Hlavní obsah

Moderní přízemní dům je koncipován jako komfortní byt zasazený do zahrady

Dům, postavený v malé moravské vesnici, je koncipován jako komfortní byt zasazený do zahrady. Střídmý design, přírodní materiály a prosklené plochy sladily architekturu s přírodou.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Ložnicová část má plochou střechu a je izolována od vnějšího světa vnější přizdívkou z režného zdiva. Místo navržených hliníkových oken se majitelé rozhodli pro dřevěná okna s šedým nátěrem, který příjemně ladí s cihlově červenou fasádou.

Článek

Rodina se dvěma dětmi školního věku si přála jednoduchý přízemní dům, účelné uspořádání s dostatkem úložného prostoru, přírodní materiály a moderní design. Při hledání pozemku bylo prioritou hezké klidné místo v malé obci, novou satelitní zástavbu předem vyloučili.

Parcela na konci vesnice, obdařená výhledem do polí a na horizont vlnící se v dálce, splňovala tento jejich základní požadavek, jedinou mírnou „vadu na kráse" představoval protáhlý obdélníkový tvar s přístupem z úzké jižní strany.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Do venkovského prostředí se dům nenásilně začleňuje jak tvarem, tak výběrem barev a materiálů.

Architektka Ivana Dombková umístila dům v jižní části pozemku, aby přístupové komunikace zbytečně nezabíraly místo. Již od vstupních dveří sledujeme dispozici, která se rozvíjí ve dvou navzájem kolmých liniích. Ze zádveří se přes prosklené dveře otevírá přímý průhled severním směrem, přes vstupní halu a kuchyň do společné obývací části a bazénu, který ukončuje frekventovanou „denní" zónu a v létě jej lze otevřít do zahrady.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Vybavení interiéru bylo vyrobeno na míru podle návrhu Ivany Dombkové. Převažuje dubová dýha v přírodní úpravě.

K vstupní partii náleží také sklad, sociální zázemí a technická místnost s prostorem pro domácí práce. Druhá dispoziční linie směřuje k východu, zde se nachází klidová zóna - ložnice, šatny, sociální zázemí. Ložnicové „křídlo" je orientováno rovnoběžně s ulicí a chrání tak soukromí v zadní, pobytové části zahrady, kde vznikla stíněná rohová terasa a velká rekreační a okrasná travnatá plocha.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) hala 3) šatna 4) technická místnost 5) kuchyň + jídelna 6) obývací pokoj 7) předsíň 8) bazén 9) WC 10) sprcha 11, 12) dětský pokoj 13) ložnice rodičů 14) pracovna 15) koupelna 16) WC 17) terasa

„Klienti si přáli pohodlný provoz domácnosti, hodně prostoru a světla a výhled do zeleně, proto jsme se soustředili především na funkční dispoziční řešení a dobré propojení se zahradou," vzpomíná autorka.

„Vnější forma domu pak logicky vyplynula z jeho vnitřního obsahu," dodává. Společná obývací část se přibližuje charakteru vesnické zástavby, je zastřešena nízkou sedlovou střechou, která vytváří směrem do ulice trojúhelníkový štít.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Architektka dbala na průhledy v podélném i přímém směru. Z obývacího pokoje je vidět ven na západní i na východní stranu a v podélném směru na vstupní partii, i do bazénu v zadní části.

Vzhledem k tomu, že pozemek je na východě lemován stromy a keři a směrem k západu má výhled do volné krajiny, je společný obývací prostor prosvětlen francouzskými okny z obou těchto stran a prozařován slunečními paprsky dopoledne i v odpoledních hodinách. Ložnicová část má plochou střechu a velká francouzská okna směrem k jihu.

Do venkovského prostředí se dům nenásilně začleňuje jak tvarem, tak výběrem barev a materiálů. Omítka v neutrální šedé, oblíbeném odstínu architektů, pokrývá fasádu společné obývací části a jemně ladí se zelenými keři a trávníky, šedý nátěr mají i dřevěné okenní rámy.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Královnou velké rodinné koupelny je centrálně umístěná vana Duravit s baterií Axor, jejich ušlechtilé tvary se odrážejí od tmavé leštěné dlažby. Kompaktní princip našel uplatnění i zde, obklady stěn jsou nahrazeny hladkými stěrkami.

Ložnicová část je obložena režným cihelným zdivem, uvnitř převládá bílá omítka a dubové dřevo. Interiér ve střídmých barvách, s velkými skleněnými plochami, bezfalcovými dveřmi a jednolitými hladkými povrchy působí nedotčeně a čistě, jako by se rodina nastěhovala do domu nikoliv před pěti lety, ale před měsícem.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Bazén je od obývacího prostoru oddělen dvěma stěnami z čirého skla. Režné zdivo přechází z fasády do interiéru, odolnost proti vlhkému prostředí zajišťuje impregnace.

Promyšlené a kompaktní uspořádání jak dispozice, tak interiérového vybavení je jistě jedním z faktorů, které přispívají k tomu, že domácnost budí stále uklizený a svěží dojem. Pohodlí a příjemné vnitřní klima zajišťují moderní technologie - podlahové vytápění, klimatizace a automatické předokenní rolety.

Autor
Ing. arch. Ivana Dombková (1965)
Narozena v Opavě, vystudovala architekturu na VUT v Brně. V současné době je spolumajitelka studia DESIGN by DONLIĆ, realizovala řadu novostaveb i rekonstrukcí rodinných domů, půdní vestavby, bytové komplexy a interiéry.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 295,6 m²

Užitná plocha: 244,4 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Liapor, vnější zateplení fasádním polystyrenem, vnější přizdívka z režného zdiva (ložnicová část), železobetonové monolitické stropy, prostor bazénu má rámovou ocelovou konstrukci nesoucí zasklení a strop z vodostavného betonu, nad ložnicovou částí plochá střecha, nad obývací částí dřevěný sedlový krov ze sbíjených vazníků, střešní krytina falcovaný titanzinkový plech

Výplně otvorů: okna dřevěná s izolačními dvojskly, automatické předokenní rolety, u bazénu prosklená stěna s hliníkovými rámy a izolačními dvojskly se zesílenou izolací, vnitřní dveře dýhované bezfalcové do obložkových zárubní a skleněné bezrámové dveře z bezpečnostního skla (atypická výroba na míru)

Vytápění: ústřední, plynový kotel, teplovodní podlahové vytápění, zavěšený ocelový krb s krbovou vložkou, klimatizace

Dům je navržen jako nízkoenergetický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám