Hlavní obsah

Dobrá postel rozhodne o kvalitě spánku

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posteli trávíme asi třetinu života, její výběr nesmíme podcenit a nákup kvalitního lůžka si důkladně rozmyslíme. Hlavním parametrem by mělo být pohodlí a vzhled postele. Rozhodně nebudeme šetřit ani na matraci a roštu.

Foto: JITONA

Dýhovaná ložnice Amelia v moderním designu – postel 180x200 cm, nízké zadní čelo za 15 400 Kč, úložný prostor 180x200 cm za 2107 Kč, noční stolek 3023 Kč, šatní skříň lacobel 34 911 Kč.

Článek

Na uvolnění a regeneraci páteře i celého těla má nepochybně vliv kvalita celého lůžka, tedy důkladně vybraná matrace a dobře zvolený rošt. Pokud máme matraci příliš měkkou, nebo naopak tvrdou, je naše páteř nepřirozeně prohnutá a dlouhodobě se poškozuje.

Abychom se ráno necítili rozlámaní a nevyspalí, měla by si páteř při spánku vždy udržet správný tvar. Pro naše zdraví a psychickou pohodu je postel nejdůležitějším kusem nábytku v bytě.

Foto: IKEA

Rám postele MALM (rozměr 160x200 cm, 3490 Kč) má bočnice, které umožňují upevnit rošt do různých výšek podle tloušťky matrace.

Rám postele je základ a dá se podřídit našemu vkusu i požadavkům. Rámy jsou k dostání obvykle z masivu, lamina, také se lakují či dýhují. K dostání jsou dokonce kovové a čalouněné, případně kombinace zmíněných materiálů.

Oblíbeným materiálem je dřevo, nejen pro děti a dospělé, ale hlavně pro alergiky.

Základní rozměr postele pro dospělého u dvoulůžek je 200x180 cm, pro jednu dospělou osobu je to 200x 90 cm. Časté jsou i rozměry 200x200 a 200x100.

Foto: JMP STUDIO ZDRAVÉHO SPANÍ

Postel Olymp (180x200 cm bez roštů a matrací, 12 990 Kč) v provedení buk, masiv a dýha v pěti odstínech se vyrábí v šířkách 90, 160 a 180 cm a v délkách 200, 210 a 220 cm. Pod postel lze umístit zásuvku nebo úložný prostor s odklápěním.

Vnější rozměry postele by měly být vždy o 10–20 cm větší než ložná plocha, abychom se mohli pohodlně protáhnout.

Šířku postele volíme tak, aby byl kolem ní dostatečný prostor na průchod.

Foto: MEDIA STORM

Ibiza (od 14 890 Kč) je elegantní postel s rovným vysokým čelem. Sestavuje se na míru včetně výběru typu nožiček a potahových látek. Základní šířky jsou 90–200 cm, délka 200 cm s možností prodloužení.

Výška postele i s matrací by měla být 40–50 cm, ale v tomto případě se řídíme především výškou osoby, která ji bude užívat. Proto si postel při nákupu vyzkoušíme a ověříme si, zda se nám z ní dobře vstává i uléhá. Výšku a vzhled postele určují vhodné nožičky.

Foto: POLSTRIN DESIGN

Postel AUXÓ (od 48 630 Kč) s lůžkem pro matraci 180x200 cm, čelo tvoří prohloubené čtverce, design: Barbora Ditrychová/Studio Polstrin, získalo ocenění Nábytek roku 2011.

Ideální výška postele i s matrací pro seniory by měla být od 55 cm výše a rám by neměl mít žádné hrany.

Foto: POLSTRIN DESIGN

Postel GRÁCIE (od 20 440 Kč) s lůžkem pro matraci 180x200 cm, čelo tvoří pruhy, design: Studio Polstrin.

Čelo postele se podílí na jejím stylu a umožňuje nám do ní vtisknout náš osobitý styl.

Čalounění je k dostání v nepřeberném množství barevných kombinací a typů látek.

Postel pro děti

Postel pro dítě v kojeneckém nebo batolecím věku musí být funkční, ergonomická i bezpečná. Musí mít zvýšená čela a bočnice proti pádu dítěte ve spánku.

Většina modelů je dost prostorná i pro užívání během předškolního věku dítěte; stačí upravit a demontovat právě zvýšené postranní bočnice.

Foto: MEDIA STORM

Boston (od 12 590 Kč) je kvalitní postel, kterou si sestavíme 6 kroky – od rozměrů až po barvy potahových látek. Šířky 90–200 cm, délka 200 cm s možností prodloužení.

Do postýlky pro nejmenší děti patří spíše tvrdá a prodyšná matrace s odnímatelným potahem, který se dá prát v pračce.

Pro starší školáky a teenagery vybíráme postele z běžné nabídky pro dospělé. Nikdy nešetříme na matraci a roštu.

Reklama

Související témata:

Související články

V ložnici musí vše radostně ladit

Kvalitu spánku ovlivňuje, kromě stavu našeho těla a mysli, hlavně uspořádání ložnice, kde prospíme průměrně jednu třetinu života. Proto se při jejím plánování...

Výběr článků

Načítám