Hlavní obsah

Tradiční kachlová kamna provoní a rozehřejí chalupu i dům

Novinky, Barbora Vaníčková

Není příjemnější místo, kde strávit nadcházející zimu, než doma za pecí. To věděli už naši předkové. Centrální vytápění se zkrátka nemůže rovnat tomu, když si vylezete za komín a necháte se zahřívat, pokud vám ještě bude babička, maminka nebo manželka podávat křupavé pečivo, zažijete výjev jak z Ladových obrázků.

Článek

Pokud se však pro realizaci kamen rozhodnete, není to úplně snadná záležitost. Jan Řehoř, který se již třicet let věnuje výrobě tradičních keramických kachlů k tomu Novinkám řekl: „To, co dnes nazýváme kamny, se vlastně jmenuje kachlový kuchyňský sporák. Ten býval v kuchyni centrem dění, sloužil jako vytápění prakticky celého prostoru a vařilo se na něm.“

Za staletí se tento kus domácího vybavení prý téměř nezměnil. Pokud se chcete pustit do realizace sporáku, zvolte nejprve vhodný vzor a barvu kachlů. Následně byste se měli rozhodnout, jaký tvar by vaše kamna měla mít.

Možností je celá řada, od tradičního malého sporáku s plotnou, po velká kamna s pecí a lavicemi nebo ležením. „Zákazník si vybere, zda chce jednu nebo dvě trouby a zvolí rozvržení a množství úložných prostor na dřevo. Zároveň se musí rozhodnout pro typ kování. To může být selské, rustikální nebo například chromové,“ vysvětluje Jan Řehoř.

Sporák může být takzvaně dvoustranný - obestavěný kachli do tvaru písmene L nebo umístěný při jedné zdi. Součástí může být i prostor pro ležení s tradičním názvem „honzíčkárna“. Pokud si s výběrem nevíte rady, pomůže vám kamnář, který zároveň poradí s vhodným umístěním ke komínu a upozorní na případné problémy. Většina studií, která se výrobou sporáků zabývá, zároveň nabízí možnost zhotovení trojrozměrného modelu, díky němuž si celý projekt snáze představíte.

Celá realizace je potom na kamnáři nebo firmě a vy už se můžete jenom těšit na příjemný čas strávený za pecí.

Pro realizaci krbu je potřeba splňovat optimální stavební připravenost a tou je:

• revize komínu

• komín o průměru 180 nebo 200mm

• vtup do komína ve výši cca 200cm od podlahy pod úhlem 45°  (90°)

• podlaha na stavební výšku "0" (doporučujeme dlažbu)

• rovná zeď za krbem

• v místě krbu nesmí být podlahové topení ani izolace typu polystyren

(Zdroj: www.bauers-kamna.cz)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám