Hlavní obsah

Studentský pokoj nemusí být jen nudný prostor pro učení

Právo, Gisela Růžičková

Dříve než se pustíme do proměny dětského pokoje na studentský, pobavíme se o tom s potomkem. Náctiletý student je ve věku, kdy už má na spoustu věcí vlastní názor, i když praktické řešení bude na rodičích.

Foto: NÁBYTEK MAX

Studentský pokoj navržený a vyrobený na míru (47 000 Kč) s policovým systémem zkoseným podle podkroví. Rohová skříň pojme dostatek zavěšených i na policích uložených věcí. Rozměry nábytku lze přizpůsobit místnosti.

Článek

Je hezké, když má mladý člověk svoji představu, dovede si ji obhájit a buduje si své soukromí. Na druhé straně musí vědět, že vlastní pokoj není pouze jeho území, kam kromě něj nemá právo vstupovat nikdo jiný, ale je součástí celého bytu.

Proto zařídíme pokoj společně tak, aby se student ve svém prostoru cítil dobře a zbylo mu dost místa na koníčky, odpočinek, učení i spánek. Rodiče pomohou vyřešit dobrý základ a student se postará o doplňky.

Mezi klíčové prvky patří: prostorný psací stůl s pohodlnou židlí, přiléhající knihovna, velká šatní skříň, postel a vhodné osvětlení.

Foto: WWW. MILUJEMEBYDLENI. CZ

Studentský pokoj Chica 3 (21 500Kč) je jednoduše trendy. Moderní kombinace nábytku, praktické funkce a módní barevné variace (alpin bílá/šedá metalíza, alpin bílá/vlašský ořech nebo pouze alpin bílá).

Máme-li k dispozici větší místnost, zvolíme širší postel (100-120 cm), kterou budou studenti využívat i jako pohovku. Proto nezapomeneme na kvalitní přehoz. Do prostorného pokoje se dají pořídit i křesílka a malý stolek.

I když současným trendem je samostatný pokoj pro každé dítě, v bytech, kde tyto možnosti nemáme, místnost zařídíme tak, aby mělo každé dítě soukromí. Pokoj opticky rozdělíme nábytkem, policí či paravánem. Výhodou takového řešení je snadný návrat do původního stavu. Zato v místnosti se dvěma okny můžeme vybudovat příčku.

Stůl se správnými rozměry

Pracovní stůl, nejlépe o rozměrech 85x120 nebo 85x150 cm by měl mít nastavitelnou výšku a regulovatelný sklon pracovní plochy. Budoucím výtvarníkům a technikům se bude hodit stůl větších rozměrů. Téměř každý student má počítač, proto můžeme pořídit rohovou pracovní plochu, kterou sestavíme z dřevěných desek, kovových úhelníků a podnoží, nebo ji koupíme hotovou. K dostání jsou i různé typy speciálních nástavců.

Foto: DESIGN FOR LIFE

Pokoj mladého muže plní funkci pracovny, společenskou i reprezentativní. Žluto-černé ladění působí dostatečně „pánsky“, a také nepříliš velký pokoj prosvětlí a zvětší.

Při nedostatku místa umístíme desku pracovního stolu nad radiátory ústředního topení a vyřízneme do ní otvor na mřížku pro cirkulaci teplého vzduchu. Z hlediska údržby je výhodná laminovaná pracovní deska stolu, ale příjemná je i povrchově upravená deska z masivu. Z bezpečnostních důvodů se pro jistotu vyhneme sklu.

Samozřejmostí moderního pracovního stolu jsou kontejnery, které slouží jako úložné i odkládací prostory.

Jak vypadá chytrá pracovní židle

Studenti, kteří tráví hodně času u počítače, potřebují pracovní židli na kolečkách, aby netrpěla páteř. Chytrá židle má mít nastavitelné područky a mechanismus pro plynulou regulaci výšky sedáku. Sedák má být tvrdší, protože podpírá stehna. Také bederní opěrka musí mít regulovatelnou výšku, která nesmí přesahovat oblast lopatek. Sklon sedáku i zádového opěradla se má přizpůsobit pohybům studenta.

Foto: DAILEN TRADE

Studentský pokoj ENZO (14 799 Kč) z kvalitního lamina v provedení bílá a ořech baltimore/grafit ve vysokém lesku. Sestavu tvoří 3dveřová šatní skříň, police, psací stůl a nadstavba stolu, regál s

Tento tzv. předozadní pohyb je důležitý zejména pro práci u počítače. Jde o tzv. dynamické sezení, které posiluje zádové svalstvo. Hrana sedáku musí být zaoblená, aby nedocházelo k omezování průtoku krve.

Pro relaxaci krčních a ramenních svalů lze židli doplnit ergonomicky tvarovanou a výškově nastavitelnou opěrkou hlavy. Kolečka židle vybíráme podle typu podlahy. Ideálním potahovým materiálem je imitace semiše, kterou lze oproti kůži či vlně lépe čistit.

Přístupná postel patří do rohu

Nejvíce místa v pokoji zabere postel. Dosáhne-li ratolest výšky 175 cm, potřebuje postel 200 nebo 220 cm dlouhou a nejlépe 100-120 cm širokou. Vše záleží na rozměrech pokoje.

Pokud malý pokoj obývají dva studenti, dáme přednost palandám nebo zasouvacím postelím. Vezmeme-li v úvahu hygienu pokoje, jsou vhodnější postele na kolečkách. Přes den je zasuneme pod sebe a večer s nimi vyjedeme ven. Další možností je sklopná postel. Nejvíce se osvědčilo klasické, dobře přístupné lůžko v rohu místnosti, poskytující jistotu.

Foto: IKEA

Přestože je pracovní stůl umístěn kvůli dostatečnému množství světla pod oknem, má dvě stolní kloubové lampy (od 300 Kč).

Kvalitu postele určuje také matrace a rošt. Ze zdravotních důvodů měníme matraci přibližně každých sedm až deset let.

Z hlediska bezpečnosti je účelnější rozestavit postel, skříň i stůl podél zdí, čímž získáme uprostřed místnosti velký prostor.

Foto: IKEA

Studentský pokoj vybavený dvěma psacími stoly GALANT (3790 Kč), Rozměry: š. 120 cm, hl. 80 cm. Nastavitelná výška: 60-90 cm. Hluboká stolní deska nabízí velkou pracovní plochu a umožňuje pohodlné sezení a snadnou údržbu.

Světlo pro práci i zábavu

Kvůli dostatku denního světla umístíme pracovní stůl k oknu nebo vedle něj. Pravákovi by mělo světlo na stůl dopadat z levé strany, levákovi opačně. Toto pravidlo platí i pro umístění stolní lampy.

Foto: SCONTO

Univerzální studentský pokoj High -light (postel 4990, skříň 7990 Kč) v barvě ořech/bílá, vybírat lze z mnoha elementů podle typového plánu, povrch je odolný proti poškrábání a snadno se udržuje.

Pracovní plocha by měla být osvětlena nastavitelnou pracovní lampou z výšky 40-50 cm pod úhlem 70°. Nejblíže k dennímu má světlo širokospektrální nebo úsporné zářivky. Celkové osvětlení pokoje vyřešíme centrálním osvětlením.

Barvy

Při zařizování studentského pokoje myslíme i na vhodné barevné řešení. Pozitivní ladění místnosti zajistíme kombinací několika pastelových barev. Výběr a barvy doplňků necháme na dětech. U nábytku doporučíme spíš přírodní a neutrální dekory. Doplňky mohou být ve výrazných barvách, aby se daly častěji obměňovat. Mezi módní tóny patří zelená, korálová, fuchsiová, ale i stálice jako červená, růžová, žlutá či oranžová.

Dostatečný úložný prostor

Prostorná šatní skříň na osobní prádlo a šatstvo, police a prádelník. Roli šatní skříně mohou nahradit tzv. štendry - věšáky na kolečkách. Nábytek na kolečkách má spoustu výhod: pokoj bude vždy dynamický, lze ho kdykoli změnit podle potřeb nebo nálady. Moderní je lazurovaný nábytek z masivního dřeva, ale velký výběr je i v sektorovém a plastovém nábytku.

Jeho předností je možnost sestavit si pokoj z jednotlivých segmentů podle vlastních potřeb. Nábytek by měl být navíc bezpečný, ať už jde o ostřejší rohy, které opatříme ochrannými kryty, nebo kabely elektrického vedení v ochranné liště. Studenti preferují jednoduché a funkční vybavení pokoje. Úklid bude snazší. Vyplatí se investice do praktického a jednoduchého nábytku. Pak už jen stačí oživit stěny plakáty a fotografiemi podle vlastního výběru.

V relaxační části zajistíme přiměřené osvětlení nástěnnými lampičkami. Na čtení se hodí stolní lampy, jejichž světlo by mělo dopadat na knihu pod úhlem 50°. Svítidla by měla být jednoduchá a stylově doplňovat interiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Zásoby dříví za jediné odpoledne

Jak by bylo na světě krásně, kdyby nebylo štípání dřeva, říkáte si možná každý rok v období blížícího se podzimu. Máme pro vás ale dobrou zprávu: pokud nejste...

Nízkoenergetické stavby jsou u nás Popelkou

Prodej bytů v České republice sice celkově stagnuje, ale realitní trh se pomalu dává do pohybu. Kupující žádají slevy a hledají nemovitosti, které mají...

Výběr článků

Načítám