Hlavní obsah

Zvířecí nábytek zaplní váš byt neživými, ale vtipnými společníky

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspirace přírodou, zvířaty nebo stromy a organickými tvary obecně je letos v kurzu. Stoličku z dálky nerozeznáte od ovce a pobaveni tak budete nejen vy, ale i vaši hosté. Vpusťte si do bytu trochu dětské fantazie a prohlédněte si designové novinky navržené do bytů bez zvířecích mazlíčků.

Článek

Nudný interiér můžete rozjasnit třeba nejnovější kolekcí od Jiřího Svatoně, držitele Národní ceny za design. Stoličky vypadající jako ovečky. Sedák mají z přírodní stříhané kožešiny a vyrábějí se ve dvou variantách.

Trojice 45 centimetrů vysokých stoliček má kostru z nerezové oceli. Z ní jsou vyrobeny i působivé nožky s kopýtky. Stoličky z husté ovčí kožešiny pocházejí z limitované edice 36-ti kusů. 

Novinkou jsou materiály inspirované zvířaty

Materiály, které designéři v následující sezóně budou používat jsou také inspirované zvířaty. Letos byly představeny například materiály kopírující princip včelích pláství, tkaniny s perleťovým efektem napodobující šupinkatou strukturu motýlích křídel, barvy a textilie se samočisticími schopnostmi na principu lotosového listu, lepidla inspirovaná přilnavými schopnostmi mušlí či suchý zip imitující lopuchové kuličky. Polstrování na sedačku má zase například podobnou povrchovou strukturu jako moucha.

Vědce ve Francii například zajímá, jak rostliny a zvířata hospodaří s energií či odpadními látkami. V tomto procesu hledají inspiraci pro navrhování nových materiálů. Doufají, že tak vyvinou ekologičtější, materiálově méně náročné a finančně úspornější výrobky.

Navrhováním těchto novodobých materiálů se zabývá společnost MatériO z Paříže, evropská síť nezávislých informačních center pro materiály a nové výrobky. Ta svým členům poskytuje rozsáhlou databázi komerčně dostupných materiálů. Od roku 2001 shromažďuje informace o zajímavých a technologicky užitečných materiálech, které mohou využívat designéři i architekti.

Lampičky v podobě much pobaví

Lampy ve tvaru hmyzu také pobaví a navíc jsou velmi skladné. Můžete je připevnit prakticky kamkoliv. Největším nábytkovým hitem, inspirovaným zvířaty ale je, jako už po věky věků, houpátko pro děti. Klasické kohouty nebo slepice ale letos střídají kachny nebo psíci. Designové posezení pro děti má oblé hrany, které zabraňují zranění dítěte. Zajímavým sedátkem je také sedátko v podobě vlka, které rozvíjí fantazii dítěte.

Zvířecími motivy se letos nechává unášet celá řada designérů. Za pozornost stojí třeba kolekce svítidel ve tvaru hadů od návrháře Ingo Maurera. Více si o této působivé kolekci přečtěte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám