Hlavní obsah

Designové nápady z největšího veletrhu bydlení Milano Fair 2010

Novinky, Kristýna Křížová

Originální misky vzniklé otiskem zeleniny, retro art-decový nábytek, skříně v podobě stohu slámy, křeslo ve tvaru masky a jiné nevšední návrhy, lustry od Bořka Šípka, ale i nevkusné návrhy nábytku i kuchyní, to vše přinesl letošní italský Milano Fair. Návrat k přírodním materiálům a jednoduché zdobnosti, to jsou hlavní trendy, které veletrh letos představil.

Článek

Za pozornost jistě stály skříně podobající se stohu slámy, pocházejí z kolekce designérů Fernanda a Humberta Campanových. Skříň má pět polic a hliníkovou konstrukci, na výšku má cca 175 cm. K vidění je nabídl Saloni Internazionale del Mobile.

Nábytek jako policový systém ve výloze

Holandský designér Roderick Vos představil v Zóně Tortoně policový systém navržený tak, aby připomínal retro nábytek vyrobený z kovových trubek s dřevěnou horizontální plošinou. Funguje jako úložný prostor na audio, mini bar, police i jako stolek.

"Objekt je originální a funkční výkladní skříní podobnou výlohám dnešních obchodů. V současné době využíváme náš obývací pokoj od podlahy až ke stropu. Downtown osvítí prostor a bude věží vytvořenou na počest našich vzpomínek, sošek z dovolených, upomínkových předmětů a oblíbených knih. Svým způsobem mi připomíná Downtown amerických budov," říká o svém zdařilém návrhu Roderik Vos.

Nábytek nese název Downtown, který označuje původní historické jádro města tvořené centrální obchodní čtvrtí.

Romány Julese Verna bylo inspirováno křeslo Nemo, má tvar masky a sedící se v něm má cítit jako kapitán. Neúprosný pohled, kterým je kapitán Nemo charakterizován, nechybí na masce, která má vystihnout rysy této fiktivní postavy.

Nechyběli ani čeští designéři a firmy. Společnost Preciosa představila kolekci křišťálových svítidel Phenomena, kterou stvořili čeští skláři. Inspirována je přírodními živly.

Bořek Šípek vystavil skleněné interiérové objekty

Český designér navrhl pro italskou firmu Driade několik skleněných objektů, které byly v Miláně k vidění v rámci kolekce Driade Kosmo. Působivá váza ze skleněného ovoce byla zřejmě inspirovaná Arcimboldovými obrazy. Lustr zase nese odkaz k vídeňskému Secessionu.

S působivou novinkou přišlo české studio Koncern se stavebnicovým systémem křišťálových plastik v retro vzorech. Stěnám je vlastní uměřená barevnost a čistota ornamentálního provedení.

V Miláně nechyběli ani čeští studenti v Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. O jejich kolekci čtěte zde. Prezentoval se i designér Zbyněk Krulich se svou zdařilou kolekcí interiérových doplňků Morphê.

Nejhorší návrhy: špagetová pohovka a sedačka z vepře

Na veletrhu byly k vidění i otřesné kýčovité návrhy, mezi kterými nechyběla podivná pohovka s potahem z provázků.

Ostudou veletrhu byly i polstrované sedačky v podobě prasat nebo kýčovité kuchyně ve vysokém lesku nebo v rádoby historizujícím stylu.

Veletrh interiérového designu v Miláně

První veletrh nábytkového designu byl v Miláně uspořádán v roce 1961. Původně se jednalo o sdružení malé skupiny italských řemeslníků, kteří se snažili výstavou podpořit export italského nábytku do zahraničí. Od té doby se do Itálie v dubnu sjíždí příznivci designu a zajímavého nábytku. V oblasti nábytkového designu jde totiž o nejdůležitější přehlídku v celé Evropě. Výrobci a designéři prezentují svě nejnovější návrhy a výrobky na obrovském výstavišti postaveném ve Rho Fiera nedaleko od Milána. Letošní 49. ročník tak opět prezentuje ty nejžhavější interiérové novinky a trendy od známých i neznámých návrhářů. Součástí  veletrhu je sekce i Salone Satellite, kde se prezentují studenti designérských škol, můžete si tak prohlédnout i studentské práce a první návrhy nadějných tvůrců.

Letošní veletrh přilákal přes tři sta tisíc návštěvníků ze všech koutů světa. "Díky způsobu, jakým se snažíme koncipovat veletrh jako dočasné město, které spojuje řadu kulturních akcí v Miláně, jsme upevnili svou pozici na trhu a veletrh dál platí za hlásnou troubu novinek v našem sektoru," řekl Carlo Guglielmi, prezident veletrhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám