Hlavní obsah

Jak žije mladý pár v mezonetu, kde vládne jednoduchý design a styl

Jak se žije v luxusní rezidenci, jsme se zeptali mladého páru z Prahy. Během realizace si brzy uvědomili, že dokonalý projekt nezaručuje dokonalé výsledky. Oni se však překážek nezalekli, vzali věci do svých rukou a proměnili svůj sen ve skutečnost. Musíme uznat, že se jim to opravdu povedlo. Ne nadarmo se říká: „Chceš realizovat své sny? Probuď se!“

Foto: www.modernibyt.cz

Pohled do obývacího prostoru s jídelnou doslova bere dech. Dominantní lustr Random Light tvoří nepřehlédnutelný prvek interiéru.

Článek

Bydlíte v rezidenci Arboreum, která se nachází ve velmi atraktivní lokalitě. Jak jste tento projekt objevili a proč jste se usadili zrovna tady?

U tohoto projektu nás zaujala především lokalita nacházející se v klidné části města a přitom s velmi dobrou dostupností do centra. Cesta od rozhodnutí o koupi až po realizaci byla poměrně dlouhá, původně jsme počítali s daleko kratším termínem. Bohužel, jak už to u developerských projektů chodí, zpoždění stále narůstalo.

Foto: www.modernibyt.cz

Zabudované spotřebiče a splývající linie kuchyňské linky skvěle doplňují moderní ráz interiéru.

Kde jste bydleli předtím a proč jste se rozhodli přestěhovat?

Původně jsme bydleli na sídlišti. Postupem času se měnily rodinné poměry a museli jsme je řešit hledáním jiného bytu. V novém domě máme všechno potřebné k dispozici, krásný výhled a klid, co víc jsme si mohli přát.

Jak byt vypadal předtím, než jste ho svěřili do rukou bytových architektů?

Vzhledem k tomu, že se jednalo o developerskou stavbu, kupovali jsme byt ve fázi projektu. S prodejcem jsme probrali několik změn, které se týkaly zejména výběru koupelnového zařízení, kuchyně a podlah. Až s architekty jsme řešili interiér jako takový a jeho celkové vybavení.

Foto: www.modernibyt.cz

Televizní kout není, jak je běžně zvykem, centrem obývacího pokoje, ale je prakticky umístěn tak, aby i osoby v kuchyni mohly sledovat televizi. Nosnou televizní konstrukcí je policový systém BoConcept.

Podle čeho jste vybírali studio, které má finální podobu interiéru na svědomí? Znali jste jejich předchozí práci?

Když jsme se rozhodli koupit nový byt v rezidenci Arboreum, bylo nám jasné, že bez pomoci odborníka ho nebudeme schopni vybavit vhodným a vkusným nábytkem. Dobrý design je hlavně o nápadu, a proto jsme hledali nějaké mladé architekty, u kterých jsme předpokládali to správné nadšení a zápal. Zcela náhodou jsme na internetu narazili na stránky studia Oooox. Obrázky návrhů a realizací nás natolik zaujaly, že jsme se rozhodli je oslovit a po první schůzce jsme věděli, že dál už nemusíme hledat.

Jak spolupráce s mladými architekty probíhala? Padli jste si do noty, i co se týká názorů na design?

Spolupráce byla dokonalá. Specifikovali jsme naše potřeby a přání a oni podle toho začali zpracovávat návrh. Velmi přínosné bylo, že jsme si celý návrh mohli ještě před realizací prohlédnout na vizualizacích, které jsou od fotografie takřka nerozeznatelné. Co se týká designu, rozuměli jsme si velmi dobře. Znali jsme některé jejich předešlé realizace, takže jsme věděli, co můžeme očekávat.

Foto: www.modernibyt.cz

Čelo postele je tvořeno zajímavou nikou zdobenou tapetou s květinovým vzorem a nenápadným bočním osvětlením.

Jaké byly vaše představy o budoucím interiéru? Měli jste nějaké požadavky z hlediska dispozice bytu?

Měli jsme určitou představu o tom, jak by měl byt fungovat. Hned na začátku jsme architektům sdělili naše představy. Dlouze jsme probírali rozmístění nábytku v obývacím pokoji, který je z hlediska prostorového uspořádání dokonalý, nicméně poskládat tam všechny požadované prvky byl trochu oříšek. Chtěli jsme tam velký jídelní stůl pro celou rodinu, posezení u krbu a místo pro sezení u televize. Nakonec jsme základní dispozici změnili tak, že jídelní stůl se stal centrem celého prostoru, kterému dominuje lustr zavěšený z horního patra mezonetu. Naopak televizní sezení jsme potlačili, nechtěli jsme klasické schéma – televize jako ústřední bod pokoje.

Měli jste nějaké zvláštní požadavky na nábytek a doplňky?

Máme rádi jednoduchý design, jednoduché barevné kombinace s několika barevnými akcenty. Architekti nám doporučili ponechat vždy jen jeden výrazný prvek v jinak relativně monochromatickém interiéru a volba padla právě na fialovou. Nábytek jsme vybírali podle vlastního vkusu – preferujeme jednoduchý styl, neutrální barvy (vyjma fialových křesel) a především funkčnost a pohodlí.

Foto: www.modernibyt.cz

Minimalisticky zařízený kuchyňský kout je prostorný a otevřený do obývací části pokoje.

Každého jistě na první pohled zaujme atypické schodiště. Proč jste zvolili zrovna tuto formu?

S architekty jsme dlouze řešili schodiště do druhého patra. Nakonec se vše podařilo a máme tak v bytě netypické vykonzolované schodiště s dřevěným obkladem. Ještě ho čeká osazení lankovým zábradlím, které je plánováno mezi stropem a jednotlivými stupni.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna v horním patře poskytuje příjemný komfort. Běžně užívaný závěsný typ umyvadla je zde nahrazen známým umyvadlem od Phillipa Starcka.

Jaké místo máte v bytě nejraději a proč?

Příjemným místem je terasa, odkud je znamenitý výhled, zejména večer. Dokonalé je také posezení u krbu. Těšíme se na zimní večery u praskajícího ohně. Před realizací krbu jsme váhali mezi klasickým krbem na pevná paliva či krbem na biopaliva. Nakonec jsme zůstali u staré dobré klasiky.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostorná terasa nabízí ničím nerušené posezení a překrásný výhled na město.

Máte nějakou radu pro naše čtenáře, kteří se právě zařizují nebo plánují vstoupit do podobného projektu?

Každý k tomu přistupuje trochu jinak, ale myslíme si, že kromě financí záleží především na množství času, který chcete zařizování bytu věnovat. Někdo tomu ten čas obětuje a takříkajíc si s tím vyhraje sám, jiný si spíš nechá poradit od profesionálů. My bychom doporučili obrátit se na odborníka. Můžete pak své představy konzultovat a profesionálové vám poradí a hlavně pomohou s realizací, což vám nakonec ušetří čas i peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám