Hlavní obsah

V romantickém prostředí u lesa vyrostla atypicky tvarovaná dřevostavba

Pozemek jako „na konci světa" vymezený cestou, sousedním domem a roklí osloví každého na první pohled. Mladí manželé si hned dovedli představit, že na tomto kouzelném místě lemovaném starými stromy a keři budou vyrůstat jejich dvě malé děti. Paní domu má odmalička kladný vztah k dřevostavbám, a tak se manželé rozhodli pro dřevěný dům.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Dům zakotvený u lesa

Článek

O jeho uspořádání se z velké části dohodli snadno: v přízemí viděli nutné technické a sociální zázemí, obývací pokoj spojený s kuchyní a se zahradou, v téže úrovni ložnici rodičů s příslušenstvím, v patře samostatný „dětský svět" s vlastním zázemím a přímým napojením na svět rodičů dole. Přáli si bydlení s maximálním soukromím, v přímém sepětí s přírodou, co nejvíce otevřené do zahrady a naopak odvrácené od sousedního domu.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Z obvodového pláště záměrně „svítí“ dřevěná okna zvýrazněná bílým nátěrem. Ustupující horní podlaží a horizontální obložení stavbu opticky snižují, šikmé podpěry jí dodávají dynamický vzhled.

Pro realizaci svých představ oslovili architekta Tomáše Klance, který jim na základě svých zkušeností doporučil dřevostavbu se zděným jádrem. Domy postavené podle jeho návrhů se zpravidla na první pohled odlišují od současné standardní rodinné zástavby svým živým výtvarným rukopisem, který však není prvotní, ale vychází z charakteru pozemku a půdorysné kompozice dřevostavby. Obdobně probíhal i vývoj tohoto domu, některé prvky tvořily výchozí osnovu, některé vznikaly a proměňovaly se během stavby ve spolupráci se stavebníky, kteří také výrazně uplatnili svou invenci a sami řídili realizaci projektu.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Celou západní stranu domu lemuje krytá terasa s palubou z tropického dřeva. Na šikmé střeše se rozrůstá koberec střešní zeleně.

Obdélníková dispozice začíná na západní straně zastřešeným parkovacím stáním, pokračuje vstupní partií s hlavním vchodem do domu z boku a přechází ve společnou obytnou část, na niž navazuje oddělená klidová zóna s ložnicí rodičů, koupelnou a šatnou. Společný obytný prostor tvarovaný do L na jižní straně přechází ven do zahrady velkou, zčásti krytou terasou, na níž se dá přímo vyjít také z ložnice. Z obývacího pokoje vede otevřené schodiště do haly v patře, která slouží jako herna, děti tak mají přímý kontakt s rodiči. Kromě koupelny se tu nacházejí další tři pokoje.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Atypickou kuchyňskou linku architekt navrhl podle specifických požadavků klienta. Má laminovaná dvířka, pracovní desku z kompozitního materiálu Kerastone a kování a doplňky z leštěného hliníku.

Konstrukční systém energeticky úsporného domu sestává z přízemního zděného jádra (garáž, zázemí, společná obytná část) a dřevěné části (ložnice, terasa, patro), obě konstrukční soustavy zvenku odlišuje pojednání fasády - kamenná mozaika a dřevěný plášť. „Zděná část přejímá funkci ztužení objektu, akustické izolace a akumulace tepla, dřevěná část tvoří nadstavbu a jakýsi obal, který je sochařsky tvarován," vysvětluje Tomáš Klanc.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Na společnou obytnou část navazuje klidová zóna s ložnicí rodičů, koupelnou a šatnou.

„Teprve v průběhu stavby se od kulatých okének odvinul motiv lodi, stavba na první pohled připomíná loď kotvící v zapomenuté zátoce. Hmota podkroví spočívá nad přízemím jako kapitánský můstek na parníku, terasa je navržena jako lodní paluba. Zdi, atiky, římsy, okna a dveře nejsou jen stavebními prvky, ale stávají se i výtvarnými prostředky ztvárněnými v intencích celkového výrazu." Část podkroví a šikmé schodišťové rameno jsou vykonzolovány z fasády a zastřešují vstup do domu.

Interiér dřevostavby vznikl v návaznosti na celek rovněž podle návrhu architekta. Je založen na výhledu do zahrady, využití dřevěných konstrukcí, které jsou na přání klientů ponechány v pohledu a slouží jako estetický prvek, převažují tu přírodní materiály. Jádrem obývacího pokoje se stal krb a schodišťové těleso spojené s knihovnou. Na míru koncipované zařízení (kuchyňská linka, dveře a mnohé další vestavěné prvky) architekt doplnil dům nábytkovými kusy a doplňky vyrobenými v Indonésii na základě jeho návrhu. Dodávají přírodnímu stylu mimořádně osvěžující výraz a osobitou duchovní dimenzi.

"Pracovat s architektem, vymýšlet zařízení interiéru a zabývat se detaily byla pro nás radost. Vlastní provedení stavby jsme řídili sami, nejtěžší pro nás bylo skloubit jednotlivé fáze stavby, různé dodavatele a profese, aby vše na sebe navazovalo a do sebe zapadalo...," vysvětlil majitel energeticky úsporné dřevostavby.

Autor
Ing. arch. Tomáš Klanc (1975)
Autorizovaný architekt a vedoucí ateliéru KLANC, který poskytuje pro klienty ve stavebnictví kompletní služby od architektonických návrhů přes organizaci výstavby až po zařízení domů interiérem. Je absolvent FA ČVUT Praha (diplomová práce u prof. Jana Bočana), v průběhu studia byl dlouholetým náčelníkem Spolku posluchačů architektury, členem Senátu ČVUT a Senátu FA ČVUT.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 150 m²

Užitná plocha: 210 m² + terasa 50 m²

Konstrukce: betonové základové pasy + základové patky, část přízemí keramické zdivo, část přízemí a podkroví dřevěná rámová konstrukce, dřevěné trámové stropy, sendvičový obvodový plášť (systém two by four vyplněný minerální vatou, z vnější strany větraná vzduchová mezera a palubkový obklad), střešní krytina Cembrit, část šikmé střechy je řešena jako extenzivní zelená střecha

Výplně otvorů: okna dřevěná EURO s izolačními dvojskly, vstupní a vnitřní dveře atypické lakované do bezfalcových obložkových zárubní, vyrobené na míru

Vytápění: ústřední, zdroj energie tepelné čerpadlo se zemním kolektorem, v přízemí podlahové vytápění, v patře radiátory, krb s krbovou vložkou a rozvodem teplého vzduchu do podkroví

Odhadovaná cena stavby: 6 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám