osvětlením. Pokoj je vybaven nábytkem firmy BoConcept a laděný do zemitých barev. Designérka si hodně vyhrála s doplňky, jednobarevnou pohovku ozdobila originálními polštáři.

Článek

Proč jste si pro bydlení vybrali zrovna Prahu 7?

Holešovice jsme si vybrali proto, že je odtud kousek do centra a zároveň se během pár minut dostaneme ven z Prahy severně na venkov, kde máme oba rodiče. Při výběru nového bydlení nás tento projekt velmi zaujal. Nachází se v uzavřeném a bezpečném areálu v nově rozkvétající části Holešovic a vyhrál prestižní soutěž Best of Realty.

Život v Praze nás baví, na vesnici bychom se nudili. Tady to máme kousek na nákupy, do kina i za noční zábavou. Jsme mladí a máme rádi živo.

Každý byt v novostavbě má dnes určitý standard týkající se podlah, oken, koupelny… Měnili jste ho a provedli jste nějaké zásadní dispoziční změny?

Během výstavby jsme mohli do projektu zasahovat, ale žádné velké dispoziční změny jsme neprováděli, řešení bytu se nám líbilo. Využili jsme jen toho, že jsme mohli vyměnit standardní vybavení za nadstandardní, což bylo velkou výhodou.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská linka disponuje širokým jídelním pultem, který dobře poslouží i k přípravě jídel. Opět zde hrají svou roli neutrální barvy. Pro zvýraznění zde byla použita zrcadlová mozaika.

Překvapením pro nás ale byla dřevěná okna v odstínu wengé, ta se nám moc líbí. Měnili jsme vše, co šlo – dřevěnou podlahu, obklady a dlažbu, dveře a kliky. Menší stavební změnu jsme provedli přesunutím pračky z koupelny do komory a v rozvodech osvětlení po bytě.

Jaké byly vaše představy o stylu interiéru, barvách, materiálech?

Ve stylu interiéru jsme se naštěstí oba vzájemně shodli. Měli jsme jasnou představu o tom, jak by měl byt vypadat, takže jsme hodně věcí ovlivnili sami. Máme rádi moderní a zároveň útulně působící design. Chtěli jsme, aby zde převládaly přírodní barvy, tóny krémové, hnědé, pískové, kávové, ale i neutrální bílé.

Velmi se nám líbí materiály ve vysokém lesku i matném laku, ty jsme si na první pohled zamilovali. Aby interiér nepůsobil studeně, měli jsme představu laky kombinovat s přírodními tóny dřeva. Nakonec jsme si oblíbili ořech.

Hledali jste třeba inspiraci v českých nebo zahraničních titulech o bydlení?

Určitě, snažili jsme se sbírat inspiraci, kde to šlo. Většinou v českých časopisech o bydlení, ale samozřejmě i na internetu a v televizi.

Komu jste svěřili návrh vybavení interiéru a proč?

Svěřili jsme byt do rukou designérky Martiny Schultes. Ze začátku jsme se ale do zařizování pustili sami. Po dokončení kuchyňské linky, stěny v obýváku a stropních podhledů včetně osvětlení nám ale z ničeho nic došla inspirace. Čím více informací jsme získávali z médií, tím více jsme nevěděli co vybrat.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací místnost je plynule propojená s kuchyňským koutem. Zajímavým prvkem je sádrokartonová nika vedle pohovky. Vnitřní prostor je vybaven bodovými svítidly a celá konstrukce natřena perleťovu barvou.

Na internetu jsme viděli Martininy realizace, které byly hodně blízké naší představě. Lákala nás představa, že nám navrhne něco výjimečného, co běžně člověka nenapadne.

Jak spolupráce probíhala?

Spolupráce probíhala skvěle. Po prvních schůzkách bylo jasné, že jsme naladěni na stejnou vlnu. Martina nám průběžně posílala návrhy interiéru, nákresy prostoru a různé barevné varianty. My jsme si jen vybírali, co je nám bližší. Spolupracovali jsme jak po internetu, tak na osobních schůzkách. Společně jsme se rozhodovali i při nákupech. Doporučila nám také šikovné řemeslníky, kteří nám pomáhali při realizaci.

V obývacím pokoji jste vytvořili zajímavý osvětlený podhled. Proč jste zvolili právě toto řešení osvětlení?

Chtěli jsme zachovat vzdušnost obývacího pokoje a hlavně čisté linie. Zároveň mít něco originálního a zajímavého. Nechtěli jsme narušit prostor lustrem, který by visel od stropu. Líbí se nám nepřímé osvětlení, které neoslňuje a neruší. Podhled je opatřen zapuštěnými zářivkami ve speciálních kapsách, které ozařují strop.

Hodně se zde pracovalo se sádrokartonem a vznikly tak zajímavé niky nahrazující nábytek. Opět se ptám, proč toto řešení a ne klasické komody ze dřeva či lamina?

S tímto nápadem přišla Martina, chtěli jsme něco na míru a opět něco odlišného, což sádrokarton umožňuje. Je to materiál, který je úžasně variabilní, dá se s ním vytvořit téměř cokoliv. Dřeva už bylo použito dost, nechtěli jsme další kus nábytku, ale pouze dekorativní prvek, který by zatraktivnil místnost.

Mají tyto niky nějaký další význam, nějakou další funkci navíc?

V obývacím pokoji jde hlavně o funkci dekorativní. Dřevěnými poličkami na míru jsme vytvořili místo pro doplňky. Niku jsme osadili bodovkou, která večer příjemně osvětluje místnost. V ložnici jsme niku využili pro zabudování TV a ukrytí kabeláže. Z výsledku jsme nadšeni. Další nika slouží jako menší úložný prostor díky na míru vyrobeným zásuvkám.

Foto: www.modernibyt.cz

Díky světlé tapetě s jemným dekorem působí ložnice jako oáza klidu. Intimitu a dostatečné zatemnění zajišťují stylové závěsy. Opět zde figuruje sádrokartonová nika v perleťové barvě, tentokrát jako rám pro závěsnou plochou televizi.

Jak jste v bytě řešili úložné prostory?

Úložné prostory tvoří vestavěné skříně. Moc se nám líbí, že dveře skříní jsou ze skla ve světlém odstínu, což prostor opticky zvětšuje. Velkou výhodou je, že máme komoru, kam můžeme schovat spoustu věcí. Zatím jsme jen dva, tak s úložným prostorem nejsou žádné problémy. Především se ale snažíme vyvarovat skladování nepotřebných věcí, jak je v českých domácnostech zvykem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám