Hlavní obsah

Unikátní dvojdům od Josefa Pleskota zaujme netradičním stylem

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Vápencová je dílem, jež se vymyká všeobecně přijímané představě o rodinném domě, a přitom do okolní zástavby přirozeně zapadá. Dvojdům je rozdělen na dvě zcela samostatné bytové jednotky, každá v dispozici 6+1, propojené nosnými sloupy a příjezdem z ulice.

Foto: Archiv CRESCON

Dům v pražském Podolí vyniká nejen svébytnou architekturou, ale také panoramatickými výhledy na Vltavu a Pražský hrad v kombinaci s atraktivní klidnou pražskou lokalitou.

Článek

Všechna podlaží jsou citlivě začleněna do terénu a kopírují jeho profil. První z domů, tzv. „Dům na nohách“, rozkládající se ve druhém a třetím nadzemním podlaží, se pyšní rozlohou vnitřního prostoru 348 m2 a plochou teras 121 m2.

Druhý „Dům v zahradě“ o velikosti 260 m2 zabírá dvě spodní terasová patra. Podlaží s největší ložnicí přímo ústí do zahrady se vzrostlými stromy o ploše 450 m2.

Foto: Archiv CRESCON

Netradičně řešený obývací pokoj s vyhlídkovým pódiem navazuje na jídelnu s kuchyňským koutem. Dva další samostatné pokoje jsou propojeny koupelnou.

Oběma jednotkám je společný jen volný parter umístěný v části prvního podlaží, který slouží jako vstupní hala s úložnými prostory a zároveň je určen pro parkování čtyř vozů. Nejen pro exteriér, ale i pro interiéry a jejich vybavení je typická jistá strohost a uměřenost bez zdobných detailů, ovšem v maximální kvalitě.

Originální architektura

Projekt vyniká nejen originální architekturou, z níž na první pohled zaujmou zejména štíhlé piloty podpírající horní patra, ale především panoramatickými výhledy na Vltavu a Pražský hrad v kombinaci s atraktivní klidnou lokalitou pražského Podolí.

Foto: Archiv CRESCON

Pro jídelnu s kuchyňským koutem v horním patře, tak jako pro všechny místnosti v domě, jsou charakteristická velká okna poskytující dostatek světla.

Je situován v zástavbě rodinných domů a vilek, z nichž mnohé byly postaveny již ve dvacátých letech minulého století. Prvorepublikový šarm a lehký závan nostalgie se tak mísí v nevídané harmonii s ryze moderní zástavbou starou jen několik let. Pleskotův dvojdům do místního koloritu přirozeně zapadá a důmyslně jej dotváří.

Vápencová ulice, podle níž je projekt pojmenován, končí ve svahu přímo nad plaveckým stadionem. Z teras i ze zahrady domu je proto nádherný výhled na podolské údolí, Vltavu a na horizontu hrdě se vypínající Pražský hrad. Lokalita kromě klidu vilové zástavby nabízí i dobré spojení městskou hromadnou dopravou, stejně jako napojení na městský okruh a dálniční síť. V dosahu je nákupní centrum na Pankráci s plejádou obchodů a potřebných služeb.

Chybí terénní úpravy zahrady

Výstavba byla zahájena v červenci 2010 a dokončena loni v prosinci. Na jaře proběhnou pouze terénní úpravy zahrady a výsadba dalších vzrostlých stromů.

Foto: Archiv CRESCON

Projekt Vápencová se podle ředitele developerské společnosti Crescon Jana Jerie zapíše do architektonické tváře současné Prahy svým nekonvenčním řešením a strohým, technicistním designem.

„Dům na nohách“ již zná svého majitele, „Dům v zahradě“ na svého nového vlastníka čeká. Společenská místnost s terasou a výhledem na Prahu vítá hosty při vstupu do „Domu v zahradě“. Schodištěm z haly parteru se dostaneme do netradičně řešeného obývacího pokoje s vyhlídkovým pódiem, který navazuje na jídelnu s kuchyňským koutem. Dva další samostatné pokoje jsou propojeny koupelnou.

Architekt Josef Pleskot

Jméno Josefa Pleskota je v současné době ekvivalentem nejvyšší možné kvality, což potvrzují i ocenění Grand Prix, která uznávaný architekt za svá díla obdržel.

Stojí za ním např. průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě, vila Petra Kellnera či sídlo ČSOB v pražských Radlicích.

Nově se do portfolia staveb Pleskotova AP ateliéru zapsal i originální vertikální dvojdům s visutými terasami, stojící na štíhlých nohách ve svahu poklidného podolského údolí v ulici Vápencová. 

Spodní patro domu je intimnější a představuje soukromou zónu ložnic a koupelen. Prostor přirozeně přechází ve 30metrovou zimní zahradu. Z ložnice na východní straně domu je, stejně jako ze zimní zahrady, přímý vstup na terasu, navazující na zahradu kolem domu. Koupelnu s toaletou v chodbě doplňují vestavěné skříně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám