Hlavní obsah

Stolky v interiéru plní mnoho funkcí

Právo, Gisela Růžičková

Konferenční a odkládací stolky patří k základnímu vybavení interiéru. A je jedno, máme-li velký dům nebo malý byt. Každou chvíli si totiž potřebujeme na stolek položit kávu, hrnek čaje, ale i knížku, misku s ovocem, vázu, svíčku.

Článek

Kromě velikosti můžeme stolky vybírat v různých cenových relacích, stylech, barvách, materiálech i tvarech. Měly by být především praktické a nabízet pohodlnou odkládací plochu, ale kromě toho by měly být i pěkné.

Jestliže je stolek vybaven spodní deskou, využíváme ji k odkládání TV ovladačů, novin a časopisů. Praktické jsou i tzv. hnízdové stolky. Tvoří je soustava stolků, které se dají stupňovitě zasunout pod sebe.

Konferenční stolky nemusíme striktně užívat k podávání kávy nebo čaje. Dají se využít také jako dekorace v interiéru. S přehledem nahradí noční či toaletní stolky nebo poličky.

Nejčastější materiály

Dřevo je klasika. Konferenční stolky z masivu ohromují dlouhou životností, stabilitou, jedinečnou vůní dřeva a pryskyřice. Dobře vyniknou v otevřených a prostorných interiérech. Hodí se hlavně do domu zařízeného ve venkovském stylu nebo do bytu, kde převládá dřevo. Stolky z masivního dřeva s povrchovou úpravou přírodních vosků zaručují jednoduché ošetření speciálními přípravky.

Oblíbený je laminát. Poměrně žádané jsou stolky z laminátu a dřevotřísky, protože si můžeme vybírat z nekonečné řady barevných odstínů a dezénů tuzemských i exotických dřevin. Praktické jsou konferenční stolky v kombinaci s dlažbovou plochou stolu.

Výhodou jsou různé tvary a typy

Elegantní je i sklo. Skleněné konferenční stolky působí lehce a elegantně. Při jejich výrobě se používá kvalitní kalené nebo lepené bezpečnostní sklo z několikavrstvé průhledné fólie. Sklo dokáže prostor opticky nejen zesvětlit, ale i zvětšit, proto se tyto stolky dobře vyjímají ve světlém minimalistickém prostoru.

Jestliže v interiéru převládá masivní nábytek, raději si stolek ze skla odpustíme, ale volíme např. kombinaci skla se dřevem. V moderních interiérech vyniknou konferenční stolky s kovovou konstrukcí a skleněnou deskou, v matném i čirém provedení. Desky jsou k dostání i v různých barevných odstínech, které lze dobře kombinovat s doplňky v interiéru. Sklo je sice náročné na čistotu, ale udržuje se snadno.

Moderní je plast. K největším přednostem plastových konferenčních a odkládacích stolků patří úžasná škála barevných odstínů a kombinací barev včetně přírodních, geometrických nebo abstraktních motivů. Plastové stolky se vyrábějí z kvalitního a pevného materiálu, proto jsou vysoce stabilní i pevné. Proti stolkům z jiných materiálů jsou mnohem lehčí a tedy i mobilnější.

Vzhled konferenčních stolků podléhá módě

Konferenční stolky, stejně jako nábytek, kopírují aktuální módní trendy. Obměňují se hlavně tvary a barvy. Klasický obdélník střídá ovál, čtverec nebo kruh a jejich variace, občas se setkáme s atypickými tvary. V praxi se osvědčil zejména čtverec nebo obdélník. Kulatý konferenční stolek už vyžaduje větší prostor. Alternativou kulatých konferenčních stolků jsou stolky oválné, které v prostoru snadněji umístíme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám