Hlavní obsah

Kuchyň musí padnout jako šaty na míru

Právo, Sylva Svobodová

Dobře naplánovaná kuchyň je základem radostného vaření. Používáme ji denně, strávíme v ní mnoho času, a přesto se stává, že finální podoba nevyhovuje. Čím to je? A jak se vyvarovat chyb při jejím plánování?

Článek

Většina z nás zavítá do kuchyňského studia a plně se spoléhá na odborníka. Ten je obvykle proškolený, má za sebou mnoho realizací, a přesto to nedopadne. Na vině je někdy špatná komunikace mezi námi (nesdělíme důležité požadavky), někdy na nás tlačí čas, nebo se snažíme na úkor kvality za každou cenu ušetřit.

Požadavky na papír

Vše si hodně usnadníme, když doma na seznam napíšeme, co od kuchyně požadujeme, jak často vaříme, co všechno do ní potřebujeme uskladnit, kolik osob ji bude používat. Důležitá je i její velikost, nezapomeneme do pilotního plánku zakreslit i okna, vývody odpadu, přívody vody, kde je elektřina apod. Je to plánek sice orientační, ale pomůže. Konečné zaměření necháme na firmě, která pak bude garantovat přesné rozměry a na centimetry vyrobenou linku.

Singl osoby preferují jednoduchou skladbu a údržbu, není nutný velký prostor. Lednice a myčka stačí malá, dvojvarná deska, jednoduchý dřez s baterií. Vhodné jsou hladké dveře z lamina nebo MDF fólie, světlá barva u konzervativnějších typů, šedý, černý odstín.

Střední generace se dvěma dětmi už potřebuje dostatečný prostor na ukládání potravin a prostor na práci. Lednici a myčku velkou (šíře 60 cm), odsavač par s dostatečným odsáváním, velký dřez s baterií a se sprchou. Vhodné jsou z praktického důvodu dveře z MDF fólie v matném dekoru, možný i lesk na reprezentaci. Ideální jsou spíše světlé barvy, obvykle ve spojitosti s bytem převládají dekory dřevin.

Starší generace preferuje snadnou dosažitelnost, komfort v daném prostoru. Rozhodně pečicí troubu do výšky pasu, mikrovlnnou troubu na ohřev do výše očí. V oblibě jsou tvarované dveře z MDF fólie v dekoru dřeva, nebo masivní materiál, možnost rovných dveří se zakulacením hran, spíše světlé dřevo.

Pět zón v kuchyni

Kuchyň se dělí na 5 zón, které jsou její součástí. První je zásobovací (potraviny, servírovací pomůcky), druhá ukládací (nádobí, příbory, přístroje). Třetí zóna je mycí (odpad, myčka, dřez), čtvrtá zóna přípravná (hlavní pracovní plocha), pátá zóna varná (pečicí trouba, varná deska, hrnce, pánve).

Všechny zóny jsou důležité, neobejdeme se bez nich. Jde o to, seřadit je v lince logicky a prakticky. Obecně platí prověřená návaznost v tomto pořadí směrem zleva doprava: skladovací skříň na potraviny, lednice, pracovní prostor s deskou, mycí centrum s dřezem, myčkou, pak další přípravná plocha a nakonec varné centrum s varnou deskou a digestoří.

Nejfrekventovanější je trasa v tzv. trojúhelníku: ukládání potravin, mytí a vaření. Tyto zóny by neměly být od sebe příliš daleko.

Nejčastější omyly

Mezi nejčastější chyby patří digestoř se špatným výkonem, nevhodná výška a délka pracovní plochy a sporák umístěný až v rohu.

Digestoř vybíráme nejen s ohledem na velikost místnosti, ale hlavně kontrolujeme, jaké odtahové trubky budou ve zdivu, sádrokartonu. Jestliže budou mít malý průměr, nasávaný vzduch výkonné kvalitní digestoře se bude vracet do místnosti, přístroj bude hučet. Přitom to není chyba výrobce, ale může za to špatná stavební úprava. Takovou digestoř nelze reklamovat.

Rady & tipy

Digestoř nad elektrickou varnou deskou může být ve výšce 65 cm, nad plynovým sporákem 75 cm.

Pečicí troubu nikdy u země, ale do úrovně pasu a očí, dno trouby tak 115 cm od země. Mikrovlnka do výše očí.

Dřez i sporák minimálně 30 cm od konce pracovní desky.

Průchod mezi linkou a jídelním stolem nebo linkou a stěnou: minimálně 100 cm, jinak 120, nejlépe 140 cm.

Odkládání talířů do horní skříňky musí být pohodlné, maximálně do výšky 130 cm od podlahy.

Mezi pracovní deskou a spodní hranou horní skříňky máme obvykle 50–55 cm.

Varná deska může být níž o 10 cm než okolní plocha, mycí centrum (dřez) o 10 cm výš než pracovní deska.

Často se lidé u linky hrbí, nebo nedosáhnou na horní skříňky. Platí zásada: výška linky podle výšky naší postavy. Linka má být ve výšce 86–90 cm pro osoby 160 až 165 cm vysoké. Jsme-li vyšší, má být pracovní deska od země ve výšce 90 cm i výše. Další zásada: v kuchyni se nám bude dobře vařit, když alespoň jedna plocha bude dlouhá 90 cm (nejlépe mezi dřezem a sporákem). A poslední vychytávka: sporák má být přístupný z obou stran (po stranách s volnou plochou minimálně 30 cm), ne zastrčený v rohu.

Reklama

Související články

I v malém bytě se vyplatí šetřit energií

Zvyšující se účty za energie nejsou dobrou zprávou pro konečného spotřebitele, a tak mnozí začínají přemýšlet, jak snížit náklady na vytápění, elektrický proud...

Výběr článků

Načítám