Hlavní obsah

V brněnské vile Stiassny bude umístěna unikátní knihovna Vladimíra Šlapety

ČTK, Kristýna Křížová

Do brněnské vládní vily Stiassny se od prosince přestěhuje knihovna někdejšího děkana Fakulty architektury Vysokého učení technického(VUT) v Brně Vladimíra Šlapety. Obsahuje 6000 svazků věnovaných objektům z dvacátých až čtyřicátých let minulého století. Stane se jádrem Centra obnovy památek 20. století.

Foto: ČTK

Profesor Vladimír Šlapeta a vila Stiassny, ve které bude umístěna jeho unikátní sbírka publikací o architektuře.

Článek

Středisko je rozhodně žádoucí a nabídne pomoc formou poradenství investorům při opravách objektů. Uvažovalo se také o komerčním využití památkově chráněné stavby pro pořádání firemních večírků. Ptali jsme se na názor čtenářů Novinek a celých 63,6 % by bylo proti, jen šesti procentům by večírky v unikátní stavbě byly jedno. O vzácné funkcionalistické vile čtěte zde. [celá zpráva]

Knihovna obsahuje unikátní publikace

Knihovna, která se stane základem Centra obnovy památek je podle odborníků jedinečná. Obsahuje publikace, které nejsou nikde jinde v republice k dostání. Jde nejen o knihy, ale i o zahraniční časopisy, studie a plány k takzvané architektonické moderně, s jejichž sbíráním začal architekt Šlapeta již jako mladík ve čtyřicátých letech.

Šlapeta po absolutoriu pracoval jako architekt jen krátce, záhy se začal zabývat historií české moderní architektury. Praktické zkušenosti získané na staveništi ale považuje za podstatné i pro teorii. Za působení na poli architektury mu byla udělena v roce 1999 cena Akademie věd ČR.

Olomoucký rodák Vladimír Šlapeta publikace nejen sbíral, ale řady z nich je i autorem řady publikací o moderní architektuře a urbanismu. Architektuře zasvětil svůj život (je ostatně synem slavného architekta Lubomíra Šlapety, který je například spoluautorem vzácné Liskovy vily).

A tak se není čemu divit, že jeho sbírka je opravdu bohatá. V roce 2001 se stal členem společné komise UNESCO/UIA pro evaluaci architektonického vzdělání, ke kterému má přispět i otevření Centra.

Svoji soukromou knihovnu poskytne památkářům, aby informace z ní mohly být využity při opravách objektů z první poloviny minulého století. Součástí centra, které ve střední Evropě zatím nikde nepůsobí, bude i badatelna a přednáškový sál.

Památkáře přimělo k vytvoření střediska především to, že postupy při renovacích klasických historických sídel jsou zcela jiné než u moderních objektů. "Tyto projekty z novějšího období chtějí jiný přístup, vyžadují podrobnější znalost použitých technologických postupů i materiálů," uvedl k tomu před časem ředitel jihomoravského památkového ústavu Petr Kroupa.

Poradenství i pro zahraniční architekty

Tvůrci centra předpokládají, že jeho činnost nebude zahrnovat jen ČR, ale nabídne poradenství i architektům, restaurátorům a památkářům z okolních zemí.

Objekt vily Stiassny je podle odborníků jedinečný. Po obnově bude prezentován veřejnosti, počítá se s jeho využitím při přednáškách i společenských akcích. Činnost knihovna zahájí od ledna 2014.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám