Hlavní obsah

Extravagantní psí a ptačí budky aneb Netradiční prezentace renomovaných architektů

– Praha

Čeští architekti vytvořili psí boudy, slovenští zas ptačí budky. Vystavili je v pražské Galerii Jaroslava Fragnera na expozici Dvacet po dvaceti. Pražská výstava potrvá do 10. ledna, poté se stěhuje do Bratislavy. Z českých tvůrců představuje třeba ateliéry Fam architekti, Projektil či architekty Kamila Mrvu, Davida Chmelaře nebo Davida Krause.

Článek

"Cílem projektu je představit českou a slovenskou architekturu prostřednictvím čerstvých projektů namísto archivu už ověřených architektur," osvětlila nápad kurátorka slovenské části Andrea Trembuláková.

Architektura pro naše zvířecí souputníky

Netradiční zadání umožní poukázat na širší pole působnosti architektury za tradičními hranicemi definovanými stavbou. Výstava si zároveň všímá pronikání architektury do oblastí, které nejsou její tradiční doménou.

Protože výstavy, které se konají u příležitosti nějakého výročí, jsou zpravidla pojímány velmi vážně, rozhodli se pořadatelé této přehlídky zvolit odlehčenou formu. Shodli jsme se na tématu architektury vážné - nevážné, architektury pro naše zvířecí souputníky," uvedl kurátor Dan Merta.

Na výstavě je vidět reálná architektura, konceptuální přístup i hra, tedy to, co lze najít i u skutečných staveb nebo je příznačné pro profesionální tvorbu vybraných architektů. Mezi čtyřiceti vystavujícími jsou renomovaní architekti i ti, které sláva teprve čeká. Pořadatelé se snažili, aby výstava nebyla založena na zásluhách, ale na kreativitě a potenciálu architektonického sdělení.

Výstavu doplňuje katalog, v němž je každý ateliér představen třemi vybranými projekty.

 Výstava potrvá do 10. ledna. Galerie je otevřena od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám