Hlavní obsah

Malý byt řešíme do posledního detailu

Právo, Sylva Svobodová

Garsonka nebo byt 1+1 musí zastávat hned několik funkcí: být současně ložnicí, obývacím pokojem, pracovnou a kuchyní a mít adekvátní úložné prostory. Místnost rozdělují jednotlivé zóny, které na sebe plynule navazují. Přesto je žádoucí, aby byly tak trochu oddělené.

Foto: BLUM

Základem všeho je udržovat pořádek a nehromadit zbytečnosti. Mít přihrádky a zásuvky perfektně roztříděné a uklizené se vyplatí nejen v malém bytě.

Článek

Kdo má malý byt, má se držet jedné zásady: nehromadit zbytečně věci. To znamená každý rok provětrat skříně a vyhodit z nich vše, co už nenosí nebo nepoužívá. Zároveň nezahltit prostor drobným nábytkem a bytovými dekoracemi. Co si do minibytu pořídíme, musí být praktické a účelné.

Foto: IKEA

Heslo v malém bytě je mobilita. Určitě si pořídíme lehký nábytek na kolečkách, abychom ho mohli rychle přesunout jinam. Když se uvnitř nabízí úložný prostor, neváháme s koupí.

Stačí vyzdobit jednu stěnu třeba zajímavou tapetou, obrazem, velkoformátovou fotografií, příjemná je i vzrostlá rostlina. Také můžeme jednotlivé zóny oddělit barevně i opticky. Vyplatí se vymalovat stěnu v pracovním koutu, odpočinkové místo ohradit paravánem, japonskou posuvnou stěnou, žaluzií.

Než začneme zařizovat

Mladí lidé, kteří se právě osamostatnili, ale i osoby, které dávají přednost životu singl, nepotřebují velký byt. Preferují malometráž, která nezatíží ani úklidem, ani náklady na provoz. Vybavit takový byt není jednoduché. Je dobré zamyslet se i s ohledem do budoucna – ujasnit si, jak dlouho tu plánujeme žít, jakou má pro nás byt hodnotu (je na skvělém místě, vhodný k případnému pronájmu, nebo slouží spíše jako noclehárna). Od toho se totiž odvíjí investice do vybavení.

Foto: IKEA

Noční stolek NORDLI nabízí skrytou polici pro dobíjení elektroniky a otvor v zadní části pro vedení kabelů. V zadních nohách jsou drážky, do kterých se kabely efektně schovají. Uvnitř stolku je skrytá zásuvka, vyjímatelná vložka a skrytá police.

V minibytě, kde jsme na přechodnou dobu, nevkládáme peníze do něčeho, co si nemůžeme odnést (např. vestavěné skříně). Preferujeme místo toho šatní tyče na kolečkách, které schováme za paraván. Podobně se vyvarujeme výstřelků, např. divokých obkladaček v koupelně nebo žlutě zářící kuchyňské linky.

Až dojde na prodej bytu, může to obchod překazit. Pamatujme na to, že bytů k prodeji je na trhu s nemovitostmi mnoho a kupující se rozhoduje i podle různých detailů a individuálních požadavků.

Vaříme

Firmy prodávají různé minipraktické spotřebiče do kuchyně, malé myčky pro jednu až dvě osoby, dvouplotýnkové varné desky, menší vestavné trouby. Udržet vše pod kontrolou nám pomohou i utříděné zásuvky, závěsné programy, sklápěcí jídelní stůl a židle. Každopádně si ale pořídíme jen kvalitní digestoř neboli odsavač par.

V garsonce při vaření vznikají vůně i pachy, které jsou cítit všude. Pracovat nebo usínat v nelibém odéru je nepříjemné.

Foto: BRABANTIA

Zavěsit vše na lištu je dobrý nápad. Vyrobena je z matné oceli, dlouhá 60 nebo 40 cm. Na ní je pak možné posuvnými háčky doplňovat či odebírat další pomůcky: třeba držák na kuchyňské náčiní, držák na kořenky, kuchařku.

Odpočíváme

V minibytě funguje obývací pokoj zároveň i jako ložnice. Pojmout tento prostor lze různě: můžeme mít rozkládací sedačku, na které i spíme (není ale ideální pro naše záda a kvalitu odpočinku), nebo zvolíme klasické lůžko a odpočinkovou zónu doplníme malým stolkem na kolečkách, křesílky nebo mladší generací oblíbenými sedacími pytli. Samotné lůžko může být i sklápěcí na stěnu.

Pracujeme a ukládáme

Notebook je už běžnou výbavou, k práci na něm stačí opravdu nenápadný kout se stolem a poličkami nad ním. Inspirovat se můžeme i nápady z obchodního domu Ikea a zvolit zvýšenou patrovou postel s volným prostorem pod ní. Právě tam se dá zařídit šikovná pracovna s lampičkou, kde je vše při ruce.

Foto: J. A. P.

Zasunovací dveře do stěny jednoznačně šetří místo, protože křídlo dveří nikde nepřekáží. Pouzdro Komfort je určeno pro dvoje jednokřídlé dveře, šíře možná až do délky 2,5 metru. Praktický je synchronní pohyb křídel.

Chytře ukládat věci můžeme prakticky všude, výborný je pojízdný nábytek ve tvaru kostek s prostorem uvnitř, využijeme i stěny (praktické jsou vestavěné skříně vyrobené na míru), vděčné jsou jakékoliv police. Prostor šetří i dveře, které zajíždějí do stěn (místo klasických křídlových). Takové dveře prostě nikde nepřekážejí!

Koupeme se a sprchujeme

Pro koupelnu v malém bytě zvolíme speciální kolekci sanity, která je určena právě do malých prostor. My se musíme hlavně rozhodnout, zda zvolíme vanu nebo sprchový kout. Šikovné je, když pračku můžeme přesunout třeba na chodbu a v koupelně tak získat další prostor na skříňku, koš na prádlo apod.

Foto: RAVAK

Maximálně úsporné řešení nabízí i zkosené vany BeHappy se zúženým místem u nohou, kterou jsou v kombinaci s rohovým umyvadlem. Délka vany u nohou 51,2 cm, podélná délka 170, 160 nebo 150 cm. Vana v kombinaci se zástěnou umožňuje i pohodlné sprchování.

Kdo chce vanu, ale nemá na ni místo, může volit i jistý kompromis: hlubokou sedací sprchovou vaničku, která spojuje výhody vany a sprchového koutu zároveň. Praktická je zejména pro malé děti, které se v ní i pohodlně vykoupou, dospělý si zase může při sprchování v klidu sednout. Šikovné do malých koupelen jsou i minivany o rozměru 120x70 cm s klasickou hloubkou 42 cm.

Návrh od bytové designérky Kateřiny Benešové

Ukázka, jak se dokonale promění stejný prostor, když v něm použijeme jiný nábytek, odlišné barevné řešení, doplňky, výmalbu a obklady stěn. Obývací pokoj, který plynule navazuje na kuchyň a jídelnu, má rohové posezení, TV/audio nábytek, pracovní koutek na notebook a jídelní stůl pro 4 osoby.

Foto: www.altointeriery.cz

Návrh Kateřiny Benešové

Foto: www.altointeriery.cz

Návrh Kateřiny Benešové

Foto: www.altointeriery.cz

Návrh Kateřiny Benešové

Návrh od bytového designéra Petra Shromáždila

Malometrážní byt a jeho dispozice respektuje ergonomické a uživatelské zóny. Při vstupu je věšáková stěna a sedací část s botníkem, následuje velká šatní skříň, která volně zasahuje i dovnitř interiéru.

Naproti šatní skříni je sádrokartonová příčka s nikou pro velké zrcadlo s osvětlením. Nika zároveň odděluje kuchyňskou skříňku s veškerými vestavnými spotřebiči. Dále navazuje jídelní část s denním osvětlením i pro kuchyni.

Foto: www.umimeudelatdomov.cz

Návrh Petra Shromáždila

Odpočinková a relaxační část je vyčleněna sádrokartonovou příčkou pro zavěšení TV, která také zastiňuje sedací soupravu od okna, a vytváří tak požadovanou atmosféru. Celkové pojetí je spíše minimalistické, jednotlivé zóny na sebe přirozeně navazují, a přitom se zároveň neruší.

Foto: www.umimeudelatdomov.cz

Návrh Petra Shromáždila

Foto: www.umimeudelatdomov.cz

Návrh Petra Shromáždila

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám