Hlavní obsah

S jarním úklidem na zahradě nám pomohou myčky, drtiče i vertikutátory

Právo, Dana Jakešová

Sníh na jaře roztaje a my se máme kolem domu co ohánět. Musíme uklidit zpevněné plochy, terasy, očistit fasádu, vyčistit okapy, ostříhat stromy a keře, ošetřit trávník. Práci nám usnadní nejrůznější pomocníci.

Článek

Vyčistit chodníky a přístupové cesty, na kterých zůstal po zimě posypový materiál, očistit ušpiněné fasády, zídky a sokly nebo plot hravě zvládneme, když budeme mít k dispozici tlakovou myčku.

Je to univerzální stroj pro mnohostranné využití. Jak pracuje? Voda je stlačena do tenkého paprsku, který pronikne prakticky všude. Dají se tak např. zametat zpevněné plochy. Velmi silný tlak vody dokonale vyčistí i spáry v dlažbě. Snadno se zbavíme i zažrané špíny. Stejně tak perfektně omyjeme i hodně zablácené auto.

  • Většina tlakových myček je vybavena zařízením pro přisávání saponátu a lze k nim také připojit další trysky a nástavce. Ty jsou už buď součástí balení, nebo se dají jednotlivě přikoupit.
  • Velkou výhodou tlakových myček je značná úspora vody. Ve srovnání s mytím klasickou hadicí ušetříme až 80 % vody.
  • Pro domácí použití se hodí např. tlaková myčka OleoMac model PW 135 C. V základní výbavě má pistoli s tryskou včetně nástavce a nastavitelné hlavy, rotační trysku, tlakovou hadici o délce 10 m a zařízení pro přisávání saponátu s nádržkou 0,5 l.

Drtiče zahradního odpadu

Při prořezu ovocných stromů nám zbude spousta větví. Drtič zahradního odpadu je dokáže proměnit v cenný mulčovací materiál, který se bude hodit právě teď na jaře, kdy vysazujeme nové rostliny. Mulč totiž zabraňuje vysychání zeminy a prorůstání plevele.

Jak drtič vybírat? Nejžádanější drtiče jsou s elektrickým pohonem. Liší se např. výkonem motoru.

  • Při výběru také zvážíme, jak často a jak silné větve budeme zpracovávat. Je ale dobré zvolit stroj, který umí zpracovat minimálně 40 mm silné větve. Dbáme rovněž na to, aby měl stroj patřičnou stabilitu. Neměl by se při práci kývat.
  • Rozdíly jsou i v podavačích a krytech strojů. Většinou jsou z plastu, stroje jsou tudíž lehké a snadno se s nimi manipuluje. Je dobré zjistit, jak snadno budou větve procházet podavačem, jestli umožňuje snadné vytahování větví při zablokování a zda kryt zajišťuje dostatečnou bezpečnost obsluhy.
  • Majitelům rozlehlých zahrad nebo sadů se vyplatí pořídit si drtič s benzínovým motorem. Jde o výkonný stroj, který zvládne bez přetížení zpracovávat i velké množství větví. Některé, jako např. benzínový drtič DB 406, zvládnou rozdrtit větve až o průměru 80 mm. Ceny drtičů začínají kolem 4000 Kč.

Vertikutátory

Letošní zima dala pořádně zabrat i trávníkům. Jakmile začne s prvním jarním sluncem odtávat letos bohatá sněhová nadílka, změní se trávníky v podmáčenou našedlou plochu plnou odumřelých částí travního drnu.

Trávník je pak logicky náchylnější k houbovým chorobám a plísním (např. plíseň sněžná). Aby byl trávník stále pěkně hustý, musíme ho kromě sekání také několikrát do roka provzdušnit, tzv. vertikutovat. Vertikutátory mají na rozdíl od sekačky speciální nože uložené vertikálně. Nože vertikutátoru plsť z trávníku dokonale vyčešou a navíc přesekají travní výběžky, takže se podpoří tvorba nových výhonků. Trávník se tak omlazuje a zahušťuje.

Vertikutátory jsou elektrické a benzinové. Lze je pořídit za příznivou cenu začínající na 3400 Kč.

Vysavače listí

Než se pustíme do vertikutace, potřebujeme trávník zbavit spadaného listí ze stromů a keřů. Klasické hrábě tu může nahradit zahradní vysavač.

  • Je dobré zvolit takový, který má i zpětný chod. Důvod? Pokud jej zapneme, stane se z vysavače fukar, kterým listí sfoukáme na hromadu. Pak stačí zapnout vysávání a stroj listí zlikviduje do objemného vaku (pojme až 53 l).
  • Většina kvalitních vysavačů je vybavena tzv. injektorovým sáním s předkomorou. Ta zachraňuje drobné živočichy před vlétnutím do turbíny.

Zahradní vysavač se osvědčí třeba i při vysávání pilin, které zůstaly po zpracování palivového dřeva, nebo v zimě, kdy s ním lze snadno odfoukat poprašek neušlapaného sněhu z chodníků a přístupových cest. Ceny vysavačů začínají zhruba na 2000 Kč.

Kompostéry

A kam s biologickým odpadem po jarním úklidu zahrady? Na trhu se objevilo množství plastových kompostérů a sil, které působí esteticky a navíc tvorbu kompostu urychlují.

Většina z nich je navržena tak, že mají v jednotlivých patrech praktické průduchy, které umožňují přístup vzduchu.

Ve spodní části mají praktická dvířka, umožňující snadné odebírání již hotového kompostu.

  • Tato zařízení mají jednoduchou konstrukci, takže si je na zahradě sami z jednotlivých dílů sestavíme. Ceny kompostérů a sil se pohybují od 1000 Kč.

Reklama

Související články

Traktor a kultivátor umí všechno

Zahradní traktory neslouží jen k sečení trávy. Přikoupením vlečných nebo tlačných přídavných zařízení můžeme některé typy traktorů zaměstnat po celý rok.

Rychlení zeleniny

Skleník, fóliový kryt či pařeniště umožňují pěstovat zeleninu i v době, kdy to zima venku ještě nedovolí.

Výběr článků

Načítám