Hlavní obsah

Funkcionalistický dům nabízí komfortní a energeticky úsporné bydlení

Čisté linie a bílá štuková omítka jsou indicie, podle kterých byste tento zděný rodinný dům hledali spíš mezi prvorepublikovými vilami v některé z pražských čtvrtí než v příměstském satelitu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dynamický vzhled stavby vychází z členité hmotové kompozice, kterou ještě zvýrazňují zvýšené atiky. Dvě křídla domu, svírající tupý úhel, vytvářejí chráněné zákoutí vhodné pro terasu.

Článek

Zděný dům ukrytý v různorodé zástavbě je utajený vlastně nadvakrát. Územní plán nedovoluje v této lokalitě výstavbu domů s rovnou střechou, a proto se stavba musela uchýlit k malému „klamání tělem", kdy šikminy pultových střech skrývá za atikami, takže z ulice nejsou vidět a jednoduchý funkcionalistický vzhled zůstává zachován.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Na jižní terasu, kterou tvoří paluba z tropického dřeva, navazuje rekreační trávník a venkovní bazén, vše v jedné horizontální úrovni.

Dům obývá mladá rodina se dvěma malými dětmi. Po návratu z pracovního pobytu v zahraničí hledali vhodné místo pro svůj nový domov. Nešlo vůbec o jednoduchou záležitost, jak si zprvu představovali.

Manželé chtěli bydlet co nejdříve, a proto se rozhodli pro již hotový dům. Měli však jednu podmínku, která se stala, ač to zní neuvěřitelně, nesplnitelnou. Nabízí se přirovnání s anabází hledání vily s koupelnou, kterou ve slavné knížce O mé rodině a jiné zvířeně zažila před sedmdesáti lety na řeckém ostrově Korfu rodina spisovatele Jamese Durella. Ta, na rozdíl od odysey dnešních investorů, kteří si přáli velké koupelny dvě, byla nakonec úspěšná.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Na jižní terasu, kterou tvoří paluba z tropického dřeva, navazuje rekreační trávník a venkovní bazén, vše v jedné horizontální úrovni.

Po marném hledání se manželé rozhodli pro stavbu vlastního domu a na základě referencí svých přátel oslovili Ing. Aleše Gadlinu, který jim zděný dům navrhl a se svojí společností Gadline i kompletně zrealizoval.

"Ze začátku jsem měla představu spíše klasičtějšího domu, například bungalovu, manžel naopak preferoval moderní stavbu. Nakonec mě s architektem přehlasovali a nyní jsem ráda, že se tak stalo. S architektem Gadlinou jsme si dobře porozuměli a radil nám i při zařizování interiéru. Zde ale zatím poslední slovo nepadlo, protože například nábytek se bude ještě obměňovat a doplňovat," vypráví paní nízkoenergetického domu s dispozicí 6+1.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Rohový krb stylově ladí s exteriérem domu. V obývacím pokoji nejen hřeje, ale také vytváří dílčí prostorový předěl.

Stavba je inspirovaná funkcionalistickou architekturou první poloviny 20. století, má však zcela současné parametry, splňující nároky na komfortní i energeticky úsporné bydlení. Půdorys tvoří, zjednodušeně řečeno, dvě zády k sobě situovaná a ještě o 90° pootočená „L", což představovalo při výstavbě pro zedníky takřka nezdolatelnou výzvu.

Kromě kultivovaného vzhledu se může stavba pochlubit i statusem nízkoenergetického domu, do budoucna připraveného na napojení tepelného čerpadla a rekuperačního systému. Po technologické stránce je zděný dům vystavěn klasickou zděnou metodou z Porothermu s vysokým stupněm zateplení fasády polystyrenem. Pro energetickou úspornost je dům ze severní strany co nejvíce uzavřen, a naopak k jihu se otevírá velkými prosklenými plochami.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Prostorná kuchyň je od jídelní části oddělena malým barovým pultem.

Čtyři výškové úrovně podlaží prostor nejen zajímavě člení, ale zajistí i dostatek soukromí všem obyvatelům. Kromě hlavního vstupu je možné vcházet do domu přímo z garáže přes skladovací prostor, ze kterého vedou schody do vstupní haly. Odtud se vchází do centrálního obytného prostoru ve tvaru písmene „L".

V jednom jeho rameni se nachází kuchyňské pracoviště, ve druhém obývací část, střed je vyhrazen jídelně. Krbové těleso v obývací části pak opticky kryje vstup do pokoje pro hosty, protilehlé koupelny a technické místnosti. Z obytné části je přímý vstup na venkovní terasu s textilní markýzou.

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) šatna 3) kuchyň 4) jídelna 5) sezení 6) koupelna + WC 7) zahradní technika 8) pracovna 9) komora 10) garáž 11) terasa.

Do dalšího podlaží rodičovské zóny a na galerii s dětskými pokoji vede schodiště umístěné vedle kuchyňského koutu. Posuvnými dveřmi se z galerie vstupuje do pracovny. Poslední dvoje dveře ukrývají dětskou koupelnu a samostatné WC, které jistě sourozenci různých pohlaví v dospělosti náležitě ocení.

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) mezipodesta 2) ložnice rodičů 3) koupelna 4) šatna 5) kotelna 6) balkon 7) hala 8) dětský pokoj 9) herna 10) chodba 11) dětský pokoj 12) koupelna 13) WC.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Hala v patře je řešena jako galerie s otevřeným průhledem do společného obytného prostoru v přízemí.

"Asi největším kompromisem v projektu je změna z chladně vyhlížejících hliníkových oken na tradiční eurookna, která svými dřevěnými rámy prostor proteplují. Jediné, co bych dnes uvítala, by byla o něco větší plocha hostinského pokoje. Drobnou vadou na spokojeném bydlení je současný zvýšený stavební ruch v okolí, ale ten snad brzy pomine," doufá hrdá majitelka zděné stavby s užitnou plochou více než 250 m2.

Technické údaje

Dispoziční řešení: 6 + kk, dvojgaráž

Zastavěná plocha: 205 m²

Užitná plocha: 245 m²

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na betonových základových pásech, zdicí systém Porotherm, izolace polystyren, fasáda dokončená štukovou omítkou, interiérové schodiště betonové s bukovými schodnicemi

Střecha: pultová víceúrovňová, krytá atikami, střešní krytina plech imitace tašky

Výplně otvorů: eurookna, vstupní dveře dřevěný masiv, interiérové dveře dýhované s obložkovou zárubní a celoprosklené

Vytápění: plynový kombinovaný kotel, radiátory, krb s tepelnou vložkou

Odhadovaná cena stavby: 5 500 000 Kč

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám