Hlavní obsah

Vodovodní baterie ovlivní vzhled koupelny

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Design koupelnových baterií by měl být jednoduchý, funkční a dlouhodobý. Neměl by se okoukat, měl by nás dlouho těšit. Protože kvalita je opakem náhody, pořídíme si baterie z vysoce kvalitní mosazi s dostatečně silnou vrstvou chromu na povrchu a keramickou kartuší.

Článek

Pro příjemné a snadné ovládání by měla mít baterie ergonomickou páku. V běžné koupelně není nutné obklopovat se módními výstřelky, ale spíš odzkoušeným vzhledem. Navíc kvalita se dá pořídit v přijatelné cenové relaci.

Plynulý a lehký chod i dlouhou životnost armatury zajistí keramická kartuš podobně jako perlátor složený z několika sítek, jenž odstraní vodní kámen.

O vysokou odolnost proti opotřebení a dlouhou životnost baterie v plné kráse se postará dostatečná vrstva chromu. Výhodou kvalitních a zdravotně nezávadných baterií je také snadná montáž.

Styly a povrchy

  • Při zařizování koupelny jsou vedle sanity důležité i koupelnové baterie. Nejen proto, že z nich budeme poměrně často odebírat vodu, ale zároveň budou odrážet světlo v koupelně a fungovat jako důležitý designový prvek.
  • Baterie ovlivní vzhled koupelny, takže by měly odpovídat i stylu zařizovacích předmětů. Na výběr jsou moderní armatury pro minimalistické prostory přes baterie klasické a nadčasové. Určitě se vyplatí zvolit si správný model, vhodný k umyvadlu, vaně i k bidetu. Výhodné je pořídit si ucelenou sérii. Ty jsou k dostání v širokém výběru designových stylů, tvarů a velikostí.
  • Některá umyvadla mají již předvrtané otvory, takže k umyvadlu se třemi otvory budeme potřebovat tříotvorovou armaturu.Zato k umyvadlu na desce si pořídíme baterii s vysokou výtokovou trubicí nebo nástěnnou armaturu s výtokovou trubicí dosahující do středu umyvadla.
  • Oblíbeným povrchem je chrom nebo broušený nikl. Chrom se snadno udržuje a jeho reflexní schopnosti přinášejí do koupelny více světla.

Vybíráme pozorně

  • Při výběru sledujeme především kvalitu. Dáme přednost kovové armatuře s keramickými destičkami v kartuši, která se snadno ovládá a má dlouhou životnost. Právě kvůli tomu se vyplatí zvolit nadčasový vzhled koupelnových baterií.
  • Nepořizujeme si levné armatury, protože je budeme s největší pravděpodobností měnit každé dva roky.
  • Baterie by měla být také bezpečná a úsporná. Maximální teplotu vody v termostatické baterii nastavíme omezovačem teploty. Kromě toho, že tak ušetříme energii, bude přínosem v domácnostech, kde koupelnu používají děti a senioři.
  • Chceme-li uspořit vodu, pořídíme si perlátor s omezovačem průtoku. Ne všechny baterie jsou vybaveny omezovačem průtoku, proto si tuto možnost ověříme před koupí.

Druhy baterií

Pákové neboli monoblokové armatury instalujeme do jednoho otvoru na umyvadle. Páka umístěná navrchu armatury nebo po straně těla ovládá teplotu vody i průtok. Teplá a studená voda se smíchají v integrované kartuši předtím, než se dostanou do výtokové trubice. Pro jemné a přesné ovládání upřednostníme armaturu s keramickými destičkami a širokým úhlem ovládání.

Kohoutkové armatury mohou být instalovány do jednoho otvoru na umyvadle. Na rozdíl od pákových baterií jsou vybaveny nezávislým ovládáním teplé a studené vody.

Tříotvorové armatury mají individuální ovládání na teplou a studenou vodu, ale dodávají smíšenou vodu centrální výtokovou trubicí. K dostání jsou v mnoha designech, proto jsou vhodné jak do moderních, tak i klasicky vybavených koupelen.

Elektronické armatury jsou na výběr ve dvou typech. Bezdotykové baterie, kontrolované senzorem, používají infračervené světlo. Dotykové armatury vyžadují pro spuštění vody jeden dotek.

Stojánkové ventily, jež dodávají teplou a studenou vodu nezávisle na sobě, si pořídíme spíš do tradiční koupelny.

Nástěnné armatury použijeme v koupelně, kde máme nasazené umyvadlo nebo v něm nemáme předvrtané otvory. Vzhledem k tomu, že jsou instalované na stěně přímo nad umyvadlem, potrubí musí být položeno pod omítku před obkládáním.

Vanové baterie používáme pouze pro naplnění vany vodou, zatímco vanové sprchové armatury umožňují přepínat vodu mezi napouštěním vany a sprchou.

Kombinované vanové/sprchové armatury jsou s nebo bez termostatu. Jsou nejsnadnější možností pro sprchování ve vaně. Mohou být nástěnné i podomítkové.

Čtyřotvorová kombinace se instaluje do okraje kolem vany nebo do obezdívky kolem vany, kdy výtoková trubice musí zasahovat přes hranu vany. K dostání jsou tří až pěti otvorové kombinace, které vždy obsahují vtok do vany a ruční sprchu. Jeden nebo dva kohoutky či páčky ovládající vodu a přepínače umožňující přepínání vody mezi sprchou a vanou.

Vanové baterie instalované do podlahy se používají s volně stojícími vanami, obsahují potrubí od podlahy ve stejném stylu a mají povrchovou úpravu jako armatura sama. Mnoho modelů je doplněno ruční sprchou.

Ventily a termostaty

  • Směšovací ventily míchají teplou a studenou vodu a ovládají průtok vody do sprchy.
  • Termostatické armatury jsou dražší, zato bezpečnější. Například podomítkový sprchový termostat znamená větší komfort. Umožňuje přednastavení požadované teploty vody a snižuje tak dobu sprchování. Termostat nastaví dodávku vody do sprchy ve zlomku vteřiny, dojde-li ke změnám v teplotě nebo tlaku v potrubí. Dobrý termostat má zabudovaný omezovač teploty, aby omylem nebyla překročena teplota 38 °C. Vodu lze ušetřit i s Eco tlačítkem, které omezuje průtok vody při začátku sprchování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám