Hlavní obsah

Jak vybavit koupelnu bez zbytečných chyb

Právo, Sylva Svobodová

Čeká vás co nevidět rekonstrukce koupelny? Sníte o tom, jak bude vypadat? Je vám jasné barevné ladění, ale s detaily si ještě nevíte rady? Nechte se inspirovat, určitě neuděláte chybu!

Foto: SIKO KOUPELNY

Koupelnová série Via Veneto Arancio, obklady 499 Kč/m2, prořez 119 Kč/ks, listela od 138 Kč/set, dekor 299 Kč/ks, dlažba 499 Kč/m2.

Článek

Na trhu je pestrý výběr obkladů, nabízí se různé odstíny, motivy, povrchová provedení a samozřejmě i velikosti. Může se nám jich líbit hned několik, ale ne každá dlaždice je pro naši koupelnu vhodná.

Obklady podle velikosti koupelny

Především se zaměříme na barevnost a daný formát obkladu. Do malých koupelen jsou vhodnější světlé odstíny od bílé po pastelovou, světle žlutou a modrou.

Foto: SIKO KOUPELNY

Do malých prostor jsou vhodnější sprchové kouty. Veškeré zařízení by mělo být střízlivé, žádný chaos barevných obkladů a dekorů.

Foto: SIKO KOUPELNY

Dojem většího prostoru získáme, když použijeme stejné barvy materiálu na zdech i podlaze. Mnoho lidí se bojí velkoformátů, ale s jejich využitím vždy koupelna jenom získá. Lze samozřejmě kombinovat velké a malé formáty, ale vždy jen ve stejném ladění. Výrazné barevné přechody by prostor zmenšily.

Odborníci nedoporučují z estetických důvodů pokládat obklad až ke stropu. Více vynikne, když pod stropem necháme bílý pás nebo alespoň světlou linku, která naruší pocit stísněnosti.

Foto: SIKO KOUPELNY

Koupelnová série Via Veneto Arancio, obklady 499 Kč/m2, prořez 119 Kč/ks, listela od 138 Kč/set, dekor 299 Kč/ks, dlažba 499 Kč/m2.

Výběr obkladů a dlažeb je rychlejší přes internet z pohodlí domova, ale jak reálně vzorek skutečně vypadá, zjistíme až v koupelnovém studiu. Vyzkoušíme, jak jsou vzorky příjemné na omak, můžeme je zkusit kombinovat s jinými a možná odhalíme, že náš původní favorit není tak dobrý.

Obklady nakupujeme s 10 - 15% rezervou (hodí se v případě nutnosti prořezů, rozbití materiálu apod.)

Materiál ovlivní kvalitu vany

Oblíbené jsou akrylátové a plechové smaltové vany. Akrylát má jasnou výhodu: je příjemný na dotek a nestudí, při lehčím poškrábání (pouze hloubky 1 mm) ho lze přebrousit a vyleštit.

Plechová smaltová vana je cenově dostupnější. Plech vede teplo a vana se tak rychle ohřeje (i když je zpočátku studená). Nevýhodou je nízká až nulová možnost opravy v případě, že se smalt odloupne, protože už ji nikdy neopravíme do původního vzhledu.

Foto: SIKO KOUPELNY

Řešení malé koupelny v případě, že se nechceme vzdát vany. Volíme vždy správný tvar, např. se zkosenými hranami.

Foto: SIKO KOUPELNY

Praktické jsou některé kompozitní materiály (např. Matt Solid), které jsou extrémně odolné, tvarově variabilní, celoprobarvené (po nárazu lze místo v klidu vyleštit), lze ho čistit i abrazivními prostředky, aniž by se poškodil.

Výběr sprchového koutu je hodně limitován místem, kde má být. Zohledníme tvar a velikost místnosti, vyzkoušíme, zda snadno otevřeme sprchová dvířka. I v tomto případě je důležitá kvalita materiálu: sklo volíme určitě bezpečnostní tvrzené, uvítáme i vodoodpudivé sklo s vyjímatelnými dvířky (= snazší úklid).

Foto: SIKO KOUPELNY

Rady pro malou koupelnu
Při výběru obkladů do menšího prostoru je pravidlem č.1 stylová střídmost: tedy žádný chaos ve skladbě dekorů, nadměrné používání různých doplňků, listel, zkrátka pryč s dekorativností.
Vyvarujeme se také masivních polic, robustního nábytku, malých zrcadel. Když totiž přeplácanou koupelnu doplníme ještě ručníky v jiných barvách, bude působit neuklizeně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám